pomoc w budowie wypalarki plazmowej

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

zul
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: zul » 21 lut 2013, 09:34

Mocowanie zębatki na "robaczka" wystarczy przy tak dużych prędkościach i przyspieszeniach jakie stosuje się podczas palenia ?

pozdr Łukasz

Autor tematu
jo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 115
Kontakt:

Post napisał: jo » 21 lut 2013, 17:08

pod robaczkami wałek będzie przeszlifowany, a jak będą problemy to go lekko nawiercę, na razie nie wiem jeszcze do końca gdzie będą te zębatki,

dowiozłem alumunium, idę walczyć dalej :mrgreen:
a tak w międzyczasie pytanko , czy ja to dobrze rozumiem
Homy zrobić mam w lewym górnym rogu , żeby po odjechaniu do Home moc załadować arkusz, a początek układu X 000,Y 000 , w lewym dolnym jest zawsze ?
Obrazek

Autor tematu
jo
Kontakt:

Post napisał: jo » 22 lut 2013, 20:37

Obrazek

Obrazek

Obrazek\

jutro czeka mnie zrobienie nowej Z-etki, ta jest do Du...y :lol:

cały czas chodzi mi tez po głowie problem wykrywania blachy , może palnik pływający ? , a może cała pływająca zetka ?

napiszcie jak to macie w swoich maszynach rozwiązane, PLIS :smile: ,
na razie pomińmy thc

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36

Post napisał: 251mz » 22 lut 2013, 22:21

na razie pomińmy thc
jeśli chcesz to pominąć to szukasz na siłę problemów.

kup porządny agregat co zapala łuk już 5mm nad blachą i thc od Prokopcia..
i nie będziesz miał w ogóle problemów ...
Oczywiście nie mówię o agregacie za 1000 tylko raczej za 5tysi...

przerabiałem wleczone palniki przez rok...
i jesli nie masz porządnej bramy ani porządnego łożyskowania i mocnych silników to jest to walka... bo od wleczenia zawsze wchodzą w materiał drgania , i potem wszystko widać na krawędzi cięcia....

morał z tej bajki jest prosty lecz nie wszystkim znany .
chcesz zrobić coś , zrób to raz a dobrze :)

[ Dodano: 2013-02-22, 22:26 ]
jeszcze z ciekawości spytam , jak kasujesz luz międzyzębny na listwach?
bo nie widzę tu takowego rozwiązania ...
a to kolejne szukanie problemów...

następna sprawa mam obawy o sztywność tego profila/kątownika - blachy na której jest listwa do napędu bramy...

przemyslaw2ar
Posty w temacie: 24

Post napisał: przemyslaw2ar » 22 lut 2013, 23:43

kol. Jo używasz do budowy w miarę przyzwoite materiały ale jak się na to patrzy to od piwrwszego spojrzenia widać że budowa jest chaotyczna i nieprzemyślana. Ja radził bym usiąść i na spokojnie wszystko zaplanować bo bez urazy ale teraż to trochę tak nieciekawie wygląda. I nie piszę tego złośliwie ale w tym tempie wydasz 15k na maszynę która nie zaspokoi twoich oczekiwań.
Palnik wleczony to zło uwierz nam. Kol 251mz się już spod tego uwolnił a ja dopiero nieśmiało próbuje ale pewnie trzeba będzie wywalić z 5-6k na agregat i z 1,5k na palnik

Autor tematu
jo
Kontakt:

Post napisał: jo » 23 lut 2013, 08:22

251mz pisze:
na razie pomińmy thc
kup porządny agregat co zapala łuk już 5mm nad blachą i thc od Prokopcia..
i nie będziesz miał w ogóle problemów ...
Oczywiście nie mówię o agregacie za 1000 tylko raczej za 5tysi...

[ Dodano: 2013-02-22, 22:26 ]
jeszcze z ciekawości spytam , jak kasujesz luz międzyzębny na listwach?
bo nie widzę tu takowego rozwiązania ...
a to kolejne szukanie problemów...

następna sprawa mam obawy o sztywność tego profila/kątownika - blachy na której jest listwa do napędu bramy...
dzięki za wizytę 251mz ,thc od prokopcia mam , agregat za 5k to też nie problem ,
ale chciał bym odpalić to na tym co mam żeby dokładnie sprawdzić co potrzebuję,
o palniku wleczonynym nie myślałem, tylko o pływającym co sie chowa do obudowy uruchamiając czujnik blachy,

kasowanie luzu na listwach-, na otworach listwy jest 2 mm luzu, dodatkowo cały wałek napędowy jest ruchomy, góra dół, ,

kątownik do listwy faktycznie wygląda licho, ale jak dokręciłem do niego listwę , to napierając z całej sily od zewnątrz maszyny nie jestem w stanie ugiąć go więcej niż 1-2 mm,

myślałem żeby to jeszcze wzmocnić , ale czekam podstawa prowadnicy przewodów wyjdzie mi w tym miejscu i będzie idealnym wzmocnieniem

