Po to tutaj publikuję niektóre rozwiązania by niejako podziękować za przekazaną wiedzę. Gdyby nie Koledzy rozwiązanie niektórych zagadnień zajęłoby dużo więcej czasu a wykonanie prototypów pochłonęłoby ciężko zarobioną kasę.spol pisze: czy można podpatrzyć rożne rozwiązania jak np budowa napędzanej nakrętki celem późniejszego wykorzystania w swoich produkcjach (nie komercyjnych seryjnie) ?
Tak, to jest świetna sprawa, że można tutaj poznać fachowców, którzy dodatkowo służą swoim doświadczeniem i radą. Dzięki temu, nie trzeba jeździć po całym mieście i szukać zakładu, który łaskawie przyjmie małoseryjną robotę.Alvar4 pisze:Poza tym widzę fajną współpracę między starą gwardią forumową w kwestii zlecania niektórych robót kolegom. Można powiedzieć że to będzie taka trochę wasza wspólna maszyna
Mała relacja ze spawania nóg. Sam spawam migomatem całkiem całkiem, ale tutaj potrzeba było dużego przetopu i jeszcze bardziej wprawnej ręki, więc oddałem to w ręce profesjonalisty od spawania. Nóżki pospawał Lukadyop

[ Dodano: 2013-03-25, 09:09 ]
Borykam się z zaprojektowaniem przeciwwagi dla mojej osi Z.
Jeśli wykonam ją ze stali tak jak planuję, to odliczając wagę samego krzyżaka pozostaje mi do podnoszenia (wraz z wrzeciennikiem) około 80-100kg.
Będę to napędzał serwem AC o mocy 400Wat i przełożeniu 1:2,5
Zastosowanie klasycznej przeciwwagi zawieszonej z tyłu raczej nie wykonalne w momencie gdy jest taki krzyżak jak u mnie. Gdybym miał długą płytę w osi X a na niej opuszczana oś Z to nie byłoby żadnym problemem zrobienie z tyłu klasycznej przeciwwagi.
Posiadam siłownik o skoku 750mm, który by się nadał do operacji ulżenia mojej osi. Może ktoś podpowiedzieć jakiej butli kompensacyjnej użyć - jakiś zbiornik membranowy?
Może ktoś się orientuje, jak często będzie się włączać sprężarka by podtrzymywać ciśnienie?
Poniżej znalazłem zdjęcie na forum od Kimli, która też wykorzystuje np. w 5 osiówce przeciwwagę pneumatyczną.
I rysunek Kol. Wacek007 jak to "mniej więcej" wygląda.