pomoc w budowie wypalarki plazmowej
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 115
- Kontakt:
pod robaczkami wałek będzie przeszlifowany, a jak będą problemy to go lekko nawiercę, na razie nie wiem jeszcze do końca gdzie będą te zębatki,
dowiozłem alumunium, idę walczyć dalej
a tak w międzyczasie pytanko , czy ja to dobrze rozumiem
Homy zrobić mam w lewym górnym rogu , żeby po odjechaniu do Home moc załadować arkusz, a początek układu X 000,Y 000 , w lewym dolnym jest zawsze ?

dowiozłem alumunium, idę walczyć dalej

a tak w międzyczasie pytanko , czy ja to dobrze rozumiem
Homy zrobić mam w lewym górnym rogu , żeby po odjechaniu do Home moc załadować arkusz, a początek układu X 000,Y 000 , w lewym dolnym jest zawsze ?

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 36
jeśli chcesz to pominąć to szukasz na siłę problemów.na razie pomińmy thc
kup porządny agregat co zapala łuk już 5mm nad blachą i thc od Prokopcia..
i nie będziesz miał w ogóle problemów ...
Oczywiście nie mówię o agregacie za 1000 tylko raczej za 5tysi...
przerabiałem wleczone palniki przez rok...
i jesli nie masz porządnej bramy ani porządnego łożyskowania i mocnych silników to jest to walka... bo od wleczenia zawsze wchodzą w materiał drgania , i potem wszystko widać na krawędzi cięcia....
morał z tej bajki jest prosty lecz nie wszystkim znany .
chcesz zrobić coś , zrób to raz a dobrze

[ Dodano: 2013-02-22, 22:26 ]
jeszcze z ciekawości spytam , jak kasujesz luz międzyzębny na listwach?
bo nie widzę tu takowego rozwiązania ...
a to kolejne szukanie problemów...
następna sprawa mam obawy o sztywność tego profila/kątownika - blachy na której jest listwa do napędu bramy...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 24
kol. Jo używasz do budowy w miarę przyzwoite materiały ale jak się na to patrzy to od piwrwszego spojrzenia widać że budowa jest chaotyczna i nieprzemyślana. Ja radził bym usiąść i na spokojnie wszystko zaplanować bo bez urazy ale teraż to trochę tak nieciekawie wygląda. I nie piszę tego złośliwie ale w tym tempie wydasz 15k na maszynę która nie zaspokoi twoich oczekiwań.
Palnik wleczony to zło uwierz nam. Kol 251mz się już spod tego uwolnił a ja dopiero nieśmiało próbuje ale pewnie trzeba będzie wywalić z 5-6k na agregat i z 1,5k na palnik
Palnik wleczony to zło uwierz nam. Kol 251mz się już spod tego uwolnił a ja dopiero nieśmiało próbuje ale pewnie trzeba będzie wywalić z 5-6k na agregat i z 1,5k na palnik
-
- Kontakt:
dzięki za wizytę 251mz ,thc od prokopcia mam , agregat za 5k to też nie problem ,251mz pisze:kup porządny agregat co zapala łuk już 5mm nad blachą i thc od Prokopcia..na razie pomińmy thc
i nie będziesz miał w ogóle problemów ...
Oczywiście nie mówię o agregacie za 1000 tylko raczej za 5tysi...
[ Dodano: 2013-02-22, 22:26 ]
jeszcze z ciekawości spytam , jak kasujesz luz międzyzębny na listwach?
bo nie widzę tu takowego rozwiązania ...
a to kolejne szukanie problemów...
następna sprawa mam obawy o sztywność tego profila/kątownika - blachy na której jest listwa do napędu bramy...
ale chciał bym odpalić to na tym co mam żeby dokładnie sprawdzić co potrzebuję,
o palniku wleczonynym nie myślałem, tylko o pływającym co sie chowa do obudowy uruchamiając czujnik blachy,
kasowanie luzu na listwach-, na otworach listwy jest 2 mm luzu, dodatkowo cały wałek napędowy jest ruchomy, góra dół, ,
kątownik do listwy faktycznie wygląda licho, ale jak dokręciłem do niego listwę , to napierając z całej sily od zewnątrz maszyny nie jestem w stanie ugiąć go więcej niż 1-2 mm,
myślałem żeby to jeszcze wzmocnić , ale czekam podstawa prowadnicy przewodów wyjdzie mi w tym miejscu i będzie idealnym wzmocnieniem
Przemysław , jaki chaos , toć to wszystko przemyślane było ze 100 razy,

