Małe CNC

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: tuxcnc » 17 mar 2013, 11:45

Ta z linku to LD-250, faktycznie mała i delikatna, kosztuje około 2000 zł.
Ale od pewnego czasu mówimy o LD-550, dwa razy większej i kosztującej raptem 3000 zł.
Róznica w cenie jest taka, że trudno znaleźć uzasadnienie dla zakupu LD-250, a przerabianie jej na CNC to już kompletny idiotyzm.
Ja na jesieni kupiłem sobie Tech-Miga LD-550, właśnie do przeróbki na CNC.
Na razie nie mam specjalnie czasu ani ochoty zabrać się za przeróbkę, więc na razie używam jej manualnie.
Niedawno kupiłem sobie trochę prętów z kwasówki na złomie i robię z nich różne duperele.
Pięknie się toczy, oczywiście jak nóż jest odpowiedni.
Wrzeciono ma po wierzchu najmniej 35 mm, jak się rozwierci na 22 mm to jeszcze 6,5 mm ścianki zostanie, chociaż oczywiście to ostateczność i takich przeróbek nie polecam.
Zapewne importer jest w stanie sprowadzić wrzeciono za rozsądne pieniądze, więc jak tokarka ma zarabiać, to można zaryzykować.
Wczoraj toczyłem taki zabierak na miniaturową podzielnicę z Ebay, żeby założyć na nią centrycznie i w osi uchwyt wiertarski.
Nie rozwodząc się, po zmontowaniu całości kręciłem podzielnicą i czujnik zegarowy ustawony na uchwycie nawet nie drgnął.
Szczerze mówiąc byłem w szoku.
LD-550 to naprawdę sztywna tokarka, a można ją też zmusić do tego żeby była dokładna.
Tylko przychodzi zmontowana jak popadnie i strach ją włączać bez przeglądu zerowego.
Na razie miałem źle złożone wrzeciono, łożyska były suche i ściśnięte na chama, po kilku minutach pracy stanęły dęba, ale po nasmarowaniu i ponownym zmontowaniu jakoś działają.
Drugi defekt to nakrętka wylazła z tulei konika.
Sposób ustalania jakiś debil wymyślił, to nie ma prawa działać, ale przerobić na dobrze nie powinno być problemu.

Podsumowując, LD-550 nadaje się do przeróbki na CNC.
Fajnie mieć większą maszynę, ale za trzy tysiące to tylko złom użytkowy idzie kupić i bez gwarancji że za następne trzy tysiące da się go doprowadzić do używalności.

.

[ Dodano: 2013-03-17, 11:58 ]
grzes_rupinski1 pisze:Zwykłą chińską bez cnc. 24 mm kwasówki obrobić strasznie długo to trwało. Żałowałem że Tsa lub tsb nie kupiłem.
Jak byś miał TSA-16, to byś dopiero się zesrał.
Mam taką i odkąd kupiłem LD-550 robi za ostrzałkę.
Założyłem na uchwyt tarczę diamentową i nie mam motywacji żeby ją zdjąć.
Do tej kwasówki to chyba chińskim nożem się dobierałeś, bo dobrą płytką toczę na maksymalnych obrotach i wiór idzie jak marzenie.
Gorzej szła gatunkowa śruba M24 klasy 10.9, którą niedawno na trzpień do freza modułowego 2 przerabiałem.
Wyszło ładnie i bez bicia.

.

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 17 mar 2013, 12:00

ja jakos nie załowałem ze pozbyłem sie tsb20 w diabły
mam Jeta GHB costam, jedynym wkurzającym elementem jest szybkozmienny uchwyt, reszta powiedzmy ze da sie przezyc, jadnak byc moze kiedys dorwe sie do jakiegos polskiego TUJa a moze TUGa, chinczyki ładnie wyglądają tylko na zdjeciu
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

grzes_rupinski1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 13

Post napisał: grzes_rupinski1 » 17 mar 2013, 12:06

tuxcnc pisze:Ta z linku to LD-250, faktycznie mała i delikatna, kosztuje około 2000 zł.
Ale od pewnego czasu mówimy o LD-550, dwa razy większej i kosztującej raptem 3000 zł.
Róznica w cenie jest taka, że trudno znaleźć uzasadnienie dla zakupu LD-250, a przerabianie jej na CNC to już kompletny idiotyzm.
Ja na jesieni kupiłem sobie Tech-Miga LD-550, właśnie do przeróbki na CNC.
Na razie nie mam specjalnie czasu ani ochoty zabrać się za przeróbkę, więc na razie używam jej manualnie.
Niedawno kupiłem sobie trochę prętów z kwasówki na złomie i robię z nich różne duperele.
Pięknie się toczy, oczywiście jak nóż jest odpowiedni.
Wrzeciono ma po wierzchu najmniej 35 mm, jak się rozwierci na 22 mm to jeszcze 6,5 mm ścianki zostanie, chociaż oczywiście to ostateczność i takich przeróbek nie polecam.
Zapewne importer jest w stanie sprowadzić wrzeciono za rozsądne pieniądze, więc jak tokarka ma zarabiać, to można zaryzykować.
Wczoraj toczyłem taki zabierak na miniaturową podzielnicę z Ebay, żeby założyć na nią centrycznie i w osi uchwyt wiertarski.
Nie rozwodząc się, po zmontowaniu całości kręciłem podzielnicą i czujnik zegarowy ustawony na uchwycie nawet nie drgnął.
Szczerze mówiąc byłem w szoku.
LD-550 to naprawdę sztywna tokarka, a można ją też zmusić do tego żeby była dokładna.
Tylko przychodzi zmontowana jak popadnie i strach ją włączać bez przeglądu zerowego.
Na razie miałem źle złożone wrzeciono, łożyska były suche i ściśnięte na chama, po kilku minutach pracy stanęły dęba, ale po nasmarowaniu i ponownym zmontowaniu jakoś działają.
Drugi defekt to nakrętka wylazła z tulei konika.
Sposób ustalania jakiś debil wymyślił, to nie ma prawa działać, ale przerobić na dobrze nie powinno być problemu.

