Ty się tak nie czaj tylko zakladaj temat o przeróbce czy remoncie, bo ciekawskich tutaj nie brakujezarebamarcin pisze:mam jeszcze pytanko bo w sobote mam zamiar zawozić łoże do szlifu dlatego chciałem sie zapytać czy orientuje sie pan ile warzy takie łoże bo nie wiem czy autem na pace czy lawete kombinować
Lifting (reanimacja ?) TUC - 40
-
IMPULS3
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 101
Tagi:
-
zarebamarcin
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 5
-
clipper7

- Posty w temacie: 8
kamar pisze:Hamuje falownikiem.
W większości falowników hamowanie może odbywać się na przynajmniej 2 sposoby:MlKl pisze:Hamowanie falownikiem jest skuteczne
1. Hamowanie samym falownikiem
2. Hamowanie falownikiem z wykorzystaniem rezystora hamującego
Dużo wydajniejszy jest ten drugi sposób, ale firmowe rezystory hamujące nie są tanie.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
syntetyczny

- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
-
qqaz

- Posty w temacie: 4
Te firmowe są firmowe bo mają stosowną tabliczkę. Weź zwykłą grzałkę, spiralę do farelki, maszynkę elektryczną, no cokolwiek co ma 1kW/220V i jest w postaci mechanicznej takiej że Ci rąk nie urwie a da się odprowadzić nieco ciepła - i masz ten firmowy rezystor tylko w innym "designie" Za 25zł.clipper7 pisze: firmowe rezystory hamujące nie są tanie.
Trochę tych "firmowych" już zrobiłem
Najlepiej sprawdza się wkład do pieca na sztyfcie szamotowym - w rurkę i zasypać piaseczkiem.
-
kamar
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 271
- Kontakt:
Pewnie masz rację ale nie ma nic za darmo. I jeśli nie jest niezbędne to hamowanie wydłużyć do akceptowalnego np. czas wyjazdu noża po operacji. Ja szacuję że tokarka z falownikiem oszczędza min. 30% energii a ostre hamowania ten procent zmniejszą.qqaz pisze:[
Najlepiej sprawdza się wkład do pieca na sztyfcie szamotowym - w rurkę i zasypać piaseczkiem.