no to teraz namieszaleśCzesio pisze:Przełącznik 1-0-2 jest do silnika, który ma lewe i prawe obroty. Nie nadaje się do silnika dwubiegowego.
Zastosowanie przełącznika 0-1-2 jest dość prymitywnym sposobem sterowania pracą silnika dwubiegowego.
Nie jestem elektrykiem ale tak to powinno działać: po załączeniu 1 biegu przełącza się silnik na 2 bieg.
TUD 50
-
piotrfire
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 28
Tagi:
-
pioterek
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 11
Trójkąt to 1 bieg a podwójna gwiazda to 2 bieg tak powinno być.
1-0-2 jest tylko oznaczeniem i faktycznie są takie do przełączania lewo -0-prawo, ale do tej maszyny też są Δ-0-γ γ i mają takie same oznaczenie na tarczy za to mają inny mechanizm i inaczej łączą styki. Oczywiście nie chodzi nam o lewo -0- prawo, trzeba mówić co się chce w sklepie. Typ podany na elektrodzie jest 0-Δ-γγ pewnie będzie dobry, jak ma być Δ-0-γ γ to w symbolu zamiast 19 ma być 13.
Czy zastosowanie przełącznika 0-1-2 jest prymitywne to nie wiem, ale pewnie podczas pracy na maszynie ustawia się go, tak jak obroty wrzeciona - bez obrotów, więc ma to małe znaczenie. Jednak skoro tak to powinno działać, że: po załączeniu 1 biegu przełącza się silnik na 2 bieg to dobrze. Niech kupujący sam zdecyduje jak mu wygodniej. Byle by to było bezpieczne i nie korciło sięgać gdzieś do przełącznika podczas obrotów maszyny pochylając się nad obracającym się wrzecionem. Brrr...
1-0-2 jest tylko oznaczeniem i faktycznie są takie do przełączania lewo -0-prawo, ale do tej maszyny też są Δ-0-γ γ i mają takie same oznaczenie na tarczy za to mają inny mechanizm i inaczej łączą styki. Oczywiście nie chodzi nam o lewo -0- prawo, trzeba mówić co się chce w sklepie. Typ podany na elektrodzie jest 0-Δ-γγ pewnie będzie dobry, jak ma być Δ-0-γ γ to w symbolu zamiast 19 ma być 13.
Czy zastosowanie przełącznika 0-1-2 jest prymitywne to nie wiem, ale pewnie podczas pracy na maszynie ustawia się go, tak jak obroty wrzeciona - bez obrotów, więc ma to małe znaczenie. Jednak skoro tak to powinno działać, że: po załączeniu 1 biegu przełącza się silnik na 2 bieg to dobrze. Niech kupujący sam zdecyduje jak mu wygodniej. Byle by to było bezpieczne i nie korciło sięgać gdzieś do przełącznika podczas obrotów maszyny pochylając się nad obracającym się wrzecionem. Brrr...
-
stevie
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

- Posty w temacie: 5
Układy Dahlandera
http://www.silnik.pl/index.php?func=3&p ... 34&page=34 mysle ze to wszystko wyjasni=> bez elektryka sie nie obejdzie
-
piotrfire

Zamówiłem przełącznik na układzie dahlandera 4G40-19-U APATOR po rozmowie z dzialem technicznym nadaje się ,myślę że elektryk nie będzie potrzebny bo muszę tylko podłączyć do niego dodatkowe 3 przewody od drugiego biegu.
Serdecznie wszystkim dziękuje za pomoc
oto fragment schematu z silnikiem i przełącznikiem silnik 1M przełącznik 3W

Uploaded with ImageShack.us
Serdecznie wszystkim dziękuje za pomoc
oto fragment schematu z silnikiem i przełącznikiem silnik 1M przełącznik 3W

