wykonanie mimośrodu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
Z detalem ktory mam do wykonania na teraz, raczej sobie poradze, ale prawdopodobnie za kilka tygodni czeka mnie detal w ktorym przesuniecie jest tolerowane, jest to walek w ktorym ma byc otwor bardzo wasko tolerowany i w nim kanalek oraz gwint, oczywiscie otwor mimosrodowo, frezarka cnc jest ale zalozenie jest takie aby robic to na gotowo na tokarce.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Jeśli to jest jeden detal do zrobienia to zawsze można próbowac czujnikiem. Po obróbce powierzchni tego wałka dojechać do niej czujnikiem, wyzerować go. Następnie wałek ustawić w uchwycie na czujnik o zadany mimośród, tak jak tu koledzy proponowali podkładkami. Rozwiązanie może i pracochłonne, ale powinno się sprawdzić.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Rozumiem... można z ciągnąc uchwyt, zablokować szczęki jak najlepiej, zamocować na frezarce CNC wycentrować bardzo dokładnie, przesunąć os o tyle ile jest wymagane przesunięcie i roztoczyć , albo podkładać podkładki ale nie wiem jaki to detal ale może jednak zastanowić się czy szybciej i dokładniej nie można by było wykonać tego na centrum .
TEORIA I PRAKTYKA NIE ZAWSZE IDĄ W PARZE
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
..... to zadziała pod warunkiem , gdy szczęki dociskając element toczony trafią w znacznik (patrz; foto*).DRAGOO pisze:Rozumiem... można z ciągnąc uchwyt, zablokować szczęki jak najlepiej, zamocować na frezarce CNC wycentrować bardzo dokładnie, przesunąć os o tyle ile jest wymagane przesunięcie i roztoczyć , ...
---------------
* - przykład pokazany na uchwycie Bison.
http://zapodaj.net/85ef80fdd70d7.jpg.html
p.s.
Mam nadzieję , że wiesz po co on jest.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Na szczękach jest drugi znak (kreska).MichałM12 pisze:Wiedziałem, ale zapomniałem:)
kolego WZÓR tak w ramach przypomnienia, do czego służą te znaczniki:)
http://zapodaj.net/5d18502c59d0a.jpg.html
Przy zamkniętych szczękach na elemencie toczonym w/w znak powinien być pomiędzy dwoma krótkimi liniami .
W tym położeniu uchwyt najlepiej trzyma..... , a w położeniach skrajnych może wyrwać.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki