Prośba o pomoc w wyborze tokarki i jej eksploatacji
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 34
Teraz wszystko jasne i nasuwa wiele innych projektów i możliwości
co do frezowania szuflady pomysł dobry ale jest chyba jeden minus mianowicie można używać imaka nożowego i noża w pozycji tylko prostopadłej do sanek narzędziowych nie będzie możliwości skręcenia imaka względem sanek tak jak np jest na tym filmie
co do frezowania szuflady pomysł dobry ale jest chyba jeden minus mianowicie można używać imaka nożowego i noża w pozycji tylko prostopadłej do sanek narzędziowych nie będzie możliwości skręcenia imaka względem sanek tak jak np jest na tym filmie
Pozdrawiam Marek
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
To prawda, ale i tak większość prac tokarskich wykonuje się nożem zamocowanym prostopadle do osi wrzeciona. I możesz mi wierzyć, możliwość opuszczenia kostki jest bardzo przydatna, zwłaszcza jeśli robimy coś nietypowego.
Równolegle zazwyczaj się wytacza, bądź wierci z imaka, więc wytaczak i tak trzeba podnieść wyżej i nawet grubszy trzonek powinien bez problemu pasować.
Gdzieś widziałem też szufladkę z czołem obrobionym na półokrągło co pozwalało na dowolne ustawienie imaka, jednak ten był dobrany wielkością do szerokości szufladki.
Równolegle zazwyczaj się wytacza, bądź wierci z imaka, więc wytaczak i tak trzeba podnieść wyżej i nawet grubszy trzonek powinien bez problemu pasować.
Gdzieś widziałem też szufladkę z czołem obrobionym na półokrągło co pozwalało na dowolne ustawienie imaka, jednak ten był dobrany wielkością do szerokości szufladki.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
to już może wersję sv 3 razy tańsza http://allegro.pl/tokarka-sv18-i2874978726.html
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
Witam wszystkich
spędziłem kilka godzin w garażu rozebrałem Tokarke i policzyłem zęby na trybach prawie wszystkich
został jeden do którego się nie dostałem ale sądzę że tam jest 25 zębów ale nie jestem w 100 % pewny
I teraz pytanie do was Koledzy pomożecie mi w stożeniu schematu kinematycznego?
czy da rade na tych kołach zmianowych wycinać gwint metryczny ?
wrzucam schemat i czekam na wasze sugestie i pytania
a po za tym
Życzę Wszystkim forumowiczom wesołych i spokojnych Świąt

spędziłem kilka godzin w garażu rozebrałem Tokarke i policzyłem zęby na trybach prawie wszystkich

I teraz pytanie do was Koledzy pomożecie mi w stożeniu schematu kinematycznego?
czy da rade na tych kołach zmianowych wycinać gwint metryczny ?
wrzucam schemat i czekam na wasze sugestie i pytania
a po za tym
Życzę Wszystkim forumowiczom wesołych i spokojnych Świąt

Ostatnio zmieniony 23 gru 2012, 13:17 przez marekholand, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam Marek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
Rysunki lepiej wklejać poprzycinane np. tak:

Ze skokiem śruby mi nie pasuje bo: 100/32=3,125 jak na metryczny to mogłoby być 3 mm, ale o 0,125 jest za dużo.
Z kolei gdyby to było 1/8 cala to by było tak: 25,4/8=3,175. Nie wiem czy tak drobne skoki były w ogóle w tokarkach stosowane bo np. TSB 16 w wydaniu calowym miała skok 1/4 cala czyli 6,35.

Ze skokiem śruby mi nie pasuje bo: 100/32=3,125 jak na metryczny to mogłoby być 3 mm, ale o 0,125 jest za dużo.
Z kolei gdyby to było 1/8 cala to by było tak: 25,4/8=3,175. Nie wiem czy tak drobne skoki były w ogóle w tokarkach stosowane bo np. TSB 16 w wydaniu calowym miała skok 1/4 cala czyli 6,35.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
Kolego BYDGOST dosyłam zdjęcia i chyba z tą śrubą się pomyliłem jest 33 zwoje
dziękuje za poprawienie rozmiaru rysunku

[ Dodano: 2012-12-23, 13:27 ]
Sprostowanie do gwintu na śrubie
na zdjęciu które zrobiłem pierwsze widać 33 zwoje ale to złudzenie suwmiarka była za wysoko ,sprawdziłem kolejny raz i przeliczyłem 15 raz i wychodzi 32 lub 31 to jest zależne od którego momentu liczyć te zwoje wrzucam zdjęcia
zależy czy liczyłem od krawędzi do krawędzi czy od rowka do rowka
tutaj ustawiłem tak aby mierzyć od rowka do rowka i są w tym wypadku 31 zwoje

tutaj mierzyłem od krawędzi i są 32 zwoje

i który pomiar jest prawidłowy zaznaczam że wymiar jest ciągle 100 mm
dziękuje za poprawienie rozmiaru rysunku

[ Dodano: 2012-12-23, 13:27 ]
Sprostowanie do gwintu na śrubie
na zdjęciu które zrobiłem pierwsze widać 33 zwoje ale to złudzenie suwmiarka była za wysoko ,sprawdziłem kolejny raz i przeliczyłem 15 raz i wychodzi 32 lub 31 to jest zależne od którego momentu liczyć te zwoje wrzucam zdjęcia
zależy czy liczyłem od krawędzi do krawędzi czy od rowka do rowka
tutaj ustawiłem tak aby mierzyć od rowka do rowka i są w tym wypadku 31 zwoje

tutaj mierzyłem od krawędzi i są 32 zwoje

i który pomiar jest prawidłowy zaznaczam że wymiar jest ciągle 100 mm
Ostatnio zmieniony 23 gru 2012, 16:10 przez marekholand, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Marek