tuleje slizgowe
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
wiecej można poczytać tutaj:
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/tuleje.htm
ja bym odpuścił temat tulejek , dość problematyczne samo ustawienie i korygowanie luzów..było już o tym na forum pare razy..
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/tuleje.htm
ja bym odpuścił temat tulejek , dość problematyczne samo ustawienie i korygowanie luzów..było już o tym na forum pare razy..

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
ruch posuwisto wahadłowy
Witam
W związku że mowa tu o tulejkach to mam pytanie.
Potrzebuje uzyskać ruch posuwisto wahadłowy, napęd ręczny.
co będzie lepsze łożysko liniowe czy tulejka?
Wolał bym łożysko tylko nie wiem jak będzie się zachowywać przy ruchu promieniowym.
Pozdrawiam
W związku że mowa tu o tulejkach to mam pytanie.
Potrzebuje uzyskać ruch posuwisto wahadłowy, napęd ręczny.
Wolał bym łożysko tylko nie wiem jak będzie się zachowywać przy ruchu promieniowym.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- Rysunek1.jpg (9.6 KiB) Przejrzano 4828 razy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Zdecydowanie tulejka !lenherd pisze:Potrzebuje uzyskać ruch posuwisto wahadłowy, napęd ręczny.
Łożysko tez pójdzie jak będzie luźno spasowane, natomiast nie jest do tego przeznaczone i b. szybko się zniszczy. można by wykorzystać kombinacje np. łożyska linowego i 2 skośnych – tylko po co nabijać koszta i komplikować konstrukcje, skoro tuleja ślizgowa jest wystarczająca.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Zrobiłem sobie ostatnio nakrętki z polamidu z dodatkiem molibdenu, bardzo fajny materiał. łatwy w obróbce i tani za metrowy wałek o średnicy 25 mm zapłaciłem 23 zł, nakrętki właśnie się testują jedyna wada jaką zauważyłem jak na razie to rozszerzalność cieplna no ale ja swoją maszynę mam w garażu i to nie ogrzewanym. Gość w hurtowni mówił że robią z tego też łożyska ślizgowe. Polecam do testów powinno się nadać a w razie czego wydatek niewielki.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
witam !! zależy do czego to ma być ( gdzie i jak pracować ? ) - ale generalnie przychylam się do zdania Kol . Olo_3 dlaczego ? - dlatego że tworzywo pracuje dobrze pod warunkiem że ' ma " gładko . poza tym o wiele łatwiej dopasować do wałka . poza tym z doświadczenia wiem że " masa " albo jest za luźna i lata albo za ciasna i blokuje . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares