Ja osobiście jestem za biedny żeby to sprawdzić. Lepiej raz zapłacić trochę więcej i mieć pewność.etet100 pisze:Pewnie małe szanse ale może ktoś jednak z kupki miliona sztuk wybiera te 3 które wyszły dobrze i dopiero nakleja znaczek celma ? A pozostałe sztuki idą do biedronki.
Nowy projekt ploterka do pcb-będzie to wystarczające?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Przy czym przez "trochę" rozumiemy 2x tyle, 3x tyle... A potem się okazuje, że i najdroższy proxxon się psuje lub ma duże bicie.noel20 pisze:Ja osobiście jestem za biedny żeby to sprawdzić. Lepiej raz zapłacić trochę więcej i mieć pewność.etet100 pisze:Pewnie małe szanse ale może ktoś jednak z kupki miliona sztuk wybiera te 3 które wyszły dobrze i dopiero nakleja znaczek celma ? A pozostałe sztuki idą do biedronki.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Powiem tak
nie jestem przedstawicielem Celmy
ale ta szlifierka pracowała ostatnio u mnie około 3 tygodni non stop po 8 godzin dziennie i żyje.
Znam wszystkie inne chińskie i fakt są takie same ale tamte parowały 2 dni. Nie wiem na czym polega różnica może na lepszej kontroli jakości
Jeżeli Kolega chce lepsze wrzeciono to Kress taż okaże się do d..py.
No to od razu mokrego chińczyka + falownik itd.
Wszystko zależy co Kolega chce robić. Bo jeżeli zawodowo PCB to i ta konstrukcja jest do bani itd.
Zobaczyłem amatorska konstrukcję i polecam amatorskie tanie rozwiązania.

ale ta szlifierka pracowała ostatnio u mnie około 3 tygodni non stop po 8 godzin dziennie i żyje.
Znam wszystkie inne chińskie i fakt są takie same ale tamte parowały 2 dni. Nie wiem na czym polega różnica może na lepszej kontroli jakości

Jeżeli Kolega chce lepsze wrzeciono to Kress taż okaże się do d..py.
No to od razu mokrego chińczyka + falownik itd.
Wszystko zależy co Kolega chce robić. Bo jeżeli zawodowo PCB to i ta konstrukcja jest do bani itd.
Zobaczyłem amatorska konstrukcję i polecam amatorskie tanie rozwiązania.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 140
Mój proxxon to 3x tyle. Bicie ma na razie na bardzo niskim poziomie. Dla mnie wystarczająco. A co do psucia, to wszystko się kiedyś psuje. Tylko lepiej wydać 3x tyle i mieć dobre działające, aż się zepsuje, niż 3x taniej coś co od początku jest do śmieci.
I albo mamy za 300zł, albo wydajemy 100 i nie mamy nic.
Wiem, że najlepiej wydać 1000 i dobre i się nie psuje, ale rozmawiamy o konkretnych zastosowaniach (czyli pcb).
Może ta celma rzeczywiście jest lepsza od tak samo wyglądających chińczyków, ale nie o wrzecionie jest temat. Chciałbym poznać wasze opinie na temat tej konstrukcji na początku tematu i szukam jakiegoś dobrego napędu do osi Z
I albo mamy za 300zł, albo wydajemy 100 i nie mamy nic.
Wiem, że najlepiej wydać 1000 i dobre i się nie psuje, ale rozmawiamy o konkretnych zastosowaniach (czyli pcb).
Może ta celma rzeczywiście jest lepsza od tak samo wyglądających chińczyków, ale nie o wrzecionie jest temat. Chciałbym poznać wasze opinie na temat tej konstrukcji na początku tematu i szukam jakiegoś dobrego napędu do osi Z
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
A jak z wibracjami i hałasem ? Chociaż te wrażenia ciężko opisać ale może jakoś w odniesieniu do tańszych ? U mnie w sumie nie było źle ale oryginalny uchwyt słabo trzymał frez więc założyłem uchwyt proxxona a wtedy już było tragicznie. Ten uchwyt jest cięższy i całość wpadała w niesamowite wibracje.Jaszuk88 pisze:Powiem taknie jestem przedstawicielem Celmy
Ja tam wszystkich nie znam ale kilka widziałem i różniły się drobnymi detalami. To wcale nie musi być ta sama fabryka, te same materiały, ten sam sposób wyważenia.Jaszuk88 pisze:Znam wszystkie inne chińskie i fakt są takie same ale tamte parowały 2 dni. Nie wiem na czym polega różnica może na lepszej kontroli jakości
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 43
Zetkę machnij na wałkach fi16; napęd śrubą trapezową Tr10/2 lub Tr14/4 powinien wystarczyć; do tego nakrętki z poliamidu lub poliacetalu. Jak masz zacięcie mechaniczne, to przerób kawałek swojej śruby na gwintownik i wytnij gwint w kawałku plastiku. Będziesz miał idealny gwint, dopasowany do Twojej konkretnej śruby. Jak nie masz takiego zacięcia - kup gotowe, najlepiej 2, żeby skasować luz.
Zastosuj schemat z nieruchomymi łożyskami i jeżdżącą całą osią Z, jak na rys:

