Frezarka 300x250x120, konstrukcja skręcana.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
bioli68
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 65

Post napisał: bioli68 » 01 sty 2013, 21:41

Wróciłem już po przerwie świątecznej do domu więc mogę coś podesłać.

spol napisał
Może kolega coś zademonstrować ?
Oczywiście, podsyłam dwa rysunki płytki zasilacza.
Obrazek
Obrazek

Przez ostatnie dwa dni walczyłem z konstrukcją. Dobrze, że mam sąsiada który zawsze służy pomocą... Po postawieniu bramy i jej skręceniu z podstawą okazało się, że prawa strona jest zrobiona idealnie do kątownika (90 stopni). Z lewą niestety jest problem, luz ok. 1mm na dolnej prowadnicy. Oczywiście było to do przewidzenia, dlatego popuściliśmy trochę śruby mocujące i we dwóch próbowaliśmy to deczko przyprostować :-) Po kilkunastu próbach zmęczeni poddaliśmy się. No i co dalej? A no odkręciliśmy wszystkie śrubki mocujące bramę i zostawiliśmy tylko jedną mocującą bramę do podstawy. Znowu kilka mocnych prób spowodowało tylko nasze zmęczenie. Nic nawet nie "dygło". Taka postawa mojej konstrukcji napawa mnie optymizmem co do sztywności, z drugiej strony w pewnym momencie naszła mnie myśl, że konstrukcje aluminiowe chyba są łatwiejsze do ustawiania.

Ostatecznie poskręcałem wszystko tzn. 3x2 x2 śrub 12 połączyło sztywno bramę z podstawą. Skręcałem mocno, chyba czasem za mocno :-)
Obrazek

Ostatecznie zacząłem regulować położenie dolnej prowadnicy. W tej chwili mam konstrukcję ustawioną z dokładnością ok. 0,05mm.
Obrazek
Obrazek

Ustawianie bieżące jest zgrubne, ponieważ dojdą jeszcze wzmocnienia - 2 kątowniki mocujące bramę do podstawy z przodu (takie po dwie śrubki 12). Dodatkowo z boku po skosie, pod kątem 45 stopni dołożę po ceowniczku. Wtedy ostatecznie ustawię kąt 90 stopni pomiędzy bramą a podstawą.

Tagi:

Autor tematu
bioli68
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: bioli68 » 06 sty 2013, 16:17

Posiedziałem trochę w sobotę.

Moje biurkowe maleństwo dostało ostatnie wzmocnienie.
Ceowniki 120x55 po obu stronach. Mam nadzieję, że teraz to już nic tego ruszy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Waga konstrukcji w tej chwili to 111 kg.

Mam parę pytań odnośnie aluminium.

1) Przymierzam się do zakupu blachy na stół. Wiem, że standardowo na forum padają określenia PA11 lub PA6. Mam dylemat i nie wiem, które mam w końcu wybrać?

2) Czy grubość stołu 20mm wystarczy? Czy lepiej zainwestować w 25mm?
Z drugiej strony myślałem też o stole złożonym z blachy 10mm+15mm. Pierwsza z nich jako podstawa (cały stół) a druga dołożona i dokręcona tylko w miejscu gdzie będę miał obszar roboczy. Takie rozwiązanie ograniczy koszty i jednocześnie wzmocni stół tam gdzie najbardziej będzie dociążony.

3) Czy na oś Z formatki o grubości 20mm wystarczą?

4) Znam dwie hurtownie Hart i Akord. Obie mają strony internetowe, kupował będę wysyłkowo. Nie mam zbytniego rozeznania w sklepach. Może ma ktoś jeszcze jakiegoś innego sprawdzonego sprzedawcę, który ofiaruje cięcie na miarę i nie jest przy tym zbyt drogi?

Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: avatar_mk » 07 sty 2013, 19:16

Co do Alu bo akurat kupowałem do swojej maszyny to powiem ze PA 11 jest miękkie PA 6 twarde tez nie jest i np PA9 jest twarde.

Ja na stół wybrałem PA6 formatka 400x500x30 zaplaciłem chyba 25 zł netto za kg wyszło niecałe 500 brutto za stolik ale to kupowałem u siebie.

