Frezarka 2000x1600x700mm do wszystkiego.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 197
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 24 mar 2013, 09:34

spol pisze: czy można podpatrzyć rożne rozwiązania jak np budowa napędzanej nakrętki celem późniejszego wykorzystania w swoich produkcjach (nie komercyjnych seryjnie) ?
Po to tutaj publikuję niektóre rozwiązania by niejako podziękować za przekazaną wiedzę. Gdyby nie Koledzy rozwiązanie niektórych zagadnień zajęłoby dużo więcej czasu a wykonanie prototypów pochłonęłoby ciężko zarobioną kasę.
Alvar4 pisze:Poza tym widzę fajną współpracę między starą gwardią forumową w kwestii zlecania niektórych robót kolegom. Można powiedzieć że to będzie taka trochę wasza wspólna maszyna
Tak, to jest świetna sprawa, że można tutaj poznać fachowców, którzy dodatkowo służą swoim doświadczeniem i radą. Dzięki temu, nie trzeba jeździć po całym mieście i szukać zakładu, który łaskawie przyjmie małoseryjną robotę.

Mała relacja ze spawania nóg. Sam spawam migomatem całkiem całkiem, ale tutaj potrzeba było dużego przetopu i jeszcze bardziej wprawnej ręki, więc oddałem to w ręce profesjonalisty od spawania. Nóżki pospawał Lukadyop :) Wykonuje dla mnie również tuleje przejściowe pomiędzy nakrętką kulową a łożyskowaniem bloku "napędzanej nakrętki". Na moim małym techmigu trochę by to trwało. Uparłem się by 90% rzeczy w tej maszynie było ze stali.

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

[ Dodano: 2013-03-25, 09:09 ]
Borykam się z zaprojektowaniem przeciwwagi dla mojej osi Z.
Jeśli wykonam ją ze stali tak jak planuję, to odliczając wagę samego krzyżaka pozostaje mi do podnoszenia (wraz z wrzeciennikiem) około 80-100kg.
Będę to napędzał serwem AC o mocy 400Wat i przełożeniu 1:2,5

Zastosowanie klasycznej przeciwwagi zawieszonej z tyłu raczej nie wykonalne w momencie gdy jest taki krzyżak jak u mnie. Gdybym miał długą płytę w osi X a na niej opuszczana oś Z to nie byłoby żadnym problemem zrobienie z tyłu klasycznej przeciwwagi.

Posiadam siłownik o skoku 750mm, który by się nadał do operacji ulżenia mojej osi. Może ktoś podpowiedzieć jakiej butli kompensacyjnej użyć - jakiś zbiornik membranowy?
Może ktoś się orientuje, jak często będzie się włączać sprężarka by podtrzymywać ciśnienie?
Poniżej znalazłem zdjęcie na forum od Kimli, która też wykorzystuje np. w 5 osiówce przeciwwagę pneumatyczną.

I rysunek Kol. Wacek007 jak to "mniej więcej" wygląda.
Załączniki
butla_kompensacyjna.jpg
butla_kompensacyjna.jpg (24.08 KiB) Przejrzano 5128 razy
przeciwwaga.jpg
przeciwwaga.jpg (41.77 KiB) Przejrzano 5131 razy
Ostatnio zmieniony 29 mar 2013, 22:10 przez gaspar, łącznie zmieniany 1 raz.

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 28 mar 2013, 19:49

Dzisiejszy dzień można zaliczyć pozytywnie. Wyjaśniła się sprawa z obróbką belki giętej z blachy #8, użebrowanej i spawanej. Trafi na frezarkę o przejeździe 4000mm. Zbierzemy ją zgrubnie i wykończająco.
Nogi belki również zostaną spawane z blach #8, wstępnie zabielone a następnie wyprowadzone płaszczyzny równoległe (góra i dół) na szlifierce do płaszczyzn.
Waga całej bramy wynosi 230kg. (bez osi Z i bez krzyżaka)

Krzyżak również skończony, kolega Wojtasgs wykonał kawał porządnej roboty. Wylądowały u niego również do wykonania bloki łożyskujące napędzanej nakrętki. Oś Z również będzie robił, ale tutaj jeszcze jestem w polu, gdyż nie mam wrzeciona i projektuję jeszcze układ odciążający oś Z.
Krzyżak po frezowaniu miał szlifowane powierzchnie pod łożyska liniowe.

Lukadyop skończył spawać przednie stopy maszyny (co było widać na poprzednich zdjęciach), wykonał również tuleje pośrednie pomiędzy blokami łożyskującymi a nakrętką śruby kulowej. Aktualnie toczy czopy śrub napędowych dla osi X i Y. (śruby mają długość 2000mm i 3000mm)

A ja zagłębiam się coraz bardziej w sterowanie servonapędami.
Czekam już tylko na kotwy do posadowienia maszyny i po świętach lejemy beton ;)

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Kolejne...

ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Krako
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 78

Post napisał: Krako » 07 kwie 2013, 17:02

Jakieś postępy :)?

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 52
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 07 kwie 2013, 17:08

ta przeciwwaga nie musi miec butli, wystarczy kompresor - reduktor upustowy i siłownik, jedziesz do gory napełniasz, jedziesz w dół wyrzucasz powietrze, chyba w 3 maszynach juz to zrobiłem.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 11 kwie 2013, 09:47

Krako pisze:Jakieś postępy
Coś tam do przodu, na ile czas pozwala.

Zakupione wrzeciono o mocy 5kW i obrotach maksymalnych 17000/min, raczej nie będę pracował na większych jak 10.000. Specjalnie je zważyłem - 35,5kg. Nie ma tragedii.
Mocowanie niestety na tulejki zaciskowe, miała być automatyczna zmiana narzędzia ale kasa... Jak zwykle projekt wychodzi drożej niż się zakładało.

Mam też nowy falownik, maksymalny silnik jaki może obsłużyć to 15 kW przy 33A. Musiałem takiego grzmota szukać z powodu zapotrzebowania wrzeciona na stosunkowo niski prąd (165V) przy wysokim natężeniu - 25A. Przy 25A falownik obsługuje silniki do 11kW.

Złożone bloki łożyskujące nakrętek napędowych. Trochę musiałem się pobawić papierkiem ściernym by łożyska weszły na lekki wcisk. Za to w metalowe obudowy od kol. Wojtasgs wlazły delikatnie wciskając pinolą frezarki ;) (nie mam prasy jeszcze u siebie)

Na ld550 toczę ostatnie 4 kotwy fi 20 z gwintem M18x1,5 do przednich stóp. Zdecydowałem się za namową Waszą zakotwić je również w fundamencie.
Wcześniejsze kotwy z pręta fi 30mm i z gwintem M20x1 robił MIKI.

Dzisiaj zbroimy fundament, jutro-pojutrze będę spawał uchwyty na stół, którego nogi również zalewam w ten fundament i mam zamiar zrobić jeszcze odwodnienie do koła zbierające chłodziwo.

Belka jeszcze niestety nie wycięta, czekamy na testy z prasą krawędziową i dokładnością gięcia na tak długim odcinku (2470mm) przy grubości blachy wynoszącej 8mm.

Poniżej mała fotogaleria.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

Krako
Posty w temacie: 78

Post napisał: Krako » 11 kwie 2013, 11:22

Przez forum zawsze są jakieś zmiany w projekcie :mrgreen:

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 55

Post napisał: Dudi1203 » 11 kwie 2013, 12:44

Z tego co pamietam na tych kotwach chcesz to ustawiac tymi okrągłymi nakrętkami? Może warto zawczasu zrobic pare otworow/nacięć po obwodzie na klucze hakowe?
Dużo za wrzecionko położyłes, gdzie wyłapałes i w jakim to stanie jest?

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 11 kwie 2013, 13:36

Dudi1203 pisze:pare otworow/nacięć po obwodzie na klucze hakowe
Nakrętki już są zfrezowane pod klucze płaskie - nie mam aktualnego zdjęcia :/
Wg. mojej opinii to wrzecionko tanio dostałem patrząc na jego stan, bo kosztowało 1000zł z wysyłką. Jeszcze nie uruchamiałem, bo od wczoraj dopiero mam falownik - niestety był droższy od wrzeciona bo do 33A. :/ Wrzeciono rokuje dobrze. Cewki nie są popalone, a wrzeciono kręci się leciutko i bez zgrzytów. Zobaczymy - w weekend podłącze.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 13 kwie 2013, 17:16

Z wrzecionem mała zabawa, gdyż jeszcze nie chce współpracować. Kwestia zabezpieczeń w falowniku. W przyszłym tygodniu się z tym uporam. Startuje na 1s i falownik wywala błąd. Falownikowi mocy nie brakuje, gdyż jest dedykowany dla silników do 15kW i 33A.

Dodatkowo jak wiadomo zabawa z kupowaniem na allegro polega na tym, że to loteria. Wrzeciono ma bicie na wałku kontrolnym mierzone 20 mm od końca oprawki - 0,1mm. Będę dawał do wymiany łożyska i wyważał wirnik. I tak nic innego w tej kasie o podobnej mocy by się nie trafiło.

Tymczasem dzisiaj skończyłem przyrząd z rury kwadrat do ustawienia "siodeł" pod maszynę. Teraz wszystko będzie w osi :) Dwa profile 60x60x4 przyłapałem spawami punktowymi do siebie, natrasowałem otwory używając suwmiarki 1000mm i wiercenie na frezarce przez dwa na raz.
Po rozłączeniu spawów i skręceniu wszystko idealnie pasuje. Następnie pospawałem dwa stężenia by całość była sztywniejsza.

Cały stół na wysokość 5-10cm nad posadzką również zrobię z tej rury kwadrat i jego nogi zaleję razem z fundamentem.

Jak zwykle małą galeria poniżej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 70
Kontakt:

Post napisał: kamar » 13 kwie 2013, 17:26

Przynajmniej nie będzie Cię kusić, żeby przesunąć machinę. Znam takich co raz do roku robią przemeblowanie :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”