Prowadnice do Frezareczki CNC
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
czy frezarka ma byc ze stala czy ruchoma brama??
walki prowadnic podparte czy nie??
jezeli walki podparte to mozna by zatosowac walki o miejszej srednicy fi 20
jezeli nie to trzeba uwzglenic ze walki prowadnic jakos tam sie ugną pod ciezarem elementow co sie na nich poruszaja i dodatkowo moga wpasc w drgania podczas frezowania
obszar roboczy leko zblizony do mojego
ja w swjej maszynie zastosowalem sruby w najdluzszej osi
fi 25x10 i kolejno 16x10 : 16x5
silniki 3Nm
powinno dac rade
walki prowadnic podparte czy nie??
jezeli walki podparte to mozna by zatosowac walki o miejszej srednicy fi 20
jezeli nie to trzeba uwzglenic ze walki prowadnic jakos tam sie ugną pod ciezarem elementow co sie na nich poruszaja i dodatkowo moga wpasc w drgania podczas frezowania
obszar roboczy leko zblizony do mojego
ja w swjej maszynie zastosowalem sruby w najdluzszej osi
fi 25x10 i kolejno 16x10 : 16x5
silniki 3Nm
powinno dac rade
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Witam ponownie.
Zastanawia mnie czy łożyska wzdłużne otwarte maja kasowanie luzu ??
Ja chciałem zrobić projekt troszkę inaczej tzn:
Prowadnice bez podpór na wałkach średnicy odpowiednio Fi40, i Fi30 podparte panewkami z brązu BA1032, przy czym wałki pociągowe byłyby zafrezowane na powierzchni i na tej powierzchni zastosowałbym łożysko kulkowe na mimośrodzie do kasowania luzu.
Śruby dokupię ponieważ wykonanie ich we własnym zakresie to trochę problem, ale chcę sobie dorobić nakrętki z brązu ponieważ wg moich obserwacji te w sprzedaży na allegro nie mają kasowania luzu na śrubie, a ja chce sobie wykorzystać doświadczenia z serwisu i zrobić takowe na nakrętce. Dobór śrub pociągowych żeby nie popłynąć z kasą to już inna kwestia, nie za bardzo wiem jak to ruszyć.
Pozdrawiam Marcin
Zastanawia mnie czy łożyska wzdłużne otwarte maja kasowanie luzu ??
Ja chciałem zrobić projekt troszkę inaczej tzn:
Prowadnice bez podpór na wałkach średnicy odpowiednio Fi40, i Fi30 podparte panewkami z brązu BA1032, przy czym wałki pociągowe byłyby zafrezowane na powierzchni i na tej powierzchni zastosowałbym łożysko kulkowe na mimośrodzie do kasowania luzu.
Śruby dokupię ponieważ wykonanie ich we własnym zakresie to trochę problem, ale chcę sobie dorobić nakrętki z brązu ponieważ wg moich obserwacji te w sprzedaży na allegro nie mają kasowania luzu na śrubie, a ja chce sobie wykorzystać doświadczenia z serwisu i zrobić takowe na nakrętce. Dobór śrub pociągowych żeby nie popłynąć z kasą to już inna kwestia, nie za bardzo wiem jak to ruszyć.
Pozdrawiam Marcin
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Jednak ze względu na dostęp do brązu b-101 wykonam projekt na panewkach, a kasowanie luzu zrealizuję poprzez zaciskanie panewki podporą ze śrubą kontrującą.
Analizując Wasze podpowiedz przyszła mi jedna rzecz do głowy, a mianowice zastosowanie podpory centralnie na środku (pole pracy 500x500) wtedy nie mam potrzeby stosować łożysk otwartych a to znacznie ułatwi zainstalowanie panewek.
Myślę że średnica wałka w takim układzie spokojnie wystarczy rzędu Fi30.
Jeszcze dwie sprawy:
1. lepiej zrobić konstrukcję bramową?
2. Konstrukcja lepsza spawana czy skręcana??
I na koniec ponowię pytanie o silnik zamontowany który to będzie miał obrabiać również metal, macie jakieś pomysły ??
Pozdrawiam Marcin
Analizując Wasze podpowiedz przyszła mi jedna rzecz do głowy, a mianowice zastosowanie podpory centralnie na środku (pole pracy 500x500) wtedy nie mam potrzeby stosować łożysk otwartych a to znacznie ułatwi zainstalowanie panewek.
Myślę że średnica wałka w takim układzie spokojnie wystarczy rzędu Fi30.
Jeszcze dwie sprawy:
1. lepiej zrobić konstrukcję bramową?
2. Konstrukcja lepsza spawana czy skręcana??
I na koniec ponowię pytanie o silnik zamontowany który to będzie miał obrabiać również metal, macie jakieś pomysły ??
Pozdrawiam Marcin