-
piotrfire

Dzisiaj przyszedł łącznik próbowałem go podłączyć ale chyba coś zrobiłem źle. Na pozycji zero silnik nie uruchamia się czyli dobrze. Na pozycji 1 silnik chodzi na 1 biegu czyli też dobrze natomiast na biegu drugim zaczyna powoli się kręcić (a powinien szybciej niż na 1) i za chwilę wywala termik.
oto fotki włącznika i rysunek kostki silnika jak to ma być podłączone? Wiadomo L1 ,L,2 ,L3 zasilanie. U1, V1 ,W1 u mnie jest to pierwszy bieg i dziale OK problem z biegiem drugim

i schemat łącznika

oto fotki włącznika i rysunek kostki silnika jak to ma być podłączone? Wiadomo L1 ,L,2 ,L3 zasilanie. U1, V1 ,W1 u mnie jest to pierwszy bieg i dziale OK problem z biegiem drugim

i schemat łącznika

-
stevie

silnik
zaciski na laczniku 1-L1, 6-L2, 13-L3 to wiadomo jedziemy dalej z zaciskow lacznika na silnik 3-U1, 8-V1, 11-W1 a nastepnie z lacznika na silnik 2-U2(Z), 5-V2(X), 14-W2(Y) a reszte sam w sobie powinien wykonac lacznik czyli podczas przelaczenia ze stanu 1 na 2 robi mostek pomiedzy zaciskami silnika U1, U2, U3
ps. moge sie mylic co do nazw zaciskow ale napewno o to w tym chodzi
ps. moge sie mylic co do nazw zaciskow ale napewno o to w tym chodzi
-
pioterek
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 11
Już prędzej pisałem aby sprawdzić,
Może za czarno to widzę i dlatego lepiej zacząć od tego, że może być termik uszkodzony i taki właśnie będzie efekt jak w opisie gdy nie przekazuje do silnika wszystkich 3-ech faz a tylko dwie. Więc przy włączeniu nowego przełącznika, w pozycji 2, trzeba się upewnić czy do silnika dochodzą 3 fazy.
Teraz jeszcze dodam, że można podłączyć dla sprawdzenia w sposób uproszczony bez udziału nowego przełącznika tylko po to aby się upewnić czy jest faktycznie dwu-biegowy w sposób jaki podałem na rysunkach.Jaki jest typ silnika w tej maszynie, a nie w DTR, powinna być na silniku tabliczka znamionowa a na niej opisany typ to np. SZJKe... Można jeszcze odczytać moc i obroty, to jakie są?
Może za czarno to widzę i dlatego lepiej zacząć od tego, że może być termik uszkodzony i taki właśnie będzie efekt jak w opisie gdy nie przekazuje do silnika wszystkich 3-ech faz a tylko dwie. Więc przy włączeniu nowego przełącznika, w pozycji 2, trzeba się upewnić czy do silnika dochodzą 3 fazy.
-
stevie

silnik
pioterek pisze:Już prędzej pisałem aby sprawdzić,Teraz jeszcze dodam, że można podłączyć dla sprawdzenia w sposób uproszczony bez udziału nowego przełącznika tylko po to aby się upewnić czy jest faktycznie dwu-biegowy w sposób jaki podałem na rysunkach.Jaki jest typ silnika w tej maszynie, a nie w DTR, powinna być na silniku tabliczka znamionowa a na niej opisany typ to np. SZJKe... Można jeszcze odczytać moc i obroty, to jakie są?
kolega piotrfire pisal
"silnik wg tabliczki jest na pewno 2 biegowy i jak pisaliście to u v w jest pierwszy bieg a x y z to drugi sprawdzałem obroty ze stoperem i zgadzają się. Dzwonilem również to poprzedniego właściciela po uszkodzeniu włącznika kupili zwykły bo pracowali tylko na wolniejszych obrotach i z oszczędności kupili zwykły włącznik. Na elektrodzie podali mi taki typ przełącznika 4G40-19-U APATOR"
na pierwszym biegu wszystko jest ok i przez lacznik dochodza 3 fazy i silnik dzila a na 2 termik nagle blokowac ma jedna faze co ma termik do lacznika termik jest zabezpieczeniem ja to tak kolego widze
-
piotrfire

Koledzy już wszystko działa. Jak mówiłem nie jestem elektrykiem tak więc mogło mi się przydarzyć. Jak sprawdzałem przewody to je przedzwaniałem żeby ustalić który jest który i wszystko było OK. Dzisiaj chciałem pozmieniać fazy więc znowu porozkręcałem i przedzwaniałem i okazało się że jeden przewód nie ma przejścia , po wyjęciu go z peszli zobaczyłem że jest nadcięty i nadpalony i w tym miejscu właśnie podczas pierwszej próby przepalił się.
Dzięki wszystkim za pomoc!!!!!
Dzięki wszystkim za pomoc!!!!!