Przemysław , jaki chaos , toć to wszystko przemyślane było ze 100 razy, :wink: , a tak na poważnie , przyjdą osłony, mieszki i będzie cacy,
a błędy hmm,jest ich sporo, będziemy poprawiać w następnej maszynie

jednym z błędów jest nie pozostanie przy założonych paskach zębatych :neutral:
drugim rozpoczęcie pracy od Zetki, trzecim , zakup śrub nierdzewnych, itp , itd

powiedzcie mi jeszcze czy przesył 10kHz opisany na płycie dotyczy 1 osi czy wszystkich 3 , bo jak 3 to 3300Hz na oś przy F=15m/min daje mi 13 impulsów na mma to trochę mało ?

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 28

Post napisał: Alvar4 » 23 lut 2013, 09:52

Zrób maszynę tak jak Ci się podoba i wtedy na własnej skórze odczujesz co jak działa albo co nie działa. Dużo teorii jest na forum i dużo przykładów również. Ale nic nie zastąpi własnych doświadczeń z materią bo wtedy się przekonujesz co z czym i co do czego się nadaje a czego nie stosować bo to kupa. Na listwach będziesz miał terkotanie zębatek ale jak włączysz palnik to przestaniesz cokolwiek słyszeć oprócz niego. Faktycznie budowa wygląda na chaotyczną z przypadkowych materiałów no ale jak sobie właśnie tak zaplanowałeś to spoko. Ja sobie strzeliłem projekcik w sketchupie (nad którym siedziałem chyba z tydzień a i tak go nie skończyłem) i w miarę się go trzymam, jedynie wprowadzam drobne modyfikacje w trakcie budowy. Czasem dobrze jest coś narysować w 3d bo nie zawsze się wszystko przewidzi w głowie i można się wyłożyć. Może na razie zrób ręczną regulację wysokości palnika i ustaw go na jakąś stałą wysokość i tak pal blachy na próbę (jakieś kawałki a nie od razu się rzucać na całe arkusze), wytnij jakieś uchwyciki, listki, kółka itp. Żeby Ci zapalało łuk na wysokości to podłącz masę drucikiem na dyszę palnika i łuk Ci zapali nawet nad plastikiem czy sklejką :wink: Jak Ci ktoś powie że się tak nie da to powiedz że Ty o tym nie wiesz i tak zrobiłeś i działa. :mrgreen: Musisz tylko sprawdzić czy blacha leży równo i czy palnik gdzieś nie zacznie trzeć o blachę. Jak potrenujesz to wtedy zaczniesz główkować nad THC.
Obrazek

Autor tematu
jo
Kontakt:

Post napisał: jo » 23 lut 2013, 10:44

właśnie przeglądałem na YouTube, plazmy , wyraźnie widać że te które odpalają w powietrzu, działają dużo szybciej ,chodzi mi o samo pozycjonowanie do blachy i rozpoczęcie palenia , różnica to nawet 3 sek. na wpaleniu

tak będę kombinował ,odpalanie nad blachą ,potem inicjatywę przejmie thc , Dzięki :grin:

tylko jak mi thc będzie mierzyć napięcie łuku ,jak łuk będzie sie palił między elektrodą dyszą ? :roll: , trza by ten obwód masy do dyszy rozłączać PK2 :roll:

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36

Post napisał: 251mz » 23 lut 2013, 11:19

jo pisze:tylko jak mi thc będzie mierzyć napięcie łuku ,jak łuk będzie sie palił między elektrodą dyszą ? :roll: , trza by ten obwód masy do dyszy rozłączać PK2
nie będzie ....
łuk się nie pali dopóki nie dosięgnie blachy...
to jest tak jakby łuk startowy , który inicjuje łuk tnący.
u mnie agregat odpala max 10mm nad blachą
tak ,że wystarczy dojeźdzać palnikiem jakieś 5mm nad blachę i startować:)

Autor tematu
jo
Kontakt:

Post napisał: jo » 23 lut 2013, 17:23

a te 5mm nad blachą u ciebie to zapala się od razu łuk do przebicia , czy pilotujący, i czy masz dyszę podłączoną do (+) agregatu ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”