esab pt31jo pisze:ten palnik to podróbka binzel,
pomoc w budowie wypalarki plazmowej
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 24
Ja przedostatni zakup zrobiłem u (spawalnik11) i sam byłem w szoku dysze idealnie spasowane z porcelanką nic nie latało no po prostu super . Wczoraj doszły mi komplety od (tjg) gdzie skusiła mnie cena i to co otrzymałem to jakaś masakra. Ja rozumiem że musi być szczelina do chłodzenia dyszy ale nie taka ze dysza chce wypaść z osłonki 
Miałem na próbę palnik S-45 i nie zadowalała mnie jakość cięcia. Więc dalej szukam

to ten szajs

A to te spasowane
Jak widać różnica znaczna
Sorry za zdjęcia ale robione komórką bez makro

Miałem na próbę palnik S-45 i nie zadowalała mnie jakość cięcia. Więc dalej szukam

to ten szajs

A to te spasowane
Jak widać różnica znaczna
Sorry za zdjęcia ale robione komórką bez makro
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 28
Ja mam przecinarkę Berker cut 50 i palnik nie odpali w powietrzu tylko dopiero po kontakcie z metalem. Palnik jest typowy chiński jak w najtańszych plazmach. Na filmie widać, że tną jakimś lepszym palnikiem. Moja teoria jest taka, że palnik z filmu ma po prostu fabrycznie podłączoną dodatkowo masę na dyszy i dla tego zapala w powietrzu. Jeśli tak jest to dość niebezpieczne urządzenie bo można się przez przypadek nieźle poparzyć jak się przypadkowo wciśnie przycisk. Nie raz mi się zdarzyło nacisnąć przypadkiem włącznik na uchwycie ale z racji że palnik chiński to bez kontaktu z metalem nie zapali łuku. Ot takie cudowne zabezpieczenie. Przydała by się wypowiedź na ten temat kolegi CNCCAD.
Tu zdjęcie palnika Trafimet:

Widać wyraźnie gruby czerwony miedziany przewód. Ciekawe gdzie się go podłącza
Tu widać gdzie czerwony idzie:

W Pdf-ie jest pokazane, że ten czerwony gruby przewód podpina się pod masę (znaczy się pod plus bo minus jest na palniku na elektrodzie a plus jest na materiale ciętym i na dyszy)
PDF do Trafimet:
http://trafimetgroup.com/download_alleg ... 6_0604.pdf
A tu na aukcji została opisana zasada działania palnika Trafimet:
http://allegro.pl/przecinarka-plazmowa- ... 98628.html
Zastanawia mnie co to jest ten łuk pomocniczy i jak to w zasadzie działa.
Na temat łuku pilotującego znalazłem coś takiego:
http://www.tgie.pl/spaw/przecinarki_plazmowe.pdf

Już mi gałki oczne wysychają od poszukiwań i kolejne znalezisko (kliknij na fotkę aby powiększyć) :

Tu zdjęcie palnika Trafimet:
Widać wyraźnie gruby czerwony miedziany przewód. Ciekawe gdzie się go podłącza

Tu widać gdzie czerwony idzie:

W Pdf-ie jest pokazane, że ten czerwony gruby przewód podpina się pod masę (znaczy się pod plus bo minus jest na palniku na elektrodzie a plus jest na materiale ciętym i na dyszy)
PDF do Trafimet:
http://trafimetgroup.com/download_alleg ... 6_0604.pdf
A tu na aukcji została opisana zasada działania palnika Trafimet:
http://allegro.pl/przecinarka-plazmowa- ... 98628.html
Zastanawia mnie co to jest ten łuk pomocniczy i jak to w zasadzie działa.
Na temat łuku pilotującego znalazłem coś takiego:
http://www.tgie.pl/spaw/przecinarki_plazmowe.pdf

Już mi gałki oczne wysychają od poszukiwań i kolejne znalezisko (kliknij na fotkę aby powiększyć) :

Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, 22:55 przez Alvar4, łącznie zmieniany 2 razy.

