poproszę o opinię
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 9
poproszę o opinię
od miesięcy chodzi mi po głowie mała frezarka, i jak do tej pory jest to już 4 podejście, a że jest to pierwsza maszyna chciałbym zasięgnąć języka co o tym sądzą Ci co się na tym znają.
może dobór elementów zda się pozornie bez sensu , ale wynika to z tego że takie akurat mam i tego się trzymam
oś x, wałki na podporach fi 40, L-800, łożyska otwarte, stół płyta aluminium 25mm, silnik 1,9 Nm, śruba kulowa 1605
oś y, wałki podparte na całej długości fi 16, silnik i śruba jw, belka nośna kształtka stalowa 100x200x6, słupki 140x80x5 , wózek yz płyta aluminium 25mm
oś z, wałki podparte fi 16, śruba i silnik jw, płyta nośna aluminium 20mm
wrzeciono na rysunkach kress 1050 ale jeszcze nie zdecydowałem , może mokry chińczyk,
moje niewiadome to czy ma to sens ?, czy silniki łączyć na prosto czy poprzez paski ? (można by to trochę wzmocnić a i ze względów estetycznych by pasowało)
program pokazuje około 170 kg całość, (podstawa to blacha stalowa 16mm płyta i 10 mm ściany pionowe i żebra)
poprosiłbym bardziej niźli ja doświadczonych o sugestie i pomoc
może dobór elementów zda się pozornie bez sensu , ale wynika to z tego że takie akurat mam i tego się trzymam
oś x, wałki na podporach fi 40, L-800, łożyska otwarte, stół płyta aluminium 25mm, silnik 1,9 Nm, śruba kulowa 1605
oś y, wałki podparte na całej długości fi 16, silnik i śruba jw, belka nośna kształtka stalowa 100x200x6, słupki 140x80x5 , wózek yz płyta aluminium 25mm
oś z, wałki podparte fi 16, śruba i silnik jw, płyta nośna aluminium 20mm
wrzeciono na rysunkach kress 1050 ale jeszcze nie zdecydowałem , może mokry chińczyk,
moje niewiadome to czy ma to sens ?, czy silniki łączyć na prosto czy poprzez paski ? (można by to trochę wzmocnić a i ze względów estetycznych by pasowało)
program pokazuje około 170 kg całość, (podstawa to blacha stalowa 16mm płyta i 10 mm ściany pionowe i żebra)
poprosiłbym bardziej niźli ja doświadczonych o sugestie i pomoc
- Załączniki
-
- frez1.jpg (39.64 KiB) Przejrzano 1387 razy
-
- frez2.jpg (52.86 KiB) Przejrzano 1400 razy
-
- frez3.jpg (53.41 KiB) Przejrzano 1409 razy
-
- frez4.jpg (45.23 KiB) Przejrzano 1393 razy
-
- frez5.jpg (55.68 KiB) Przejrzano 1526 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Jak dla mnie fajna konstrukcja tylko proporcje bym troche zmienił. zetka jest wysoka a przy konstrukcji bramowej wplynie to na pewno na stywnosc zwlaszcza przy obrobce niskich elementow. zetka bedzie wtedy pracowala na dlugim wysiegu. Natomiast stół mozna bez zadnych konsekwencji wydluzyć i to sporo.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Jaki kolega posiada budżet? Jeżeli jeszcze nie osiągnął maximum a powierzchnie będą obrabiane to radziłbym się zastanowić nad wózkami liniowymi ponieważ nośność takiego wózka 15 hiwin jest prawie 10 razy większa niż łożysk otwartych fi20!
Widzę, że chcesz dać łożyska w obudowie żeliwnej a możne bałbyś radę jeszcze siegnąć bardziej do kieszeni i kupić bloki łożyskujące chociaż na stronę napędową? Koszt około 150zł na oś.
Konstrukcja bardzo fajna
Na pewno będę obserwował wątek 
Widzę, że chcesz dać łożyska w obudowie żeliwnej a możne bałbyś radę jeszcze siegnąć bardziej do kieszeni i kupić bloki łożyskujące chociaż na stronę napędową? Koszt około 150zł na oś.
Konstrukcja bardzo fajna

Pozdrawiam Marcin
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 9
hmm, może to nie byłby zły pomysł, trochę kiepsko bo wszystkie elementy już mam , oprócz wrzeciona i śrub już mam, miałem je zamawiać w poltechu w tym tygodniu i zaczynać robić, i o ile te kilka setek wielkiej różnicy nie robi to teraz nie wiem czy zmiana łożysk wpłynie na tyle korzystnie aby to teraz zmieniać ??
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Tzn. Mówimy o stronie napędowej, to w poltechu kupisz
a jak chcesz zaoszczędzić to dawaj poza allegro bo zawsze idzie się dogadać
więc targować się trzeba:)

Według mnie jednak dużo lepiej by było jakby jednak tam był jakiś profil stalowy, jest to jednak miejsce gdzie są łożyska liniowe które przenoszą obciążenia. Uginać to się może i nawet nie będzie ale przy wibracjach to może się inaczej zachować.sina2 pisze:ta płaska blacha pod łożyskami to 16mm, myślisz że potrzeba to usztywniać ?