Co do alu na oś Z myślę ze 20 wystarczy u Ciebie albo będzie za dużo alu też jest ciężkie

Co do sklepów to moge polecić Świat Aluminium hurtownie.
Zamawiałem PA13 i PA9 u nich, szybko sprawnie. Warto zamówić te kilka mm więcej gdyż tna na "oko" :) i może braknąć.

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Zbych07 » 07 sty 2013, 19:39

avatar_mk pisze: Co do sklepów to moge polecić Świat Aluminium hurtownie.
Zamawiałem PA13 i PA9 u nich, szybko sprawnie. Warto zamówić te kilka mm więcej gdyż tna na "oko" :) i może braknąć.
Co do grubosci formatek to się nie wypowiadam - wiedzy praktycznej brak.
Co do miejsca zakupu - zerknij do tego wątku,
jeśli to co jest napisane to prawda to klientów z tego Forum im nie zabraknie ---> formatki aluminiowe frezowane ( posty poniżej fotek na dole strony ).
:grin:

Post napisał: avatar_mk » 07 sty 2013, 23:26

W sumie grubości płytek każdy dobiera wg siebie i innych wytycznych.
Co do formatek z linku widziałem i szczęka opadła. Wiem gdzie kupić następny materiał :)

Autor tematu
bioli68
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: bioli68 » 08 sty 2013, 09:10

Dzięki za info.

Autor tematu
bioli68
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Postępy prac...

Post napisał: bioli68 » 20 sty 2013, 14:48

Zaczęły się ferie... Wreszcie można coś podziałać.
Na początek poszły prowadnice. Ustawiłem je z dokładnością do 0,01 mm.
Obrazek

Pierwsze otwory w formatce osi Z.
Obrazek

Próba czy wygląda dobrze :-)
Obrazek

Kąty muszą być.
Obrazek
Obrazek

Dolna formatka Z powiercona. Pojawiły się uchwyty na śrubę kulową.
Obrazek

Kąty nie mogły się zepsuć.
Obrazek

Kolejne części Z-ki.
Obrazek

Obudowy łożysk - stalowe. Łożysko skośne przykręcone śrubkami 6xM5. Łożysko zwykłe śrubami 4xM6.
Obrazek

Prowadnice Z-ki.
Obrazek

Przymiarka wszystkich części Z-ki. Szczerze mówiąc nie należy ona do tych delikatnych...
Obrazek

Wiem, wiem może trochę trochę przesadziłem, ale wolę jak jest coś bardziej masywne. Ciut zmniejszyłem przez to pole w osi X ale coś za coś, mi się podoba.
Obrazek
Obrazek

Dodam jeszcze tylko to, że Z-ka chodzi leciuteńko na całym zakresie. Paluszkami obracam ośką i brak jest jakichkolwiek luzów.

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Dudi1203 » 20 sty 2013, 21:46

Zmartwie kolegę - ten kątownik można sobie wsadzić. Błąd rzędu 1mm/30cm to norma dla tego typu sprzętu. Kiedys usiłowałem znaleźć taki kątownik z troche mniejszym błędem i niestety sie nie udało. Duuuuużo lepszą dokładność będzie miał kątownik wycięty na laserze (rozwiązanie budżetowe). Oczywiście ideałem będzie warsztatowy ale koszta są większe

Wojteo CK
Posty w temacie: 1

Post napisał: Wojteo CK » 20 sty 2013, 22:47

Ja bym się do jednej rzeczy przyczepił. Widać że blacha zetki jest dość gruba. Czy nie miałeś możliwości wykonania otworów z pogłębieniem walcowym? Mógłbyś wtedy użyć śrub imbusowych z łbem walcowym.

A jakie mniej więcej pole Ci wyjdzie? Dużo się zmniejszyło względem pola z początku tematu?

A ogólnie maszynka fajnie się prezenci :mrgreen: Temat będę dalej śledził.
Scientists dream about doing great things. Engineers do them.

James A. Michener

Awatar użytkownika

wojtek30
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: wojtek30 » 21 sty 2013, 20:11

Mogłeś dać tą blachę Z-ki, na której są prowadnice trochę wyżej, równo z łożyskami. Miałbyś kilka centymetrów większy prześwit.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”