Frezarka 2000x1600x700mm do wszystkiego.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 197
- Kontakt:
Dobrze wyliczył. Po to cała zabawa ze spawaniem i wierceniem kratownicy do ustawienia siodeł.premorepa pisze:oby tylko dobrze obliczyl i wyznaczyl miejsce spoczynku maszyny, bo wspolczuje ja przestawiac o 10 cm
Beton już z wierzchu suchy teraz damy mu tydzień spokoju. Poem wklejki i można łoża posadawiać.
Eeee to specjalnie dla Ciebie tak się postarałem, co byś nie marudził że za wiotkie wszystko będziekamar pisze:A taka ładna posadzka byłaBeton B37, zbrojenie, wibrowanie. Ty reaktor atomowy stawiasz ?

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Kontakt:
Dudi1203 pisze:Podlej ten beton czasem z konewki, zeby za suchy nie był
Z betonami mam do czynienia ostatnio na co dzień. A beton jest polewany, zwłaszcza że to pierwszy beton u mnie to polać go trzeba też %.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2013, 14:50 przez gaspar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 70
- Kontakt:
Tak se marudzęgaspar pisze:
Eeee to specjalnie dla Ciebie tak się postarałem, co byś nie marudził że za wiotkie wszystko będzie

-
- Kontakt:
Prace trochę zwolniły bo czekam na kluczowy element, którym jest belka X. Prawdopodobnie gdzieś koło połowy maja będzie już na dole w warsztacie.
Jutro wrzucam suporty na siodła i trasuję otwory na przednie nogi. Potem wiercenie w betonie i wklejki kotew fi20 z gwintem M18x1,5.
Beton jest zajeb*ie mocny, próbowałem go młotkiem potraktować, by zbić trochę nadlewek przy kaflach i za cholerę nie idzie, trzeba będzie młotowiertarką się pobawić. Na szczęście tylko w dwóch miejscach...
Nie będę uzupełniał kafli bo za dużo zabawy z docinkami, zaleję masą samopoziomującą i pomaluję jakąś farbą do betonu (może na żółto?
). Będzie ładnie zaznaczone miejsce pod maszynę.
Blaszka #8mm pod belkę wycięta na laserze i już zagięta na prasie krawędziowej. Ciężar tej blaszki to 110kg. Teraz jest u spawacza, spawane są wewnętrzne żebra, policzki, bazy dolne i płaskowniki #12mm na przód. Nogi również poszły do spawania.
Całą operacją zajmuje się kol. Dudi1203
Potem na frezarkę 4m. Nogi idą najpierw na frezarkę a potem na szlifierkę do płaszczyzn.
Uruchomiłem też perskacza
Cały problem z nim był taki, że falownik nie chce nim zakręcić w ustawieniu wektorowym. Przy skalarnym (U/f) chodzi aż miło, tylko martwi mnie ile mu zostanie mocy przy niskich obrotach (ok 2000-3000). Zobaczymy przy testach.
Wrzeciono jest całkiem ciche, spodziewałem się strasznego hałasu a kręci jak mokry chinol 2,2kW. Przy 1/3 prędkości znamionowej głośniejsze są wentylatory w falowniku

Jutro wrzucam suporty na siodła i trasuję otwory na przednie nogi. Potem wiercenie w betonie i wklejki kotew fi20 z gwintem M18x1,5.
Beton jest zajeb*ie mocny, próbowałem go młotkiem potraktować, by zbić trochę nadlewek przy kaflach i za cholerę nie idzie, trzeba będzie młotowiertarką się pobawić. Na szczęście tylko w dwóch miejscach...
Nie będę uzupełniał kafli bo za dużo zabawy z docinkami, zaleję masą samopoziomującą i pomaluję jakąś farbą do betonu (może na żółto?

Blaszka #8mm pod belkę wycięta na laserze i już zagięta na prasie krawędziowej. Ciężar tej blaszki to 110kg. Teraz jest u spawacza, spawane są wewnętrzne żebra, policzki, bazy dolne i płaskowniki #12mm na przód. Nogi również poszły do spawania.
Całą operacją zajmuje się kol. Dudi1203
Potem na frezarkę 4m. Nogi idą najpierw na frezarkę a potem na szlifierkę do płaszczyzn.
Uruchomiłem też perskacza

Cały problem z nim był taki, że falownik nie chce nim zakręcić w ustawieniu wektorowym. Przy skalarnym (U/f) chodzi aż miło, tylko martwi mnie ile mu zostanie mocy przy niskich obrotach (ok 2000-3000). Zobaczymy przy testach.
Wrzeciono jest całkiem ciche, spodziewałem się strasznego hałasu a kręci jak mokry chinol 2,2kW. Przy 1/3 prędkości znamionowej głośniejsze są wentylatory w falowniku