ezbig pisze:Dlaczego tylko wydawało się?
Miejsca dużo zajmowało, drogie rozwiązanie i ostatecznie wiele nie zyskam na takim połączeniu. Zostaje przy swoim trafie 2,5kVA, tym bardziej że zmniejszyłem silnik w osi X z 1,3kW do 0,75kW więc zapotrzebowanie na moc spadło praktycznie o połowę.
Niemniej cieszę się że poruszyliście tak ważną kwestię jak zasilanie serwomotorów z transformatora, szukałem informacji na ten temat na forum i niestety nic nie znalazłem więc pewnie nie jedna osoba skorzysta
Co ciekawego u mnie? Ostatnio stoję w miejscu, bo żyć z czegoś trzeba... Zmodernizowałem sterowanie w jednej z pierwszych maszyn Megaplotu z roku 2000 o powierzchni roboczej 1500x2000mm (z profili systemowych itema). Napęd na listwach zębatych modul 1 i w Z śruba trapezowa o skoku 2mm. Prędkości jakie osiągała to było max 2500mm min. Ponadto jak to w tym roczniku, przycinała na łukach, nie miała wizualizacji w czasie rzeczywistym obszaru roboczego (u nich do dzisiaj to się nie zmieniło) i ogólnie wkurwiała do granic możliwości jej Właściciela. Po modernizacji na PikoCNC maszyna obrabia sklejkę z prędkością 4000mm min z przybraniem 4mm, przejazdy G0 ma ustawione na 8000mm/min. Dostała drugą szansę

Mówimy tu o "gumowym" ploterze, który na początku XXI wieku kosztował tyle co nowy Mercedes.
Dzisiaj przyszedł do mnie "szyty" na zamówienie pas zębaty do napędu osi Y. Pisałem już wcześniej, że dałem trochę ciała w tym temacie, gdyż chciałem to rozwiązać na 3 krótszych pasach (jaki ja głupi byłem). Piep*nia bym miał z tym co nie miara, koszt wykonania również nie był by mały. Zamówiłem w jednym fajnym miejscu pas zgrzewany z PU - HTD 8M 20 o długości podanej według mojego widzimisie (w tym wypadku 4860mm). Pas ma zęby ciut inne od HTD, ale zazębia się zdecydowanie lepiej - oczywiście posiada kord stalowy. Na jednym z poniższych zdjęć widać porównanie pasów.
Teraz już mam wszystko by skończyć oś.
Dodatkowo zamówiłem formatki aluminiowe z aluminium wylewanego, dwustronnie
frezowanego i surówka ta poszła do obróbki by zamienić się w oś Z (ponad 40kg aluminium).
A teraz zmykam na zasłużony urlop! Na początku sierpnia może wrócę bardziej zmotywowany do pracy...