równoczesna praca kilku osi

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 28 lip 2013, 01:56

tuxcnc pisze:Ja nikogo do przesiadki na Linuksa nie namawiam
.
To tak jak ja, więc o co ten krzyk.
A co do extremistów windowsowych, to akurat jest odwrotnie. Powinieneś wiedzieć, lub się domyśleć, że Linuxa próbowałem kilka razy. Kilka dystrybucji na płytach po chacie się jeszcze przewala. I to co opisuję, to nie wyssane z palca bzdury, tylko realne doświadczenia. Jak na razie używam windy, jaka jest to wiadomo, ale od wersji 98 po 7 obecnie wszystkie pracują mi stabilnie bez zawiech i innych niespodzianek.
A chętnie użyłbym Linuxa, najlepiej w wersji LiveUSB, żeby nie targać lapsa lub wysyłać plików mailem, co przez mobilny net szybko nie idzie. Wziąłbym sobie pena do domu i odwrotnie.
Gdyby jeszcze był na nim LinuxCNC, to w wolnych chwilach zapoznałbym się i z tym. Warunek - to musi działać dłużej niż miesiąc.

Tagi:

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 28 lip 2013, 09:27

tuxcnc pisze:
k-m-r1 pisze:co to jest HAL bo pytam kilka razy?????
HAL to warstwa abstrakcji sprzętu, takie wirtualne urządzenia które łączysz ze sobą w określoną sieć, a na końcu podpinasz np. piny fizycznego portu LPT.
a jak to ma sie do tematu bo przeglądałem trochę i w sumie to sprzętowa wersja analizy układów i konfiguracji do ustawiania i konfiguracji.

Rozwiń swoje myśli i wypowiedz i jak chcesz to zastosować
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: tuxcnc » 28 lip 2013, 10:34

tomcat65 pisze:Warunek - to musi działać dłużej niż miesiąc.
Komputer z którego piszę ma w katalogu domowym najstarsze pliki z datą 17.02.2012, co oznacza że tego właśnie dnia postawiłem system.
To jest Xubuntu 12.04 wersja 64-bity.
Loguję się zawsze i wyłącznie jako root, co podobno jest herezją i kończy się natychmiastowym uwaleniem systemu.
System jednak działa stabilnie, choć przeżył kilkadziesiąt apt-get dist-upgrade, bo lubię mieć najnowszą wersję.
Podobnie jest i na innych moich komputerach, ale tego akurat używam codziennie a tamtych rzadziej.

Przyczyn niestabilności Linuksa może być kilka.

Pierwsza to użycie niestabilnej wersji.
Przykładowo Ubuntu jest wydawane co sześć miesięcy i nie ma takiej siły, żeby przez ten czas przetestować dokładnie wszystkie nowości.
Do pracy używa się wersji LTS, czyli o długim wsparciu.
Taki system jest wydawany co dwa, a uaktualniany przez trzy lata i nabiera z czasem coraz większej stabilności.
Teraz jest to Ubuntu 12.04 Precise Pangolin.

Druga przyczyna to uszkodzony sprzęt.
Tutaj wiele do powiedzenia nie ma.
Zasadniczo tylko tyle, że Linux na takim sprzęcie wykłada się natychmiast, za to Windows zdycha powoli, co daje złudne wrażenie że jest stabilniejszym systemem.
Do kategorii uszkodzonego sprzętu należy też sprzęt overclockowany, pracujący na granicy stabilności.

Jeżeli Linuksa daje się bez problemu zainstalować a po tygodniu wywala "kernel panic" to w 99% przypadków jest to uszkodzony sprzęt.
Pozostały 1% to coś co nazywam "palce szybsze od mózgu".
Jeśli ktoś dostaje uprawnienia roota, choćby przez sudo, to musi myśleć zanim kliknie lub wciśnie <Enter>.
Linux to nie jest system pisany dla debili, w którym nawet administratorowi niewiele wolno, bo może coś popsuć.
Linux działa na zasadzie "pan każe - sługa musi", więc wykona nawet najbardziej bezsensowne polecenia, a potem jest "samo się popsuło !".
k-m-r1 pisze:Rozwiń swoje myśli i wypowiedz i jak chcesz to zastosować
To nie były moje myśli i niczego nie chcę stosować.
Szczerze mówiąc nie bardzo wiem o co autorowi wątku chodzi.
On pisze bardzo enigmatycznie i ma problem z wytłumaczeniem problemu.
W sumie to wygląda na jakąś bzdurę, bo droga, czas i prędkość są ze sobą nierozerwalnie związane i nie da się ich dowolnie zmieniać jeśli dwa ruchy mają być ze sobą skoordynowane.
Zawsze jakąś wielkość trzeba założyć, a reszta "wyjdzie sama".
W maszynach zasadniczo zakłada się drogę, bo ona zwykle jest ograniczona.
Niby można coś odwijać z rolki, ale przecież nie w dwóch kierunkach na raz.
Nie bardzo sobie wyobrażam że coś ma ograniczone pole pracy i zakłada się prędkości a droga jak wyjdzie to wyjdzie.

