Budowa 4 osi z funkcją toczenia do frezarki

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
oskarivppl
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 23
Posty: 37
Rejestracja: 28 lut 2011, 17:45
Lokalizacja: kłobuck
Kontakt:

Budowa 4 osi z funkcją toczenia do frezarki

#1

Post napisał: oskarivppl » 30 lis 2012, 20:59

Witam!

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad budową 4 osi do mojej frezarki i o ile była by to "zwykła" oś obrotowa to nie było by problemu, ale ja chciałbym czasem na niej coś sobie dotoczyć, zrobić gwint.

Tutaj pojawia się pytanie jak tym sterować z macha żeby działało jak wrzeciono tokarki i jak generować program pod taką oś :?:
Czy trzeba zastosować serwo, czy może być to silnik krokowy :?:

Podaję przykładowy filmik z działania takiego rozwiazania http://www.youtube.com/watch?v=b2-Kdud7eiA .

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi :wink:



Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 3839
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 30 lis 2012, 23:23

właśnie myślę nad czymś takim od jakiegoś czasu .. serwo z drogie korkowiec za słaby więc doszedłem do wniosku iż oś będzie wyposażona w odpinaną przekładnie ślimakową i zwykły silnik około 0,75kw + enkoder

czyli rozwiązanie takie https://www.cnc.info.pl/topics56/czy-wa ... &start=180

tylko jeszcze nie wiem jak ten enkoder zrobić :oops: (mechanicznie to nie problem ale co się dzieje potem za tymi fotoelementami to już schody)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
oskarivppl
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 23
Posty: 37
Rejestracja: 28 lut 2011, 17:45
Lokalizacja: kłobuck
Kontakt:

#3

Post napisał: oskarivppl » 02 gru 2012, 21:25

Na przekładni ślimakowej niestety nie uzyska się wysokich obrotów...
Mniejsza o konstrukcję, bo to nie problem, ale może wiesz jak czymś takim sterować i jak pisać program pod takie cudo??

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 3839
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

#4

Post napisał: adam Fx » 03 gru 2012, 19:48

oskarivppl pisze:Na przekładni ślimakowej niestety nie uzyska się wysokich obrotów...
dlatego przekładnia ma być odpinana . i do toczenia będzie napęd z paska i silnika ok 0,75kw
a sterować można z Mach3 linuxCNC (emc2) i pewnie większości programów działających po LPT czy teraz zyskującym popularność usb

http://www.youtube.com/watch?v=q8WFCdD- ... oIAB2KjmvI na mach3 http://www.youtube.com/watch?v=TlQgMk6t ... VS3qfk7Wsg zobacz wicej filmów tego gościa

http://www.youtube.com/watch?v=YnABuOOoi5w ta na EMC2
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1479
Rejestracja: 21 cze 2006, 22:26
Lokalizacja: Pruszków

#5

Post napisał: Zbych07 » 03 gru 2012, 22:58

adam Fx pisze:właśnie myślę nad czymś takim od jakiegoś czasu .. serwo z drogie korkowiec za słaby więc doszedłem do wniosku iż oś będzie wyposażona w odpinaną przekładnie ślimakową i zwykły silnik około 0,75kw + enkoder

czyli rozwiązanie takie https://www.cnc.info.pl/topics56/czy-wa ... &start=180

tylko jeszcze nie wiem jak ten enkoder zrobić :oops: (mechanicznie to nie problem ale co się dzieje potem za tymi fotoelementami to już schody)

Rozwiązanie Kamara doskonale sprawdza się w tokarce ale jako 4 oś raczej się nie sprawdzi.

Na filmiku do którego podał link Autor wątku, twórca 4tej osi Simpson36 zastosował serwo z enkoderem + dodatkową elektronikę ( coś jak Kamar ) na osi .
W sieci można znaleźć fotki tej konstrukcji:


Obrazek Obrazek

Autor zbudował kilka wersji:

Obrazek Obrazek


Autor tematu
oskarivppl
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 23
Posty: 37
Rejestracja: 28 lut 2011, 17:45
Lokalizacja: kłobuck
Kontakt:

#6

Post napisał: oskarivppl » 04 gru 2012, 00:08

...a jak by zastosować silnik krokowy 23Nm? Do 4osi byłby ok, a i do toczenia powinien starczyć, chyba że się mylę to proszę mnie poprawić.
Pomijając kwestię mechaniczną nadal gryzie mnie programowanie tego, jeśli na przykład chciałbym nagwintować wałek, wywiercić kilka otworów i np wyfrezować rowek czy coś, to jak mam wygenerować to np w edgecamie żeby zrobić to z jednego zamocowania w tej 4osi?

PS filmiki spoko :grin:

Jak myślicie czy takie serwo by wystarczyło http://www.aliexpress.com/item/AC-Servo ... 69045.html ??


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 4003
Rejestracja: 27 sie 2004, 20:59
Lokalizacja: Polska

#7

Post napisał: 251mz » 04 gru 2012, 10:11

To ja mam pytanie z innej beczki...
Jak jest zbudowana oś obrotowo-tocząca w takich automatach tokarskich do wałka ~fi20.
Tam obroty toczenia to max 5-6tyś ....
Podejrzewam ,że tam musi być silnik zwykły i do tego rozłączana przekładnia...
Bo ciężko uzyskać 6tyś obr i od razu precyzję pozycjonowania podczas pracy jako 4ta oś:(


Autor tematu
oskarivppl
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 23
Posty: 37
Rejestracja: 28 lut 2011, 17:45
Lokalizacja: kłobuck
Kontakt:

#8

Post napisał: oskarivppl » 04 gru 2012, 15:56

Wydaję mi się że jest tam stosowane jakieś mocne serwo, chociaż te mocniejsze serwa nie są takie szybkie, na pewno jest jakaś przekładnia, ale jaka to nie mam pojęcia.

Bardzo podoba mi się ten temat https://www.cnc.info.pl/topics56/tokark ... t39981.htm .
Autor ma w planach serwo i przekładnie na pasku, tylko nie wiadomo jak duże to przełożenie.


jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1028
Rejestracja: 25 mar 2011, 20:16
Lokalizacja: Radomsko

#9

Post napisał: jacek-1210 » 04 gru 2012, 17:52

Simpson ma hamulec na 4 osi, przynajmniej na tej mocnej wersji, z serwem 750W, na której obrabia stal. Tak więc można na tej 4 osi toczyć, można też frezować, ale nie po obwodzie rury czy pręta, bo temu to już paski nie podołają. Swoją drogą pomysłowość tego człowieka nie zna granic i przynajmniej w cnc jest zdecydowanie lepszy niż McGyver :wink: . Czy jest może gdzieś film z konstrukcją jego wrzeciona - bo nie mogę znaleźć ?
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2656
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#10

Post napisał: syntetyczny » 04 gru 2012, 18:59

Pytanie, gdzie jest enkoder u Simpsona?Na wale silnika, czy na uchwycie???
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”