softstart, szybkie wylaczanie, przycisk "WŁĄCZ" "WYŁĄCZ" z kontrolkami, stabilizowane 12V 1,5A, dla 4 sterownikow, bezpiecznik dla kazdego wyjscia, kondensatory na max 80V
plytka 118x128mm, trafo dla 12V na plytce
Masz absolutna rację. Nigdy nie twierdziłem, że to nie będzie dawało rady z jednym kondensatorem. Problem tkwi gdzie indziej. Otóż statycznie wszystko jest OK, statycznie czyli dla małych szybkości (długich impulsów). Kupując sterownik i silnik każdy z nich ma jakieś parametry. Zasilacz aby im sprostać musi zapewnić odpowiedni przyrost prądu w jednostce czasu. Przyrost ten ogranicza indukcyjność, czyli długie przewody. Przy zastosowaniu pojedynczego kondensatora (lub kilku) w dużej odległości od sterownika po prostu silniki będą miały trochę gorsze parametry. Ot cały szkopuł.AOLEK napisał
Z tymi kondensatorami to zrobiłem... umnie narazie pracuje jeden 10000uF na trzy osie i daje rade
Miękki start (widać na zdjęciach) musi być, nawet bez kondensatorów trafo 450 VA wybijało mi korki.pascalPL napisał:
Przy takiej ilości kondensatorów to nie wywala bezpieczników w domu? Czy zasilacz jest z softstartem, bo jakoś nie widzę. Ja bym jeszcze wsadził w każdą z tych baterii kondensatorów kawałek diody LED i rezystorek, aby po wyłączeniu zasilania był jakiś odbiornik, które je ładnie rozładuje do zera. Tak jak pitsa zauważył lepiej nie wsadzać paluchów czy innych metalowych urządzeń w takie miejsca![]()
Ogólnie w porządku, zasilacz powinien działać.skrzat napisał:
Jak by ktos byl chetny to bede sobie zamawial taki zasilacz wg mojego projektu:
Duzo jest osob na forum udzielajacych zlotych rad niepodpartych praktyka, pokaz to na przykladzie swojego projektu to uwierze, powielanie opinii przeczytanych gdzies nie przemawia za mna, poza tym kto rozsadny do kazdego silnika da osobny transformator i zasilacz... to juz lepiej w lepsze sterowniki zainwestowacNajprostszy i najlepszy sposób to osobne trafo do każdego silnika układ greca i kondensator to wszystko- podwaja szybkość maszyny i zmniejsza problemy z gubieniem kroków. Co do ceny wychodzi nawet taniej. Jeśli ktoś nie wierzy niech sprawdzi a potem kliknie w link że pomogło.