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Tez mam berker 50 albo jakoś tak... Nie nadaje się to praktycznie do niczego...
Ten łuk w powietrzu to jest hf generowany przez jonizator. Ma za zadanie łatwiejsze odpalenie łuku tnącego.
Gdyby łuk tnący miał się zapalić miedzy dyszą a elektrodą to zaraz by dyszy nie było
Hf ma stosunkowo małą moc /natężenie/ a bardzo wysokie napięcie.
W tych tanich chinolach poprostu prawie że nie ma hf wiec nie ma tez pilota.
Ale ja się nie znam więc mogę sie mylić
(?)
Ten łuk w powietrzu to jest hf generowany przez jonizator. Ma za zadanie łatwiejsze odpalenie łuku tnącego.
Gdyby łuk tnący miał się zapalić miedzy dyszą a elektrodą to zaraz by dyszy nie było

Hf ma stosunkowo małą moc /natężenie/ a bardzo wysokie napięcie.
W tych tanich chinolach poprostu prawie że nie ma hf wiec nie ma tez pilota.
Ale ja się nie znam więc mogę sie mylić

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
Nie inny palnik tylko inna przecinarka
Hf to nie łuk pilotujący. W plazmach bez hf palnik ma inną budowę tzn kontaktową.
Łuk pomocniczy lub też pilotujący służy do bezkontaktowego zapalenia łuku tnącego. Funkcja pomocna przy zabrudzonej blaszce np farba. A 81 Trafimet budowa podobna do abiplas . W sumie to aby części tanie były.
Hf to nie łuk pilotujący. W plazmach bez hf palnik ma inną budowę tzn kontaktową.
Łuk pomocniczy lub też pilotujący służy do bezkontaktowego zapalenia łuku tnącego. Funkcja pomocna przy zabrudzonej blaszce np farba. A 81 Trafimet budowa podobna do abiplas . W sumie to aby części tanie były.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, 21:05 przez grzes_rupinski1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 115
- Kontakt:
a to ja teraz rozumiem , mimo że moja spawarko przecinarka ma HF ,
który super działa przy tig-u ale juz na plazmie nie ,
a nie działa dla tego że PT-31 nie jest przystosowany do HF tylko do zwarcia, a teraz pytanie które palniki trafimetu lub inne są przystosowane do Hf, może są jakoś dodatkowo opisane? jakiś symbol?, a może są oznaczane te które nie są przystosowane do HF?
teraz zauważyłem że większość lepszych palników na alledrogo ma ten dodatkowy ,czerwony przewód, więc powziąłem decyzję o zakupie palnika , na razie wybór padł na najtańszy S-45 /6m+przeróbka na prosty maszynowy , macie jakieś inne pomysły na palnik do blaszki 1,0-4,0mm ? wiem pewnie lepszy by byl 81, ale czy dostanę do niego jakieś dysze z małum otworem?
który super działa przy tig-u ale juz na plazmie nie ,
a nie działa dla tego że PT-31 nie jest przystosowany do HF tylko do zwarcia, a teraz pytanie które palniki trafimetu lub inne są przystosowane do Hf, może są jakoś dodatkowo opisane? jakiś symbol?, a może są oznaczane te które nie są przystosowane do HF?
teraz zauważyłem że większość lepszych palników na alledrogo ma ten dodatkowy ,czerwony przewód, więc powziąłem decyzję o zakupie palnika , na razie wybór padł na najtańszy S-45 /6m+przeróbka na prosty maszynowy , macie jakieś inne pomysły na palnik do blaszki 1,0-4,0mm ? wiem pewnie lepszy by byl 81, ale czy dostanę do niego jakieś dysze z małum otworem?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
HF zapala łuk jak palnik jest nad materiałem podobnie jak w tig i wszystkie chyba palniki trafimet są do tej funkcji przystosowane. Palnik do przecinarki bez HF posiada inną konstrukcję (ruchoma dysza lub elektroda) dysza styka się z elektrodą i następuje inicjacja łuku który jest rozdmuchiwany przez gaz. Mniejszych dysz jak 1 mm chyba niema.