Frezarka 2000x1600x700mm do wszystkiego.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 197
- Kontakt:
Bloki na swoim miejscu.
Belka już też
Kalamitka do smarowania nakrętki kulowej wylądowała na krzyżaku, bo kołnierz nakrętki schowany.
Przesuw chodzi bardzo ładnie, gdyby nie takie zjawisko:
Kręcę śrubą czy to w lewo czy to w prawo, wszystko ładnie, gdy kręcę w lewo o pewną odległość a potem cofam i tak powtórzę z 5-10 razy to słyszę i czuję że w nakrętce coś jest nie halo i zaczyna pojawiać się lekki opór i słychać terkotanie - pewnie coś w obiegach kulek... jutro ściągnę nakrętkę i na nowo powkładam kulki. Macie jakiś pomysł co to może być? W całej maszynie najbardziej obawiałem się śrub i nakrętek i niestety to jest najsłabsze ogniwo w całej konstrukcji. Trzeba było zainwestować w coś lepszego. Z czasem będę musiał wymienić i tyle.
Sterowanie niestety od nowa układane, gdyż zwiększyłem silniki i wszystko idzie do większej skrzynki (połączonej z dwóch które kupiłem razem z robotami) - zajmie z 1,5m2. Całe sterowanko zmieści się na dwóch takich pomarańczowych blachach jak na zdjęciu.

Belka już też

Kalamitka do smarowania nakrętki kulowej wylądowała na krzyżaku, bo kołnierz nakrętki schowany.

Przesuw chodzi bardzo ładnie, gdyby nie takie zjawisko:
Kręcę śrubą czy to w lewo czy to w prawo, wszystko ładnie, gdy kręcę w lewo o pewną odległość a potem cofam i tak powtórzę z 5-10 razy to słyszę i czuję że w nakrętce coś jest nie halo i zaczyna pojawiać się lekki opór i słychać terkotanie - pewnie coś w obiegach kulek... jutro ściągnę nakrętkę i na nowo powkładam kulki. Macie jakiś pomysł co to może być? W całej maszynie najbardziej obawiałem się śrub i nakrętek i niestety to jest najsłabsze ogniwo w całej konstrukcji. Trzeba było zainwestować w coś lepszego. Z czasem będę musiał wymienić i tyle.

Sterowanie niestety od nowa układane, gdyż zwiększyłem silniki i wszystko idzie do większej skrzynki (połączonej z dwóch które kupiłem razem z robotami) - zajmie z 1,5m2. Całe sterowanko zmieści się na dwóch takich pomarańczowych blachach jak na zdjęciu.

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Ciężko powiedzieć, być może wszystko jest ok, a przy nakręcaniu nakrętki na śrubę jedna z kulek przeskoczyła o jeden zwój, a może wpadł wiórek...gaspar pisze: Macie jakiś pomysł co to może być? W całej maszynie najbardziej obawiałem się śrub i nakrętek i niestety to jest najsłabsze ogniwo w całej konstrukcji. Trzeba było zainwestować w coś lepszego. Z czasem będę musiał wymienić i tyle.
A sama maszynka wygląda dość solidnie szczególnie z podwójnymi prowadnicami.

-
- Kontakt:
Nie to filtr szumów 3 fazowy.Zienek pisze:To na dole blachy montażowej to co to jest? Trafo?
Jutro rozbiorę nakrętkę i zobaczymyIMPULS3 pisze: a może wpadł wiórek...

A dziękuję, suporty wykonane są solidnie z grubej blachy, ale belka tylko z blaszki #8mm (chodziło o możliwość wygięcia), co przy Twojej konstrukcji tokarki cnc na przyłbicę ala Kamar się nadajeIMPULS3 pisze:A sama maszynka wygląda dość solidnie szczególnie z podwójnymi prowadnicami.

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 78
gaspar, Spróbuj wypłukać nakrętkę strzykawką z rozpuszczalnikiem, po czym przelej olejem technicznym. Z kilkoma z chin czy z pol techu tak miałem, przeszło.
Tylko nie kręć suchą nakrętką.
Tylko nie kręć suchą nakrętką.
Ja i moje maszyniątka https://www.facebook.com/KKMachines
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Sama belka powinna dać radę, obawiam się o max. wysięg zetki, może być niestabilnie. Mam nadzieję że wózki kolega dał bezluzowe.gaspar pisze:ale belka tylko z blaszki #8mm (chodziło o możliwość wygięcia), co przy Twojej konstrukcji tokarki cnc na przyłbicę ala Kamar się nadaje
Co do przyłbicy to chyba nie będzie czasu na razie, a i z 8 mm nie planuję.

-
- Kontakt:
No jutro przepłuczę. Ja nie kręcę nigdy na suchoKrako pisze:Tylko nie kręć suchą nakrętką.

W Z`etce są to THK SSR25XW. Też trochę się obawiam tego maksymalnego wysięgu, to będzie 600-700mm. Zobaczymy jak to wyjdzie.IMPULS3 pisze:Mam nadzieję że wózki kolega dał bezluzowe.
Zmieniłem natomiast oś A, zamiast obrotowej robię skrętną głowicę wrzeciona, wykorzystując przekładnię falową 1:160 i serwo 400Wat - przynajmniej taki jest plan, ale jeszcze muszę to rozrysować.
[ Dodano: 2013-06-17, 23:13 ]
W tym jestem zawodowcemZanixi pisze:A jak już rozbierzesz, to najprostszym sposobem złożenia ponownego jest chyba złożenie na smar. Każdą kuleczkę wkleić smarem i wsio, same się będą trzymać ^^