Moja maszynka z metalu
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
cena raczej jest znośna, ale zależy jak dokładnie Ci to obrobią - niestety obawiam się że taką "płaską" konstrukcję z profili ciężko będzie obrobić w wysokich tolerancjach....Zapytaj jakie płaskości/prostopadłości powierzchni sa w stanie osiągnąć
Pytałeś tylko w jednej firmie ? Oczywiście rozumiem że konstrukcja będzie wyżarzana ?
Jeszcze jedno pytanko - jaki masz budżet na maszynkę i jakie prędkości chcesz osiągać ?
To mocno warunkuje dobór śrubki
Na oko wydaje się że średnica 20 mm powinna wystarczyć, choć nie wiem czy przy większych prędkościach nie będzie wpadać w drgania - stąd pytanie o planowane prędkości

Jeszcze jedno pytanko - jaki masz budżet na maszynkę i jakie prędkości chcesz osiągać ?
To mocno warunkuje dobór śrubki

Na oko wydaje się że średnica 20 mm powinna wystarczyć, choć nie wiem czy przy większych prędkościach nie będzie wpadać w drgania - stąd pytanie o planowane prędkości

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 12
Pytałem w 1 firmie, o której wiem że posiada wystarczające pole robocze i jest blisko mnie.
Co do wyrzarzania to planuję odprężyć konstrukcję wibracyjnie.
Prędkości powyżej 5m/min dlatego chciałem śruby o skoku 10mm > dzisiaj wysłałem zapytanie do chińczyka z ebaya dotyczące śrub fi20/10mm(śruby fi 25/1472mm wycenił na ~150$ razem z blokami czyli nie tak żle)
Budrżet to sprawa otwarta wychodzę z założenia, że na niektórych rzeczach nie warto oszczędzać ponieważ traci się wtedy podwójnie - oczywiście czym mniej tym lepiej
Co do wyrzarzania to planuję odprężyć konstrukcję wibracyjnie.
Prędkości powyżej 5m/min dlatego chciałem śruby o skoku 10mm > dzisiaj wysłałem zapytanie do chińczyka z ebaya dotyczące śrub fi20/10mm(śruby fi 25/1472mm wycenił na ~150$ razem z blokami czyli nie tak żle)
Budrżet to sprawa otwarta wychodzę z założenia, że na niektórych rzeczach nie warto oszczędzać ponieważ traci się wtedy podwójnie - oczywiście czym mniej tym lepiej
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 12
Mam pytanie dotyczące rozstawy prowadnic HGW25 czy warto jest zwiększać rozstaw z 180mm do 190mm. W przypadku większego rozstawu prowadnice niebezpiecznie zbliżają się do krawędzi płaskownika.
Mam również pytanie jak najłatwiej i najdokładniej wykonać otwory pod prowadnice.
Myślałem o wypożyczeniu wiertarki magnetycznej i wierceniu otworów przez prowadnice.
Mam również pytanie jak najłatwiej i najdokładniej wykonać otwory pod prowadnice.
Myślałem o wypożyczeniu wiertarki magnetycznej i wierceniu otworów przez prowadnice.
- Załączniki
-
- Frezowanie belki 1.JPG (44.42 KiB) Przejrzano 1373 razy
-
- Frezowanie belki 2.JPG (45.68 KiB) Przejrzano 1382 razy
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
tszatan pisze:Mam pytanie dotyczące rozstawy prowadnic HGW25 czy warto jest zwiększać rozstaw z 180mm do 190mm. W przypadku większego rozstawu prowadnice niebezpiecznie zbliżają się do krawędzi płaskownika.
W Twoim przypadku zwiększenie rozstawu prowadnic ma o tyle sens, że szyny
będą bliżej poprzecznej ściany profili z których będzie brama więc w jakimś
stopniu będzie sztywniej.
U siebie w osi z i osi x mam rozstaw mierząc od środka prowadnic 180mm
(kupiłem belkę z jakiejś przemysłowej maszyny i tak właśnie były rozstawione
prowadnice)
Próbowałem dzisiaj wiercić otwory wkładając wiertło w prowadnicę ale nie wyszło to dobrze,
może na gdybym nie wiercił z ręki to miało by to jakieś szanse na sukces.
Sugerował bym jednak zrobić punktak o średnicy otworów w prowadnicy, na punktować i
dopiero wiercić. (punktaki ze śrub 5,8 i prowadnicy od skanera odpadają