U marka jest 50Nm bodajże za 2500:Djacek-1210 pisze:Może jakiś krokowiec-kolubryna z zamontowanym uchwytem bez przelotu (?)
Budowa 4 osi z funkcją toczenia do frezarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 23
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź, leci pomógłjacek-1210 pisze:Jak będziesz miał hamulec na osi, to 2Nm wystarczy spokojnie, bo frezował będziesz i tak na hamulcu. A jeśli chciałbyś bez hamulca, to 2Nm też wystarczy pod warunkiem, że będziesz miał mocną przekładnię (i tu brniemy w koszty) np. 1:50. Tyle że takiej przekładni na paskach nie zrobisz (chyba że do mdf-u, ew. miękkiego aluminium, ale raczej nie do stali). Musisz naprawdę precyzyjnie określić jakiego typu obróbki będziesz potrzebował i wtedy albo przeważasz w jedną albo w drugą stronę. Rozwiązanie uniwersalne może i jakieś jest (np. duże maszyny i centra są w stanie toczyć i frezować na indeksowaniu), ale koszty Cię przerosną. Może jakiś krokowiec-kolubryna z zamontowanym uchwytem bez przelotu (?)

Ogólnie będę głównie frezował metale kolorowe, a stal to raczej okazjonalnie, na prędkości obróbki mi nie zależy, uchwyt może być bez przelotu bezpośrednio na wale silnika, ale w takim przypadku nie wiem jaki moment jest potrzebny, może 23nm starczą?
[ Dodano: 2012-12-05, 22:15 ]
Jeszcze zapomniałem się zapytać o ten hamulec, jak dokładnie działa, jak go zrobić, jak sterować?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Mam, to jest cała szafka a wygląda to tak:

wazy 50kg jest zbudowana solidniej niż nie jedna frezarka na forum, służy do sterowania 2 silnikami ale co tak naprawdę robi to nie wiem, nie sądzę żeby te sterowanie nadawało się do twoich celów, trzeba by je jakoś przerobić a to raczej nie ma sensu. Za to zasilanie wygląda całkiem porządnie. Mogę wymontować zasilacze razem z kondensatorami jeśli chcesz.

wazy 50kg jest zbudowana solidniej niż nie jedna frezarka na forum, służy do sterowania 2 silnikami ale co tak naprawdę robi to nie wiem, nie sądzę żeby te sterowanie nadawało się do twoich celów, trzeba by je jakoś przerobić a to raczej nie ma sensu. Za to zasilanie wygląda całkiem porządnie. Mogę wymontować zasilacze razem z kondensatorami jeśli chcesz.

-
- Kontakt: