Ciekawy jestem co autor miał na myśli pisząc że sygnały wymagają interfejsu.Sterownik w obecnej wersji nie posiada wyprowadzonych sygnałów na listwę zaciskową.
Sygnały są dostępne na listwie kołkowej i wymagają interfejsu przed docelowym
(sterowanym) elementem.
PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 7
Czytając aktualny manual w sekcji oś techniczna trafiłem na:
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 32
Może po prostu docelowy element to silnik a "interfejs" to sterownik dla tego silnika. Informacja na wszelki wypadek, żeby komuś nie przyszło do głowy coś szalonego i nie łączył silnika wprost z płytką Podobnie źle może być jeżeli do styków włączających jakiś przekaźnik wetknie się końcówki zbyt prądożernego stycznika. Czasem trzeba pośrednio włączać jakiś wzmacniacz itp
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Uruchomiłem dzisiaj oś techniczną ,kołki wylutowałem i wstawiłem takie malutkie złącza ARK.
Sygnały z nich podłączyłem do końcówki mocy sterownika krokowego.
W opcjach trzeba wyłączyć JOG ZEWNĘTRZNY , a włączyć JOG DOSTĘPNY w osi technicznej ,
i włączyć tryb pracy STEP DIR. Z THC sygnały podłączone zgodnie z instrukcją osi technicznej do krańcówek. Oś techniczna ożyła, THC steruje osią Z. Ale jeszcze pracuję nad bazowaniem
i zjechaniem na odpowiednią wysokość nad materiał.
Sygnały z nich podłączyłem do końcówki mocy sterownika krokowego.
W opcjach trzeba wyłączyć JOG ZEWNĘTRZNY , a włączyć JOG DOSTĘPNY w osi technicznej ,
i włączyć tryb pracy STEP DIR. Z THC sygnały podłączone zgodnie z instrukcją osi technicznej do krańcówek. Oś techniczna ożyła, THC steruje osią Z. Ale jeszcze pracuję nad bazowaniem
i zjechaniem na odpowiednią wysokość nad materiał.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Przede wszystkim w ustawieniach musisz włączyć obsługę makr dla M3 i M5 (zakładka g-kod)Ale jeszcze pracuję nad bazowaniem i zjechaniem na odpowiednią wysokość nad materiał.
Następnie zmodyfikować istniejące makra. np. dla M3:
Kod: Zaznacz cały
const // Deklaracje stałych
Z_POS_MM=10; // Wysokość uniesienia palnika
IMP_PER_MM=400; // Ilość impulsów na mm dla osi palnika
% // Znak % informuje, że zaczynają się komendy dla maszyny
TAMoveRef(); // zjazd
TAMove(Z_POS_MM*IMP_PER_MM); // uniesienie
SetOut(1,TRUE); // załączenie
if (not InputHomeZ) then Wait; // Czekamy na łuk
TAJogExt(TRUE); // Załączenie wejść sterujących z THC
TAMoveRef() - oś z palnikiem w tym momencie jedzie w dół do momentu załączenia wejścia LIM_YL – w tym momencie zerowany jest też licznik położenia osi.
TAMove(Z_POS_MM*IMP_PER_MM); - tutaj mamy uniesienie palnika na wysokość zadeklarowaną jako Z_POS_MM. Jak widać pozycja jest iloczynem odległości oraz impulsów na 1mm. Pozycja jest liczbą wyrażoną w impulsach.
SetOut(1,TRUE); - Włączenia wyjścia nr 1 (powiedzmy, że plazmy)
if (not InputHomeZ) then Wait; - czekamy na łuk
TAJogExt(TRUE); - funkcja ta pozawala włączać/wyłączać reakcję na sygnały z THC tutaj załączamy, jak damy FALSE to wyłączymy obsługę THC.
Oczywiście to tylko ogólny przykład, mam nadzieje, że coś wyjaśnił.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
I znowu ja
Zamieściłem dziś aktualizację. Zmiany dotyczą głównie tworzenia ścieżki 3D. Można teraz stosować strategie, wierszować pod dowolnym kątem i dowolne fragment detalu. Nie będę się rozwodził pisaniną, może w formie obrazkowej:
strategia „Obróbka zgrubna”

strategia „Krzywizny”

strategia „Płaszczyzny”

strategia „Granice płaszczyzny” Ogon przed i po.

Ramka okalająca

Obróbka dowolnych fragmentów

Nowy interface programu -wspólny dla STL i BMP (obrazki)

strategia „Obróbka zgrubna”

strategia „Krzywizny”

strategia „Płaszczyzny”

strategia „Granice płaszczyzny” Ogon przed i po.

Ramka okalająca

Obróbka dowolnych fragmentów

Nowy interface programu -wspólny dla STL i BMP (obrazki)

-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 9
Chodzi mi o sterownik aktualnie w sprzedaży u allegrowicza Zelrpa.tad1 pisze:Oczywiście że można ,nie podałeś jaki sterownik chcesz podłączyć .Schemat o którym wspominasz powinien pasować do każdego sterownika Zelpra
Z tego co sie dowiedziałem, to do wczesniejszej wersji Pikocnc (3osie) sprzedawca sterownika Zelrp na zyczenie dorabiał odpowiednia przejściówke, a teraz jest nowa wersja Pikocnc (4osie) i nie wiadomo czy owa przejsciówka spasuje ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 24
Wersja Pikocnc(4 osie) dla 3 osi jest identyczna jak PikoCnc(3 osie).ecikgti pisze:Chodzi mi o sterownik aktualnie w sprzedaży u allegrowicza Zelrpa.tad1 pisze:Oczywiście że można ,nie podałeś jaki sterownik chcesz podłączyć .Schemat o którym wspominasz powinien pasować do każdego sterownika Zelpra
Z tego co sie dowiedziałem, to do wczesniejszej wersji Pikocnc (3osie) sprzedawca sterownika Zelrp na zyczenie dorabiał odpowiednia przejściówke, a teraz jest nowa wersja Pikocnc (4osie) i nie wiadomo czy owa przejsciówka spasuje ?