problemy z Machem
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
problemy z Machem
Witam.Mam pewien problem.Otóż rysuję sobie jakąś figurę w corelu a następnie daję do macha.I tu dla mnie zaczyna się robic problem.Według mnie najpierw powinien zrobić obrys figury a potem wybierać środek a on jak bym nie ustawił to jedzie albo w poziomie albo w pionie skutkiem czego jest niezbyt ładny obrys figury.Czy coś robię żle czy czeba to jakoś skonfigurować lub może coś innego. Pozdrawiam
Tagi:
-
Witam .Już mówię o co mi chodzi.Otóż na przykład mam do wycięcia elipse na głębokość np 3 mm.I teraz jak zapisuję w corelu lpt to mam do wyboru albo zbiera wzdłuż albo albo w drugą stronę.Ustawiłem sobie freza na fi 3mm a odległość ścieżki na 2,5mm aby było szybciej.I okazało się że na obrzeżach w efekcie finalnym pozostają wgłębienia po frezie .Owszem objechał elipsę na samym końcu do okoła ale wgłębienia pozostały gdyż szerokość ścieżki była 2,2mm a frez 3mm.Nie było by tego gdyby na przykład najpierw objechał kontur elipsy a następnie wybierał środek uwzględniając grubość freza.Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem.Może coś żle ustawiam
[ Dodano: 2007-01-11, 18:16 ]
I przy okazji jeszcze jedna sprawa.Otóż nie mogę sobie poradzić z ustawieniem freza.Dokładnie Jest narysowana linia prosta o grubości 20mm.Zakładam freza 4mm i zaczynam frezować .I z tym mam problem gdyż frez zbiera mi w osi konturu tej prostej czyli przekracza o 2 mm z każdej strony wymiar.Nie wiem jak ustawić aby zbierał po wewnętrznej stronie prostej (czyli uwzględniał wymiar freza).Pozdrawiam
I przy okazji jeszcze jedna sprawa.Otóż nie mogę sobie poradzić z ustawieniem freza.Dokładnie Jest narysowana linia prosta o grubości 20mm.Zakładam freza 4mm i zaczynam frezować .I z tym mam problem gdyż frez zbiera mi w osi konturu tej prostej czyli przekracza o 2 mm z każdej strony wymiar.Nie wiem jak ustawić aby zbierał po wewnętrznej stronie prostej (czyli uwzględniał wymiar freza).Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
... czytam i czytam i nic nie rozumie za duzo kombinujesz .....Jarosław B pisze:Witam .Już mówię o co mi chodzi.Otóż na przykład mam do wycięcia elipse na głębokość np 3 mm.I teraz jak zapisuję w corelu lpt to mam do wyboru albo zbiera wzdłuż albo albo w drugą stronę.Ustawiłem sobie freza na fi 3mm a odległość ścieżki na 2,5mm aby było szybciej.I okazało się że na obrzeżach w efekcie finalnym pozostają wgłębienia po frezie .Owszem objechał elipsę na samym końcu do okoła ale wgłębienia pozostały gdyż szerokość ścieżki była 2,2mm a frez 3mm.Nie było by tego gdyby na przykład najpierw objechał kontur elipsy a następnie wybierał środek uwzględniając grubość freza.Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem.Może coś żle ustawiam
robisz tak wiem ze masz artcam wiec to pikus
robisz sobie dokladnie rysunej zeczy jakiej potrzebujesz puzniej eksportujesz to do pliku *.eps" ....
otwiersz sobie Artcam
nowa kartke i ustawiasz wielkosc materialu taka zeby ci sie zmiesciolo to z corela pouzniej importujes ten plik "*.eps" ustawiasz do na kartce wybiersz opcje frezowania wybiersz frez samo wyznaczy linie frezowania z korekta na wielkosc freza i zapisujesz plik do g-code (dla mach) importujesz do macha i frezujesz

Pozdrawiam PlotComplex.com
-
-
-
Muszę nadmienić że jeśli chodzi o programy to jestem poniżej średniej przecietnej.Dlatego nie dziw się że zadaje głupie pytania.Natomiast mogę służyć pomocą w zakresie mechaniki i stolarstwa.A tak na marginesie wczoraj przeglądałem wszystkie posty odnośnie ArtCama i nie wiem jak to jest że jedni tłumaczą że nie można z tego programu importować plików do macha a drudzy wprost przeciwnie.Podejrzewam że połowa z nich to widziała ten program tylko na okładce.Ale może się mylę.Tak czy siak za wszystko dziękuję.Jeśli chodzi o program to mniej więcej wiem jak rysować.Natomiast najwięcej trudności sprawia mi właśnie przeniesienie tego do macha.Ale trening czyni mistrza
Pozdrawiam

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
powiem ci ze zmusiles mnie do zrobienia opisu po kolei co i jak z corela do artcam i do mach
za jakies 30min bedzie dostepny na mojej stronie
[ Dodano: 2007-01-12, 16:05 ]
hmm mam problem z serverem mam nadzieje ze jutro bedzie juz ok
[ Dodano: 2007-01-12, 17:15 ]
Udalo sie zapraszam na strone www.plotcomplex.com dzial Foto Instrukcja ArtCam

[ Dodano: 2007-01-12, 16:05 ]
hmm mam problem z serverem mam nadzieje ze jutro bedzie juz ok

[ Dodano: 2007-01-12, 17:15 ]
Udalo sie zapraszam na strone www.plotcomplex.com dzial Foto Instrukcja ArtCam
Pozdrawiam PlotComplex.com