a błędy hmm,jest ich sporo, będziemy poprawiać w następnej maszynie
jednym z błędów jest nie pozostanie przy założonych paskach zębatych

drugim rozpoczęcie pracy od Zetki, trzecim , zakup śrub nierdzewnych, itp , itd
powiedzcie mi jeszcze czy przesył 10kHz opisany na płycie dotyczy 1 osi czy wszystkich 3 , bo jak 3 to 3300Hz na oś przy F=15m/min daje mi 13 impulsów na mma to trochę mało ?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 28
Zrób maszynę tak jak Ci się podoba i wtedy na własnej skórze odczujesz co jak działa albo co nie działa. Dużo teorii jest na forum i dużo przykładów również. Ale nic nie zastąpi własnych doświadczeń z materią bo wtedy się przekonujesz co z czym i co do czego się nadaje a czego nie stosować bo to kupa. Na listwach będziesz miał terkotanie zębatek ale jak włączysz palnik to przestaniesz cokolwiek słyszeć oprócz niego. Faktycznie budowa wygląda na chaotyczną z przypadkowych materiałów no ale jak sobie właśnie tak zaplanowałeś to spoko. Ja sobie strzeliłem projekcik w sketchupie (nad którym siedziałem chyba z tydzień a i tak go nie skończyłem) i w miarę się go trzymam, jedynie wprowadzam drobne modyfikacje w trakcie budowy. Czasem dobrze jest coś narysować w 3d bo nie zawsze się wszystko przewidzi w głowie i można się wyłożyć. Może na razie zrób ręczną regulację wysokości palnika i ustaw go na jakąś stałą wysokość i tak pal blachy na próbę (jakieś kawałki a nie od razu się rzucać na całe arkusze), wytnij jakieś uchwyciki, listki, kółka itp. Żeby Ci zapalało łuk na wysokości to podłącz masę drucikiem na dyszę palnika i łuk Ci zapali nawet nad plastikiem czy sklejką
Jak Ci ktoś powie że się tak nie da to powiedz że Ty o tym nie wiesz i tak zrobiłeś i działa.
Musisz tylko sprawdzić czy blacha leży równo i czy palnik gdzieś nie zacznie trzeć o blachę. Jak potrenujesz to wtedy zaczniesz główkować nad THC.

-
- Kontakt:
właśnie przeglądałem na YouTube, plazmy , wyraźnie widać że te które odpalają w powietrzu, działają dużo szybciej ,chodzi mi o samo pozycjonowanie do blachy i rozpoczęcie palenia , różnica to nawet 3 sek. na wpaleniu
tak będę kombinował ,odpalanie nad blachą ,potem inicjatywę przejmie thc , Dzięki
tylko jak mi thc będzie mierzyć napięcie łuku ,jak łuk będzie sie palił między elektrodą dyszą ?
, trza by ten obwód masy do dyszy rozłączać PK2 
tak będę kombinował ,odpalanie nad blachą ,potem inicjatywę przejmie thc , Dzięki

tylko jak mi thc będzie mierzyć napięcie łuku ,jak łuk będzie sie palił między elektrodą dyszą ?

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 36
nie będzie ....jo pisze:tylko jak mi thc będzie mierzyć napięcie łuku ,jak łuk będzie sie palił między elektrodą dyszą ?, trza by ten obwód masy do dyszy rozłączać PK2
łuk się nie pali dopóki nie dosięgnie blachy...
to jest tak jakby łuk startowy , który inicjuje łuk tnący.
u mnie agregat odpala max 10mm nad blachą
tak ,że wystarczy dojeźdzać palnikiem jakieś 5mm nad blachę i startować:)