PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: 251mz » 08 lut 2013, 15:51

cosimo pisze:teraz tyko czwarta oś będzie na tapecie.
Oj tak tak:)

i miło by było gdybyś chciał się zająć tokarką :)))

Tagi:

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 164
Kontakt:

Post napisał: mitek » 08 lut 2013, 17:13

a jak używać tego przyciągania?
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 43

Post napisał: sajgon » 08 lut 2013, 17:29

mitek pisze:a jak używać tego przyciągania?
trzeba pewnie biegunowość zmienić :razz:
Ale fakt ,faktem że się nie klei .
Pozdrawiam , Michał. ;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 08 lut 2013, 20:38

trzeba pewnie biegunowość zmienić :razz:
Ale fakt ,faktem że się nie klei .
Albo kropelką posmarować.

W zakładce "Widok" na końcu są ustawienia miarki.

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 43

Post napisał: sajgon » 08 lut 2013, 20:48

cosimo pisze:W zakładce "Widok" na końcu są ustawienia miarki.
Działa pięknie ,dziękować :mrgreen:
Pozdrawiam , Michał. ;)

piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 24

Post napisał: piotr_olbrysz » 08 lut 2013, 21:50

cosimo pisze:większych zmian w programie – teraz tyko czwarta oś będzie na tapecie.
quote]

[ Dodano: 2013-02-08, 21:52 ]
cosimo pisze:większych zmian w programie – teraz tyko czwarta oś będzie na tapecie.
To mam dzisiaj dwie dobre wiadomosci, jedna że znowu zostałem dziadkiem, druga ze czwarta oś będzie.

Ja juz jestem przygotowany na 4 oś, 4 sterowniki i na stole to co widać ( prototyp)
Załączniki
m3.JPG
m3.JPG (105.96 KiB) Przejrzano 818 razy
Ostatnio zmieniony 08 lut 2013, 23:19 przez piotr_olbrysz, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

spol
Posty w temacie: 10

Post napisał: spol » 08 lut 2013, 22:27

Cosimo mozesz zdradzić kiedy mozna sie spodziewać 4 osi ?

ElSor
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17

Post napisał: ElSor » 09 lut 2013, 10:49

Zmiany w większości w najnowszej wersji są na duży + ale osobiście widzę mały minus. Mianowicie w PicoCAMie jest teraz generowanie ścieżki dla danego narzędzia z góry z ustalonymi parametrami - załóżmy frez V90* D=6mm. Gdy chcemy nim zrobić fazowanie krawędzi, to musimy rysować (posiadać) także kontur dla fazowania ew oszukać bazę narzędzi i wpisać średnicę np 3mm aby PicoCAM wygenerował ścieżkę dla mniejszego narzędzia i wtedy będziemy mogli zrobić fazowanie swoim narzędziem a w grupie zmienić narzędzie na rzeczywiste, by symulacja była realnym odwzorowaniem. Czy można by dodać w PicoCAMie w zakładce ścieżka, zaraz przy narzędziu, dodać wartość offsetu dla danego konturu ?
Dodam, że ułatwi wg mnie to także tworzenie elementów prototypowych. Załóżmy, że wyfrezowaliśmy jakiś element, ale nie do końca on pasuje. Okazuje się, że wystarczyłoby średnicę zmienić o 0,1mm i mielibyśmy to co nam potrzeba. Obecnie aby to uczynić musielibyśmy dokonać zmian w projekcie (dłużej to potrwa) lub w PicoCAMie iść drogą na około i podać mniejszą średnicę narzędzia na czas generowania ścieżki (też zabiera czas) a można by mieć możliwość generowania ścieżki ale z offsetem na + jak i na - (do tej pory można było łatwo to zrobić/ominąć).
Mam nadzieję, że w miarę dobrze naświetliłem o co mi chodzi.
Ew możliwość offsetowania konturów o daną wartość też by była bardzo pomocna, bo mając 1 kontur moglibyśmy stworzyć brakujące ścieżki dla narzędzi przydatnych do obrobienia tegoż konturu. Pozostawiam ten temat dla autora programu, bo napewno ma większe obycie w temacie, niż ja - amator posiadający frezareczke dla własnych potrzeb.

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 09 lut 2013, 13:08

Cosimo mozesz zdradzić kiedy mozna sie spodziewać 4 osi ?
Wkrótce ;-)
To mam dzisiaj dwie dobre wiadomosci, jedna że znowu zostałem dziadkiem, druga ze czwarta oś będzie.
Gratuluje!!! Ale zestawienie zrobiłeś... ;-) to jakby powiedzieć wygrałem milion w totka i znalazłem złotówkę na ulicy ;-)
...Mianowicie w PicoCAMie jest teraz generowanie ścieżki dla danego narzędzia z góry z ustalonymi parametrami - załóżmy frez V90* D=6mm. Gdy chcemy nim zrobić fazowanie ….
Rozumiem o co chodzi i faktycznie coś z tym można zrobić. Mogło by być tak, że w magazynku narzędzi było by do wybrania albo zdefiniowane narzędzie albo „wirtualne” (T0) z okienkiem do wpisania średnicy. Offsety wytworzone takim narzędziem były by od razu szkicami jako półprodukt do dalszej pracy. Korygowanie „realnych” narzędzi o jakiś +/- nie wchodzi w grę, później w symulacji może się nie zgadzać.

ElSor
Posty w temacie: 17

Post napisał: ElSor » 09 lut 2013, 13:51

cosimo pisze:Rozumiem o co chodzi i faktycznie coś z tym można zrobić. Mogło by być tak, że w magazynku narzędzi było by do wybrania albo zdefiniowane narzędzie albo „wirtualne” (T0) z okienkiem do wpisania średnicy. Offsety wytworzone takim narzędziem były by od razu szkicami jako półprodukt do dalszej pracy.
^ czuję sie jakbym trafił 4kę w totka i nie mogę się doczekać odbioru wygranej :mrgreen:

Jeśli mogę jeszcze pomarudzić (kupować kolejne losy lotka) to brakuje mi we frezach V możliwości zdefiniowania średnicy samej końcówki a przecież takowe są dostępne w różnych rozmiarach. Przydało by się to przy symulacji podczas tworzenia PCB. Także w opcjach materiału symulacji chętnie bym zobaczył laminat PCB (miedziano-szary np).

Wiem, że mogę być uciążliwy ale chyba ostatnio zrealizowane moje pomysły (za co jeszcze raz serdecznie dziękuję), będące powodem mniejszej ilości snu i wolnego czasu, wniosły bardzo dużo do PicoCAMa.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”