PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
palenie bezpiecznika
Nie wiem co się dzieje, ale w momencie zadziałania przekaźników załączających wrzeciono lub mgłę olejową pali się bezpiecznik. Cosimo nie odpowiada pewno przedłużył weekend. Jaki w sterowniku ma być bezpiecznik 500mA ?. Przekaźniki pobierają prąd 0,03A. Może ktoś miał taki przypadek. Na prowizorycznych połączeniach wszystko chodziło normalnie. Pokusiło mnie zrobić skrzynkę, Przewody ekranowane, ekrany do zera zasilania. Płytka sterownika PICO i sterownika siników na osobnym zasilaczu, odizolowane od siebie i obudowy skrzynki. Widok skrzynki w galerii. Proszę o pomoc.
KW
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Bingo!!! To się nazywa znajomość i wyczucie tematu. Rzeczywiście zamieniłem bieguny. Zasugerowałem się tym że zasilanie ma VCC na dole a GND na górze. I połączyłem VCC z minusem na przekaźniku a na + dałem O1. Przestroga dla innych. Pewność siebie nie zawsze się opłaca. Warto zajrzeć do dokumentacji i sprawdzić. Bezpiecznika już nie pali, ale niestety nie przełącza wrzeciona i nie załącza mgły. W zakładce MATERIAŁ wybrałem w obu przypadkach sterowanie program, a w IO mgła pulsacyjnie .
KW
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Gdyż, (niestety) zapewne poszły układy wyjściowe. Nie wiem jaką masz wersję płyty, jeżeli starszą (v1.0) to tranzystorki BC337 do wymiany (niestety lutownica), jeżeli nowszą to układ ULN2803A, który właśnie na takie „okazje” jest w podstawce - czyli prosty do wymiany....ale niestety nie przełącza wrzeciona i nie załącza mgły..
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 104
A ja mam inny problem - ostatnio mi doskwiera bardziej - mam monitor NIE panoramiczny - część ekranu piko mi zjada (prawą stronę) - przestawiałem różne rzeczy ale nic z tego - jutro walne print skrina z komputera maszyny 
Pozdrawiam!
P.S. właśnie sobie składam pulpit - chcę zrobić kontrolki - jakie napięcia i prądy są na wyjściach z piko do kontrolek?

Pozdrawiam!
P.S. właśnie sobie składam pulpit - chcę zrobić kontrolki - jakie napięcia i prądy są na wyjściach z piko do kontrolek?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam.
Panowie pomóżcie w podłączeniu plazmy do tego sterownika ,a dokładniej THC.
Podłączałem na różne sposoby do osi technicznej i klapa,może trzeba jakoś uaktywnić te wejścia-wyjścia,może jakieś macro.
Na razie podłączyłem sygnał łuku pod HOME_Z ,palnik w górę pod LIM_ZR,palnik w dół LIM_ZL,
Takie podłączenie na symulacji TEST THC śmiga pięknie do momentu załączenia guziczka START.W tedy już nie działają LIM_ZR oraz LIM_ZL.
Może jakieś Macro udostępni te krańcówki w czasie pracy maszyny, nie trzeba by było kombinować z osią techniczną.
Proszę o jakieś sugestie,może ktoś już podłączał THC pod ten sterownik.
Pozdrawiam Tomasz.
Panowie pomóżcie w podłączeniu plazmy do tego sterownika ,a dokładniej THC.
Podłączałem na różne sposoby do osi technicznej i klapa,może trzeba jakoś uaktywnić te wejścia-wyjścia,może jakieś macro.
Na razie podłączyłem sygnał łuku pod HOME_Z ,palnik w górę pod LIM_ZR,palnik w dół LIM_ZL,
Takie podłączenie na symulacji TEST THC śmiga pięknie do momentu załączenia guziczka START.W tedy już nie działają LIM_ZR oraz LIM_ZL.
Może jakieś Macro udostępni te krańcówki w czasie pracy maszyny, nie trzeba by było kombinować z osią techniczną.
Proszę o jakieś sugestie,może ktoś już podłączał THC pod ten sterownik.
Pozdrawiam Tomasz.