Co do HAL w LinuxCNC, to oprócz łączenia gotowych, predefiniowanych modułów, można też dopisać własne, albo zmodyfikować istniejące.
To jest open source, są dostępne źródła i wolno z nimi prawie wszystko.
Tutaj już faktycznie trzeba być programistą żeby to samodzielnie zrobić, ale pozostałym wystarczy przecież umiejętność wytłumaczenia programiście o co chodzi i jak to ma działać.
Także zasadniczym ograniczeniem jest wyobraźnia.

.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 28 lip 2013, 11:05

Z tego, co autor wątku napisał wynika, że on chce obsługiwać w czasie realnym kilka niezależnych narzędzi pracujących na pojedynczych osiach, a nie jedno, pracujące w kilku osiach. G-code do tego nadaje się kiepsko, bo nie do tego zostało stworzone.

HAL pozwala na pisanie modułów do obsługi niekonwencjonalnego sprzętu - i być może trzeba by było zaingerować również w interpreter g-code, żeby osiągnąć niezależną pracę osi.

Co konkretnie potrzeba by zrobić, okazałoby się po ujawnieniu dokładnej specyfikacji potrzebnych ruchów osi.

Na Linuxa na stałe przesiadłem się gdzieś w 1997 albo 98. Używałem go na serwerze od kilku lat wcześniej, wersje z nakładką graficzną wymagały wtedy bardzo mocnego sprzętu. Mój katalog domowy zawiera pliki właśnie od tamtej daty. W międzyczasie wielokrotnie zmieniała się dystrybucja i wersja używanego Linuxa - RedHat, Slackware, Mandriva, Mint Ubuntu, ale pliki, poczta, etc wciąż są ze mną.

Dysk z Linuxem można podpiąć do dowolnego komputera, i po prostu będzie działał. Shit nie ruszy. Shit podpięty do sieci bez antywirusa jest zainfekowany wirusami niemal natychmiast - często już w trakcie instalacji. 90% komputerów z Windows podpiętych do sieci to zombie, rozsyłające spam, wirusy i dokonujące ataków DDOS.

Jedyną zaletą Windows jest jego popularność, powodująca powstawanie oprogramowania użytkowego głównie na tą platformę.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 28 lip 2013, 11:16

MlKl pisze:G-code do tego nadaje się kiepsko, bo nie do tego zostało stworzone.
To co robisz ogranicza twoją wyobraźnię.
Spróbuj mi wytłumaczyć co to za ruch :

Kod: Zaznacz cały

G01 X20 C70 U55
.

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: ma555rek » 28 lip 2013, 11:40

Dorzucę jeszcze pytanie:

G01 F100

x100
y100
x100y100
x100a100 ( oś obrotowa)

Początek jasny
-ruch roboczy, posuw 100mm/min
-w x idzie 100mmm/min
-w y 100mm/min
-jednocześnie w x i y idzie z predkością = 0,7*F na każdej z osi

Z jaką prędkością będzie szedł w x teraz gdy jednocześnie porusza się w x i kreci osią?
Pasjonat

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 28 lip 2013, 11:53

Ja mniej więcej wiem czym i co chce uzyskać autor tematu

nie wiem czy napęd nie będzie ślizgał sie
podawanie zrobić jako oś i jedziesz tą osią w międzyczasie tą odległość trzeba podzielić na odcinki i załączać resztę osi

np po odcinku 12mm włączyć os 1 następnie os 2

nie wiem jak może odbywać sie sterowanie takimi maszynkami chodź widziałem je i miały po 12 narzędzi to nigdy nie interesowałem sie a napęd miały przez krzywki

Wracając do HAL to już wkraczamy w język programowania i trzeba wyjaśnić komuś jak miała by maszyna pracować i dołączyć do tego sposób zapisu...