Taki system jest prostszy do wykonania.
[ Dodano: 2013-03-26, 15:46 ]
Mam też zastrzeżenie do Twojej "bramy" - łożyska przedłużane są za krótkie. Użyj 4 pojedynczych i rozsuń je tak, aby miały z 15cm między środkami.
Zastosuj schemat z nieruchomymi łożyskami i jeżdżącą całą osią Z, jak na rys:

Taki system jest prostszy do wykonania.
[ Dodano: 2013-03-26, 15:46 ]
Mam też zastrzeżenie do Twojej "bramy" - łożyska przedłużane są za krótkie. Użyj 4 pojedynczych i rozsuń je tak, aby miały z 15cm między środkami.
-
W taki właśnie sposób zrobiłem obecne nakrętki.ursus_arctos pisze:przerób kawałek swojej śruby na gwintownik i wytnij gwint w kawałku plastiku
W tej chwili mam z poliamidu nakrętki na szpilkach budowlanych M6. Jak zrobiłem luzu nie było w ogóle. Od razu posmarowałem smarem teflonowym, co ciasno pracowały, a jedna już po kilku godzinach jazdy łapie luz. Jest sens robić z tworzywa? nie wytrze się to za szybko?
A na pasku zrobić i trzymanie sprężyną?
Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 43
@Jaszuk88 - to jest moja konstrukcja, nie robiłem nowego obrazka na potrzeby tego tematu. Zakres ruchu z 5cm zawsze się przyda - chociażby do kompensacji długości narzędzi. No i na razie to jest PCB, ale spodziewam się, że panele obudów też się przez maszynę przewiną.
Myślę, że odpowiedź leży w "szpilkach budowlanych M6". Gwint ostry będzie bardziej niszczył nakrętkę, niż trapezowy. Jakość powierzchni śrub też ma znaczenie - w tych budowlanych jest oczywiście dziadowska.W tej chwili mam z poliamidu nakrętki na szpilkach budowlanych M6. Jak zrobiłem luzu nie było w ogóle. Od razu posmarowałem smarem teflonowym, co ciasno pracowały, a jedna już po kilku godzinach jazdy łapie luz. Jest sens robić z tworzywa? nie wytrze się to za szybko?
-
To jest fakt.Jakość powierzchni śrub też ma znaczenie - w tych budowlanych jest oczywiście dziadowska.
Wychodzi na to, że jednak lekko zmodyfikowana klasyczna konstrukcja mi wyjdzie. Chciałem zrobić małą i lekką maszynkę, Taką przejrzystą. Żeby odpowiednią sztywność uzyskać odpowiednią i przemyślaną konstrukcją, a nie kilogramami stali. Ale może takie rozwiązanie będzie najlepsze.
A odnośnie tego rozstawiania łożysk na bramie, to miałeś na myśli którą oś? Tą bezpośrednio na sklejce?