kupić , nie kupić

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Mareckii
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Post napisał: Mareckii » 08 sty 2007, 18:08

Witam
Obecnie niestety nie posiadam cyfrówki,ale postaram się ją troche opisać:jest to machinka wygladająca dokładnie tak jak Proma SPA-500P lecz są pewne różnice. Jest koloru niebieskiego,posiada uchwyt 125mm (Proma 100mm) szczęki wewnętrzne i zewnetrzne,wysów tulejki konika 50mm,i posiada gwinty calowe(Proma niestety nie).póki co stoi i czeka jak bedę miał chwilę żeby się nią zająć.

Autor tematu
rysio
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 15

Post napisał: rysio » 09 sty 2007, 11:18

gmaro pisze:
Mareckii pisze:Wczoraj nabyłem taką tokareczkę (w Sosnowcu ),
jak dasz rady to zrób parę fot i zapodaj na forum ? bo zainteresowanych jest więcej
Witajcie,

tokarynka uruchomiona. dzisiaj wieczorem zdjęcia.
muszę deko wzmocnić blat na którym stoi.
alu tnie jak masło. mosiądz też lekko. w stali radzi sobie dobrze.
stanowcza wymiana silnika na mocniejszy

pozdrawiam,

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 09 sty 2007, 11:55

rysio pisze:tokarynka uruchomiona. dzisiaj wieczorem zdjęcia.
czekam(y) .. :)
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Piotrjub » 09 sty 2007, 18:35

A na co kolega czeka :razz:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 09 sty 2007, 19:37

Piotrjub pisze:A na co kolega czeka
na fotki :razz:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Autor tematu
rysio

Post napisał: rysio » 09 sty 2007, 20:15

gmaro pisze:
rysio pisze:tokarynka uruchomiona. dzisiaj wieczorem zdjęcia.
czekam(y) .. :)
Witam,

nie umiałem wstawić tutaj więc zdjęcia są w mojej galerii.

Podsumowanie:

1. Luzy na śrubach pociągowych pojawiły się po godzinie 'kręcenia' - najprawdopodobniej do wymiany lub poprawa mechanizmu redukcji luzu.
2. Za słaby silnik (już sam nie wiem jaki 550W czy 370W) - to zależy do czego.
Jedno ze zdjęc przedstawia ztaczanie wałka (12mm) prowadnicy (utwardzany powierzchniowo) 1mm w głąb, prawie najwolniejszy posuw - szło bez oporu. Natomiast mosiądz, jedna z najwyzszych prędkości, średnica obrabiana 30mm, zagłebienie 0.3mm i zwalniał(ale szedł)

na razie tyle.
pozdrawiam.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: adam Fx » 09 sty 2007, 23:02

dasz może rade zrobić fotke wszytkich elemętów co dostałeś do maszyny w tym niebielkim pudełeczku ... bo umnie w markecie stało to jakiś czas otwarte i niewiem czy czegoś nie roskradli ... a i tak żebym mógł doliczyć sie wszystkich kół zębatych ...

aaaaa i czy jest już odrazu założony jeden komplet kół na gitarze ?? żebym ich dwa razy nie policzył przypadkiem ...

[ Dodano: 2007-01-09, 23:17 ]
jak tak nieda rady to policzyc chciaż ile ich tam w sumie ma być tazem z tymi na w gitarze (wzależności czy znajdują sie tam od nowośći czy nie )
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Misiu15go
Posty w temacie: 4

Post napisał: Misiu15go » 09 sty 2007, 23:32

Byłem niestety dzisiaj poogladac ta tokarke i w LM w mojej okolicy była tylko jedna tokarka na sklepie :lol: i mozna kupic tylko taka z wystawy co mnie niebardzo interesuje, jutro bede dzwonic do innych LM w celu dowiedzenia sie czy posiadaja wieksza ilosc sprzetu "na stanie"

Autor tematu
rysio

Post napisał: rysio » 09 sty 2007, 23:36

adam Fx pisze:dasz może rade zrobić fotke wszytkich elemętów co dostałeś do maszyny w tym niebielkim pudełeczku ... bo umnie w markecie stało to jakiś czas otwarte i niewiem czy czegoś nie roskradli ... a i tak żebym mógł doliczyć sie wszystkich kół zębatych ...

aaaaa i czy jest już odrazu założony jeden komplet kół na gitarze ?? żebym ich dwa razy nie policzył przypadkiem ...

[ Dodano: 2007-01-09, 23:17 ]
jak tak nieda rady to policzyc chciaż ile ich tam w sumie ma być tazem z tymi na w gitarze (wzależności czy znajdują sie tam od nowośći czy nie )
Zdjecie zawartości pudełka dodane (bez noża ale dodatkowo 2 klucze )
Plus koła zamontowane na maszynie.

[ Dodano: 2007-01-09, 23:37 ]
Misiu15go pisze:Byłem niestety dzisiaj poogladac ta tokarke i w LM w mojej okolicy była tylko jedna tokarka na sklepie :lol: i mozna kupic tylko taka z wystawy co mnie niebardzo interesuje, jutro bede dzwonic do innych LM w celu dowiedzenia sie czy posiadaja wieksza ilosc sprzetu "na stanie"
Dokładnie, mnie to też odrzucało (sprzęt wymacany, 'pokręcony' i niewiadomo czego brakuje) - szczęściem wbiłem się na ostatnią oryginalną skrzynię.

pozdrawiam,

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: senio » 09 sty 2007, 23:49

rysio pisze:2. Za słaby silnik (już sam nie wiem jaki 550W czy 370W) - to zależy do czego.
Jedno ze zdjęc przedstawia ztaczanie wałka (12mm) prowadnicy (utwardzany powierzchniowo) 1mm w głąb, prawie najwolniejszy posuw - szło bez oporu. Natomiast mosiądz, jedna z najwyzszych prędkości, średnica obrabiana 30mm, zagłebienie 0.3mm i zwalniał(ale szedł)
.
Wałek 30mm z mosiądzu czy brązu moja machinka toczy bez najmniejszego problemu na dowolnym przełożeniu i obrotach. Zmniejsz trochę wiór jak silnik nie daje rady.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”