Ja mam problem i walczy z czymś, a mianowicie jeśli oś x nie równa sie 0 w tedy powstaje łuk oś odchyla ramię jeśli jest w pozycji 0 jest linia prosta druga oś jest liniowa przez co powstaje łuk. i teraz pytanie jak policzyć bo jeśli x=12mm to powstaje łuk r=123 jeśli jest x=23 to powstaje łuk r=1212
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ma555rek » 28 lip 2013, 12:02

k-m-r1 pisze: Ja mam problem i walczy z czymś, a mianowicie jeśli oś x nie równa sie 0 w tedy powstaje łuk oś odchyla ramię jeśli jest w pozycji 0 jest linia prosta druga oś jest liniowa przez co powstaje łuk. i teraz pytanie jak policzyć bo jeśli x=12mm to powstaje łuk r=123 jeśli jest x=23 to powstaje łuk r=1212
:mrgreen: sześciopak temu który to przetłumaczy :mrgreen:
Ale blisko. Dla ułatwienia dwa warianty
1 oś a kreci równolegle do Z ( czyli jak opisuje kol k-m-r1
2 oś a równoległa do x- i o tej konfiguracji myslałem

[ Dodano: 2013-07-28, 12:04 ]
a tu dowód że nie wssałem pytania z palca https://www.cnc.info.pl/topics45/proble ... htm#354707
Pasjonat

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 28 lip 2013, 12:35

ma555rek pisze:Z jaką prędkością będzie szedł w x teraz gdy jednocześnie porusza się w x i kreci osią?
Za to odpowiada moduł zwany planerem, który wszystko przelicza według zadanego wzoru matematycznego.
Wasz problem polega na tym, że Mach jest zamkniętym programem i jesteście ograniczeni tym co autor przewidział.
LinuxCNC jest dla odmiany otwarty, doskonale skalowalny i doskonale przystosowywalny.
Dlatego nikogo nie dziwią takie kinematyki jak SCARA, delta czy hotwinch zaimplementowane w LinuxCNC.
Jak się coś da opisać wzorem matematycznym, to można to zaimplementować.
Tutaj raczej chodzi o to, żeby planer wszystkie osie skalował tym samym współczynnikiem, ale nie wiązał ze sobą ich ruchu.
Najprościej to by pewnie było standardowym planerem sterować osiami, które z definicji nie są ze sobą powiązane, czyli np. X,A,U.
W LinuxCNC napisanie własnego planera jest banalnie proste.
Bierze się kod innego planera i podmienia fragment z wzorem który wylicza korelacje osi.
Wbrew pozorom tutaj to jest legalne i nikt się o to nie obraża.
Tylko tyle, że tak wykonany planer może być udostępniony wyłącznie na licencji GPL, co stanowi problem wyłącznie dla ludzi nadzwyczajnie pazernych, którzy lubią zbierać owoce cudzej pracy.

.

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ma555rek » 28 lip 2013, 12:43

No a konkretnie to ile będzie.
Czyli co gdzie wpisać, ustawić zhallować czy zaptaszczyć abym miał konkretną prędkość.
W Linuxie czy Machu?
Zresztą co za róznica dla jakiego programu ten Gkod ma być?
Przecież Gkod jest jednoznaczny i opisuje ruch calkowicie a nie wyrywkowo , czasem tylko dla jednej osi.
Co z drugą.
Ze planar, że kompilator,, że kernel że inne mądrze brzmiące nazwy to prawda.
Ale ile to jest??????????

[ Dodano: 2013-07-28, 12:54 ]
Kol tuxcnc jak nasz premier Tusk cały czas o jednym że program zamknięty a jego otwarty
No i co z tego że otwarty skoro konkretnej wartości liczbowej nie podaje.
Czyli uruchamiam Gkod pod Linuxem a ten idzie jak sobie wyliczył???
To czym się rózni od MACHA? - WYNIKA ŻE W OBU JEST TAK ZE OPERATOR DO DU..PY a faktycznie to maszyna robi co potrafi lub co chce.
Szanowny premierze tuxcnc'u tego forum Wartość, konkretna, wyrazona w liczbie!!!
Pasjonat

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”