dziwne zjawisko frezowania

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: ursus_arctos » 30 lip 2013, 11:29

Czytam takie rzeczy i coraz bardziej cieszą mnie moje serwonapędy DC :)

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Dawar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 24

Post napisał: Dawar » 30 lip 2013, 12:04

Ups!. Temperatura spadła i od razu kilka fachowych, praktycznych porad. Odpowiem po kolei. Skrzat -Bicia na wrzecionie nie ma jest nowy Kress dopiero zaczyna pracować. Bardziej przychylam się do drugiej opcji nieprostopadle do stołu oś Z. Jak to amatorsko sprawdzić? Bok osi Z jest pod kątem prostym do stołu (mierzone kątownikiem z Castoramy), ale może być uchwyt wrzeciona troszkę źle nawiercony i tu na logikę rzeczywiście może być problem z osiowością..
noel20 Do starych przewodów nie da się już wrócić. Nie będę rozbebeszał skrzynki żeby z powrotem zrobić "pajęczynę"
ezbig Możesz mieć rację, po południu zrobię próbę i opisze efekt, może uda mi się dołączyć jakieś fotki.
grg12 Do chłodzenia przy alu używam denaturatu. I tu wydaje mi się że to się sprawdza bo pierwsze wybranie otworu fi 19 na głębokość 4 mm jest idealne.
ursus_arctos, mike217Może miecie rację. Przeprowadzę test i opiszę.
Dziękuję za praktyczne podpowiedzi
KW

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: mike217 » 30 lip 2013, 12:16

Ano mnie na serwach DC to zero gubi i to jest zagadka jak diabli. luzów nie ma, nakrętki kulowe jak nowe, podejrzewam zakłucenia jakieś albo znowu brak uziemienia ... Czy brak uziemienia może takie dawać efekty?

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 30 lip 2013, 12:20

Trudno powiedzieć z tym uziemieniem; ja podejrzewałbym zakłócenia sygnału z enkoderów. Im gęstszy enkoder, tym trudniej. Ale nie zaśmiecajmy koledze tematu.

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: grg12 » 30 lip 2013, 13:34

Dawar pisze:Bardziej przychylam się do drugiej opcji nieprostopadle do stołu oś Z. Jak to amatorsko sprawdzić?
Zamocuj we wrzecionie (najlepiej odłączonym od zasilania :) ) kawałek miękkiego, formowalnego drutu (np. okręcając go wokół freza) - i uformuj go tak żeby przy obrocie osi wrzeciona wolny koniec drutu zataczał nad stołem okrąg o średnicy jakichś 10cm. Obracaj oś wrzeciona palcami i obserwuj odległość pomiędzy blatem a końcem drutu. Jeśli jesteś w stanie "przeprowadzić" drut tuż na powierzchnią stołu nie dotykając go - oś wrzeciona jest "w granicach rozsądku" prostopadła do powierzchni stołu. Następnia nie zmianiając ustaweinia Z przejedź stołem w inne miejsce - jeśli koniec drutu nadal jest na tej samej wysokości nad powierzchnią stołu - masz szczęście - powierzchnia stoły jest "w granicach rozsądku" równoległa od osi prowadnic (przetestuj w 3 możliwie odległych punktach żeby sprawdzić obie osie stołu). Jeśli dysponujesz czujnikiem typu "pupitast" albo zwykłym czujnikiem i odpowiednim ramianiem - zamiast drutu zapinasz czujnik i "w grancach rozsądku" masz konkretne wartości :)

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 30 lip 2013, 13:49

Ja użyłem rurki aluminiowej 8mm (bo taką miałem tuleję) wygiętej w L, przez którą na końcu był przepuszczony wkręt do drewna (ostrzem do stołu). Powoli opuszczając zetkę sprawdzałem, kiedy wkręt zaczyna drapać stół i czy z grubsza na całym obwodzie jednocześnie. Oczywiście ręczne obracanie wrzecionem. Średnica zataczanego koła była u mnie dość duża (ze 25cm).

Awatar użytkownika

Autor tematu
Dawar
Posty w temacie: 24

Post napisał: Dawar » 30 lip 2013, 22:31

Zrobiłem próbę z drutem dł 25cm zapiętym do wrzeciona i okazało się że zawadza o stół w prawym górnym rogu na odcinku 7cm. Rożnica 0.7mm mierzona szczelinomierzem. Myślę że to by powodowało niezgodność głębokości. Rozebrałem raz jeszcze oś Z. Jeszcze raz dociągnąłem nakrętkę na mocny klej do gwintów i powróciłem do sprzęgła z wężyka zamiast kłowego. Klej do jutra musi schnąć, więc próby materiałowe jutro po południu. A cha. próbowałem na sklejce dać zagłębienie 0,1mm ,opuszczanie 50, posuw 400 i kres na 4,5 ustawiony - pogubiło kroki. Próba z punktem 0,0 jak któryś z kolegów podpowiadał wyszła poprawnie. Frez po grawerowaniu w powietrzu po naciśnięciu ctrl X trafił w wywiercony otwór. Zobaczymy jutro po testach.
KW

Raven
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9

Post napisał: Raven » 30 lip 2013, 22:41

Jeżeli na trzech ćwiartkach okręgu jest ok, i nagle w jednej zawadzasz o stół to jest to raczej problem ze stołem a nie z osią Z.

Zawsze możesz zrobić planowanie stołu i w ten sposób wymusisz aby cały był prostopadle do wrzeciona.

Gdyby wysokość zmieniała się na całej długości okręgu to wtedy jest problem z montażem osi Z.

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 30 lip 2013, 23:19

Taaaak, prostopadłość wrzeciona do stołu jest sens mierzyć dopiero wtedy, kiedy stół jest w miarę płaski (i równoległy do płaszczyzny ruchu XY).

Raven
Posty w temacie: 9

Post napisał: Raven » 31 lip 2013, 09:15

Drobna korekta skrótu myślowego który zrobiłem... a ursus też przeoczył i nie poprawił... ;)

Po planowaniu, stół nie będzie prostopadły do osi Z, a jedynie równoległy do płaszczyzny ruchu narzędzia.

Ale poza tym to tak jak napisałem - w korygowanie osi Z można się bawić gdy na okręgu odległość od stołu zmienia się cały czas.

Jeżeli zmiana występuje tylko w części to planowanie stołu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”