Frezarka 2000x1600x700mm do wszystkiego.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 30
Wracając do kwestii zasilania serw. Zakupiłem do mojej tokarki serwa Kollmorgen'a, wg. dtr-ki i tabliczki zasilane 3x220V AC, pozostawione przewody podłączone tylko pod L1, L2. Podałem na te zaciski 240 V fazowego i serwa ruszają bez problemu, tak samo miałem z falownikami Omrona, zasilanymi 3x230 0,55 kW (3szt. kupione za cenę flaszki), chodzą na jednej fazie bez kłopotów. Doczytałem w datasheet serw, że jest to możliwe ale traci się pewien % mocy.
W sumie falowniki i serwosterowniki mają na wejściu mostek prostowniczy AC/DC i o ile elektronika nie krzyczy o zbyt niskim napięciu to powinno ruszać.
W sumie falowniki i serwosterowniki mają na wejściu mostek prostowniczy AC/DC i o ile elektronika nie krzyczy o zbyt niskim napięciu to powinno ruszać.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 70
- Kontakt:
Tak w ogóle to falownik jest dość tolerancyjnym ustrojstwem. Dwa lata 2.2 kW targał silnik 5 kW w porębie a falownik 7.5 kW zasila naprzemiennie 7.5 i 1.5 kW bez zmiany ustawień na frezarce. Rozdzieranie szat nad każdym niepasującym parametrem to trochę panikarstwo.Tomciowoj pisze: o ile elektronika nie krzyczy o zbyt niskim napięciu to powinno ruszać.
Oczywiście, dobrze dobrany falownik daje lepszy moment w dolnych i górnych zakresach ale chyba tylko tyle.
-
- Posty w temacie: 6
Takie stwierdzenie nie ma wielkiego sensu 
To przeciez zalezy od specyfiki prac jak sie wykonuje...
Jesli robisz detale przy ktorych trzeba uzyc dziesiec roznych narzedzi to sprawa
jasna. Ale jak seryjna produkcje gdzie jednym frezem jedziesz 1000szt tego
samego zmieniajac detale w uchwycie to juz niekoniecznie...
Jedno jest pewne - wrzeciono z ATC jest znacznie bardziej skomplikowane niz
bez a to zwieksza prawdopodobienstwo awarii. Szczegolnie bolesnej uwzgledniajac
cene wrzeciona...
q

To przeciez zalezy od specyfiki prac jak sie wykonuje...
Jesli robisz detale przy ktorych trzeba uzyc dziesiec roznych narzedzi to sprawa
jasna. Ale jak seryjna produkcje gdzie jednym frezem jedziesz 1000szt tego
samego zmieniajac detale w uchwycie to juz niekoniecznie...
Jedno jest pewne - wrzeciono z ATC jest znacznie bardziej skomplikowane niz
bez a to zwieksza prawdopodobienstwo awarii. Szczegolnie bolesnej uwzgledniajac
cene wrzeciona...
q
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Nie jestem elektronikiem, ale ....
mimo, że sam tak robiłem, trzeba chyba jednak pisać servopack, bo wychodzi mieszanina pojęć pracy zwykłych falowników pracujących w pętli otwartej ze zwykłymi silnikami i servopack-ami pracującymi z servo motorami w pętli zamkniętej, służącymi właśnie do pozycjonowania. ( Servo motor też może pracować w pętli otwartej )
Servopack może i jest tolerancyjny (nie sprawdzałem), ale trzeba go dobrze dostroić do danego serva bo inaczej du.. i podawanie informacji, że można podpiąć co popadnie i będzie dobrze mija się z prawdą.
Nawet zmiana poszczególnych parametrów wpływa na stan dostrojenia, a przy jego braku nie możemy mówić o pracy na potrzeby CNC - no chyba, że tylko ja mam takie badziewne zestawy.
Pozdrawiam
mimo, że sam tak robiłem, trzeba chyba jednak pisać servopack, bo wychodzi mieszanina pojęć pracy zwykłych falowników pracujących w pętli otwartej ze zwykłymi silnikami i servopack-ami pracującymi z servo motorami w pętli zamkniętej, służącymi właśnie do pozycjonowania. ( Servo motor też może pracować w pętli otwartej )
Servopack może i jest tolerancyjny (nie sprawdzałem), ale trzeba go dobrze dostroić do danego serva bo inaczej du.. i podawanie informacji, że można podpiąć co popadnie i będzie dobrze mija się z prawdą.
Nawet zmiana poszczególnych parametrów wpływa na stan dostrojenia, a przy jego braku nie możemy mówić o pracy na potrzeby CNC - no chyba, że tylko ja mam takie badziewne zestawy.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 08 sie 2013, 10:13 przez hecza, łącznie zmieniany 1 raz.
-