obrazowa to tak jak by naciągał gumkę z majtek

czyli w 90% maszyn, w ktorych sruba wlasnie jest ruchoma, jest ona niby nie napinana?olo_3 pisze:Koledzy maja na myśli, ze należy na końcach śruby zastosować nakrętki- których dokręcanie spowoduje naciąg śruby, nakrętki oprą się o konstrukcje stałą, śruba ma być nie ruchoma.
obrazowa to tak jak by naciągał gumkę z majtek
nie jest.DZIKUS pisze:
czyli w 90% maszyn, w ktorych sruba wlasnie jest ruchoma, jest ona niby nie napinana?
pff...
olo_3 pisze:nie jest.DZIKUS pisze:
czyli w 90% maszyn, w ktorych sruba wlasnie jest ruchoma, jest ona niby nie napinana?
pff...
zwykle jeden koniec -przy napędzie- jest łożyskowany w ten sposob aby zapewnić bezluzowosc, natomiast drugi jest swobodny (zwany pływającym).
ale o tym to Pan mgr powinien wiedzieć - po raz kolejny się Kolega popisał.
tak sie sklada, ze wykladowcy o ktorych pisze sa uznanymi autorytetami w dziedzinie konstrukcji obrabiarek, wiec jakos tak sie sklada, z ich zdanie mnie bardziej interesuje niz twoje, zwlaszcza, ze troche maszym zaprojektowali.olo_3 pisze:- póki co nie demoluj tematu Koledze bo naprawdę nie wnosisz nic mądrego do niego ..... ale chętnie poczytam o Twojej teorii - kto wie może się czegoś nauczę
i kto tu "demoluje" temat?olo_3 pisze:ale o tym to Pan mgr powinien wiedzieć - po raz kolejny się Kolega popisał.
zgadza sie, przestalo to byc dysusja w chwili gdy na moje konkretne pytania otrzymywalem z twojej strony hektolitry inwektyw.olo_3 pisze:-------------------------
a w tamtym temacie:
powiedz mi o czym pisać - zbuduj sobie taki ploter i zobaczysz. jedni uczą się na cudzych błędach- inni na swoich.
Poza tym przestało to wyglądać to na dyskusje.
napiecie sruby podnosi jej sztywnosc, przez co ma ona mniejsza sklonnosc do wpadania w wibracje podczas pracy. przy naprawde dlugich srubach stosuj sie rozwiazanie w ktorych obraca sie nakretka - zwykle jest ono bardziej klopotliwe do zrealizowania pod katem konstrukcyjnym.mi-cnc pisze:Witam.
Zanim Panowie skoczą sobie do gardeł sprecyzuję pytanie aby choc jeden żywy zdołał mi odpowiedzieć. Proszę o odpowiedź na pytanie " po co w układzie z obrotową nakrętką bo o takim teraz rozmawiamy, stosuje się 'napięcie śruby' ".
Panie olo_3 gumę od majtek mam i min 2 x dziennie jej używam więc interesowałby mnie przerost treści nad formą a nie odwrotnie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Adam.