Podsumowując, LD-550 nadaje się do przeróbki na CNC.
Fajnie mieć większą maszynę, ale za trzy tysiące to tylko złom użytkowy idzie kupić i bez gwarancji że za następne trzy tysiące da się go doprowadzić do używalności.

.

[ Dodano: 2013-03-17, 11:58 ]
grzes_rupinski1 pisze:Zwykłą chińską bez cnc. 24 mm kwasówki obrobić strasznie długo to trwało. Żałowałem że Tsa lub tsb nie kupiłem.
Jak byś miał TSA-16, to byś dopiero się zesrał.
Mam taką i odkąd kupiłem LD-550 robi za ostrzałkę.
Założyłem na uchwyt tarczę diamentową i nie mam motywacji żeby ją zdjąć.
Do tej kwasówki to chyba chińskim nożem się dobierałeś, bo dobrą płytką toczę na maksymalnych obrotach i wiór idzie jak marzenie.
Gorzej szła gatunkowa śruba M24 klasy 10.9, którą niedawno na trzpień do freza modułowego 2 przerabiałem.
Wyszło ładnie i bez bicia.

.
Trzymajmy się tematu

Mówimy o LD-250
tuxcnc jak sobie wyobrażasz przecinanie, zabielanie wytaczanie w okularze na najwyższych obrotach wiesz o czym piszesz. Jak maszyna gumowa to nóż diamentowy nie pomoże.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 mar 2013, 12:06

tuxcnc pisze: Ja na jesieni kupiłem sobie Tech-Miga LD-550,
.
Pochodzi 10 czy 15 lat to pogadamy :)

10 tysięcy na modernizację tokarki wielkości tumki wystarczy a jeszcze na farbę zostanie :)
I to z dobrym sterowaniem, silnikami i falownikiem. Oczywiście nie z Machem z CS cośtam :)

grzes_rupinski1
Posty w temacie: 13

Post napisał: grzes_rupinski1 » 17 mar 2013, 12:11

kamar pisze:
tuxcnc pisze: Ja na jesieni kupiłem sobie Tech-Miga LD-550,
.
Pochodzi 10 czy 15 lat to pogadamy :)
Moja żyła 2 lata bo 1,5 roku stała nieużywana :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Barjavel
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 21

Post napisał: Barjavel » 17 mar 2013, 12:28

ok, porządkujmy
tokarka chińska z mojego linku już nie wchodzi w grę, za tą kasę warto mieć coś lepszego.
@luxcnc podlinkował tokarkę ld-550 i ta opcja jest brana przeze mnie pod uwagę.
Pomysł narodził sie mi w głowie przerobienia mojego tum25 na cnc. Oczywiście zaczynając od szlifu łoża i supportu, jak zasugerował @kamar koszt około 1000zł, nie jest tutaj zabójczy. Zakładając że zmieściłbym się w 10000zł za przeróbkę tuma którego już mam to oczywiście wybieram taką obcję, większa, stabilniejsza, sztywniejsza, i napewno przeżyjąca niejdną dzisiejszą tokarkę. Więc jeśli tylko uda mi się dogadać PW z @kamar i miałby czas, chęć na zabawę moją tokarką to miałbym sprawę załatwioną.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 mar 2013, 13:11

Nie liczyłbym na to :) PW mam wyłączone a czasu na tego typu zabawy brak. Ta opcja ma sens pod warunkiem że sam sobie zrobisz. U mnie to już by były spore pieniądze. Doradzić czy podpowiedzieć coś mogę ale to wszystko. I tez nie za darmo - pod postem jest przycisk do płacenia :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Barjavel

Post napisał: Barjavel » 17 mar 2013, 13:19

@kamar, dziękuje za info.
Czyli jeśli dobrze rozumuję, za takie pieniądze nie znajdę osoby która zajęłaby sie taka przeróbką, w sensie tum`a (chyba że moge liczyc na jakieś namiary, może ktoś z forum? )
Niestety myślę że sam absolutnie nie zabiorę sie za taką przeróbkę, gdyż po prostu nie mam aż takich zdolności.
Czyli w tym przypadku pozostaje zakup tokareczki którą podlinkował @luxcnc

A już sie napaliłem na Tum25-CNC :mrgreen:

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: 251mz » 17 mar 2013, 13:44

Jak nie masz zdolności to co to za różnica czy będziesz przerabiał Tuma czy chinkę?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Barjavel

Post napisał: Barjavel » 17 mar 2013, 14:05

251mz pisze:

Jak nie masz zdolności to co to za różnica czy będziesz przerabiał Tuma czy chinkę?
Różnica jest taka że ta z linku jest już przerobiona :) czytamy co piszą ludzie a potem komentujemy :razz: :razz: :razz:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”