Matowanie powierzchni szlifierką kątową, klejenie żywicą + wklejone pręty gwintowane M10 tak dla pewności. Może coś z tego nawet będzie
Przymiarki do granitu
-
ursus_arctos
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 145
No nic, zlecenie już poszło na produkcję, teraz tylko się wyposażam w wiertła. Na razie kupiłem w Chinach 6 sztuk 5mm do szkła, liczę 2/3 wiertła na otwór. Kupię też taką dwunastkę, jak kolega pokazał (zakładam, że 40 otworów nią wywiercę). Szablony zrobię na CNC z PVC spienionego i przykleję do granitu taśmą dwustronną.
Matowanie powierzchni szlifierką kątową, klejenie żywicą + wklejone pręty gwintowane M10 tak dla pewności. Może coś z tego nawet będzie
Tagi:
-
syntetyczny
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
ursus_arctos
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 145
Jaki sens ekonomiczny? A musi być? Takie mam hobby ostatnio. Jedni wydają co roku N tysięcy na tuning samochodu, żeby potem zaczepiać spoilerem o krawężniki, to ja mogę wydać 1500 na budowę maszyny CNC z granitu.
Sens technologiczny? Polecam drugi akapit: http://www.kimla.pl/stalczyzeliwo
Sens technologiczny? Polecam drugi akapit: http://www.kimla.pl/stalczyzeliwo
-
skrzat
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 5
W tym artykule autor zaprzeczył prawie wszystkiemu o czym się nauczyłem czytając książki o tej tematyce. Niestety inżynierem jestem automatyki a nie materiałoznawstwa ale ciężko było by zaprzeczyć wszystkim innym producentom maszyn i autorom opracowań nie tylko o cnc i stworzyć swoją "biblie" jednym artykułem. Także radzę czytać ten artykuł z przymrużeniem okaursus_arctos pisze:Sens technologiczny? Polecam drugi akapit: http://www.kimla.pl/stalczyzeliwo
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!
-
kamar

- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
W połączeniu z wałkami podpartymiursus_arctos pisze: Polecam drugi akapit: http://www.kimla.pl/stalczyzeliwo
-
tuxcnc

- Posty w temacie: 9
Ale nikt nie robi spoilerów ze szkła, tylko po to żeby było trudniej, drożej i gorzej ...ursus_arctos pisze:Takie mam hobby ostatnio. Jedni wydają co roku N tysięcy na tuning samochodu, żeby potem zaczepiać spoilerem o krawężniki, to ja mogę wydać 1500 na budowę maszyny CNC z granitu.
Może granit ma jakieś cudowne właściwości, ale granit klejony żywicą epoksydową pewnie ich już nie ma.
.
-
Zbych07
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 9
W naszej części świata ponoć pewne są tylko dwie rzeczy .tuxcnc pisze:Ale nikt nie robi spoilerów ze szkła, tylko po to żeby było trudniej, drożej i gorzej ...ursus_arctos pisze:Takie mam hobby ostatnio. Jedni wydają co roku N tysięcy na tuning samochodu, żeby potem zaczepiać spoilerem o krawężniki, to ja mogę wydać 1500 na budowę maszyny CNC z granitu.
Może granit ma jakieś cudowne właściwości, ale granit klejony żywicą epoksydową pewnie ich już nie ma. .
Śledzę ten wątek z dużą uwagą i cieszę się, że jest Ktoś Kto podjął ciekawe wyzwanie, które może dostarczyć sporo nowych, ciekawych i co istotne opartych o praktykę informacji.
Ważną cechą Autora wątku jest to, że .... od rozważań do realizacji upływa niewiele czasu.
Życzę powodzenia.
-
Alvar4
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 4
Może i spojlerów ze szkła się nie robi ale na przykład z włókna węglowego które jest lżejsze i wytrzymalsze od żywicy. Co prawda taki spojler kosztuje krocie ale niektórzy właśnie zainwestują w niego bo jest lepszy (BMW M3 ma nawet całe poszycie dachu z karbonu). Podobnie jest z budową tej maszyny. Wszyscy tylko z drewna, stali, aluminium. A kolega chce mieć maszynę ze skały i tyle. Nasze zwykłe maszyny albo zjedzą korniki albo korozja. A jego dzieło za 300 lat będzie stało przed jakimś muzeum techniki i poza zardzewiałymi prowadnicami będzie prawie takie jak w dniu jego budowy.
Na Allegro stoi jedna amatorska zrobiona z lastryka jak się nie mylę.
Przykładowa maszynka z granitu:

Przykładowa maszynka z granitu: