Maxiem opinie użytkowników

Dyskusje dotyczące przecinarek wodnych

www.kimla.pl_
Posty w temacie: 21

Post napisał: www.kimla.pl_ » 02 gru 2012, 20:19

Moją rolą jest aby ponarzekać. :)
Nigdzie nie pisałem, że te maszyny nie tną.
Po prostu staram się uświadomić ewentualnym klientom z czym wiąże się zakup takiej maszyny.
Jeśli uznają, że to im odpowiada to czemu nie.
Ja tylko chciałbym wyjaśnić, że maszyny z pompami korbowodowymi to tzw. maszyny warsztatowe i nie nadają się za bardzo do ciągłej produkcji.
Zresztą nawet sama firma Omax - Maxiem pisze, że ich ambicją jest instalowanie maszyn nawet w małych warsztatach.

Problem w tym że jeśli by to było od początku mówione to OK, a tu hasła typu:
"Niebiańska precyzja"

albo piszą:

"Pompy z napędem korbowodowym i ciśnieniem 60.000 PSI (4.100 bar) dostarczają więcej mocy cięcia niż 90.000 PSI (6.200 bar)w hydraulicznej pompie wzmacniaczowej. Przy takim samym przepływie wody i ścierniwa, pompa korbowodowa tnie szybciej, a więc przy niższych kosztach eksploatacji.
OMAX jest zobowiązany do prawdy w technologii.
Ale nie musisz wierzyć tylko w nasze słowo.
Zapytaj nas o próbę cięcia Twojego detalu."

Piszą, że są zobowiązani do prawdy w technologii a w poprzednim zdaniu już jest nieprawda.
Jak wiemy moc to przepływ razy ciśnienie, jakim więc cudem przy tym samym przepływie 4000 barów dostarcza więcej mocy niż 6000 barów?

A następne zdanie to że niższe koszty eksploatacji, chyba jak się maszyny nie włącza :)
Koszt obsługi 4000h pompy korbowodowej to ok. 60.000 zł, a we wzmacniaczowej 15.000 zł

Wszystko jest dobrze jak się im nie każe na papierze wypisać kosztów wszystkich przeglądów na 4000h pracy. Wówczas na głowie stają aby się wymigać od podania takich informacji.

Ja po prostu piszę prawdę a oni tylko piszą, że piszą prawdę. :)

Tagi:

Braden
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Post napisał: Braden » 02 gru 2012, 20:26

Kimla.pl- jakieś potworne kompleksy w stosunku do firmy OMAX corp.? Z tego co Pan wypisuje na tym forum można wywnioskować, że cechuje Pana pewien rodzaj niczym nieuzasadnionej megalomanii, mania wielkości i nieomylności. Kiedyś ktoś to pięknie określił: Tylko idiota nie ma wątpliwości, człowiek mądry zaś wciąż poszukuje odpowiedzi. Czy OMAX Panu płaci za to, że pod pozorną dyskredytacją tej marki, robi jej Pan potężną reklamę? :-)

www.kimla.pl_

Post napisał: www.kimla.pl_ » 02 gru 2012, 20:32

Tak właśnie czekałem kiedy w końcu zarejestruje się jakiś przedstawiciel firmy Omax.
Nie mam wątpliwości, że kolega jest sprzedawcą tych maszyn ponieważ nikt z użytkowników nie używa w stosunku do Omaxa czy Maxiema sformułowania "OMAX corp." :)
Nikt inny również nie traktował by tak emocjonalnie tematu. (poza jednym wyjątkiem ale ten temat już chyba sobie wyjaśniliśmy:))

Rozumiem, że czekaliście -może temat sam zgaśnie, a tu jednak użytkownicy forum zrobili sobie zabawę.

Wszystkie moje wypowiedzi są prawdziwe i rzetelne. Oczywiście są stronnicze ponieważ taka moja rola, jeśli kolega się z czymś nie zgadza zapraszam do dyskusji. Bardzo jednak prosze o kulturalne wypowiedzi.

Np. Dlaczego na swojej stronie piszecie nieprawdę i jeszcze zapewniacie że to prawda?

Braden

Post napisał: Braden » 02 gru 2012, 20:43

"Kolega" nie sprzedaje żadnych maszyn. "Kolega" śledzi rynek producentów waterjetów i jest zainteresowany zakupem maszyny. "Kolega" był również w USA w OMAX corp. i oglądał ofertę firmy - maszyny OMAX i MAXIEM. Przeglądając informacje w internecie "kolega" natknął się na to forum i jest zdumiony aktywnością polskiego producenta... I "kolega" jest już przekonany, że kupi OMAX'a :-)

www.kimla.pl_

Post napisał: www.kimla.pl_ » 02 gru 2012, 20:54

No dobra, załóżmy przez chwilę, że kolega nie jest sprzedawcą tylko zafascynowanym klientem.

Jakie przesłanki kierowały kolegą, że zdecydował się na zakup tej maszyny?

Cena?
Jakość? :)
Koszty eksploatacji?
Wydajność?

Braden

Post napisał: Braden » 02 gru 2012, 21:02

Zawsze Pan w taki lekceważący sposób odnosi się do potencjalnych partnerów biznesowych?

www.kimla.pl_

Post napisał: www.kimla.pl_ » 02 gru 2012, 21:10

Bardzo przepraszam,

Co takiego lekceważącego jest w mojej wypowiedzi?
W przeciwieństwie do kolegi nie używałem stwierdzeń:

"potworne kompleksy"
"mania wielkości i nieomylności"
"Tylko idiota nie ma wątpliwości"

Tak czy inaczej, czy jest kolega w stanie odpowiedzieć na moje pytanie?
A może kolega powinien mi dziękować bo właśnie kolegę uratowałem przed wyrzuceniem pieniędzy w błoto?

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: pitsa » 02 gru 2012, 21:28

Obrazek
To kolorowe oznaczanie i zabezpieczanie mocowań to po prostu taki styl ustawiania maszyn. Ani lepszy, ani gorszy.

Firma Kimla chwali się tym, że jej maszyny można szybko przestawić na inne miejsc. Tylko po co przestawiać?
OMAX corp. stawia maszyny dopasowując je do podłoża w planowanym miejscu użytkowania. Na klej, gumę czy piankę to już tak bardzo nie jest istotne. Wydaje mi się, że to drugie rozwiązanie jest korzystniejsze. Po pierwsze klient musi być lepiej zorganizowany i mieć zaplanowane jak będzie używał maszyny. Maszyna łatwo przemieszczalna to coś dla niezdecydowanego klienta, który będzie mógł reorganizować rozmieszczenie w zależności od różnych chwilowych potrzeb. Postawienie maszyny Kimla to "miękka" decyzja, natomiast tej od OMAX corp. to decyzja "twarda" dla stanowczego, umiejącego postawić na swoim właściciela firmy. Kupujący od OMAX corp. to zapewne twardziel w zarządzaniu i biznesie. :mrgreen:

Sposób posadowienia maszyn to inny styl i charakter klienta. :twisted:
Nie ma sensu tego porównywać. :mrgreen:
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

www.kimla.pl_

Post napisał: www.kimla.pl_ » 02 gru 2012, 21:36

Kiedyś widziałem jak instalowano włoską maszynę CNC do obróbki kamienia.
Klient wcześniej dostał rysunki i musiał wykonać fundament.
Jak przyjechali spece z fabryki to postawili na tych fundamentach po bokach dwie puste skrzynki metalowe i zaczęli zalewać je betonem. Niestety chyba były ze zbyt cienkiej blachy albo wewnętrznych łączników ktoś zapomniał wspawać ponieważ się to zaczęło wydymać jak poduszka. Pojechali więc do sklepu, przywieżli gwintowane pręty, powiercili otwory i poskręcali.
Po tym zabiegu maszyna wyglądała jak pikowne wygłuszenie do drzwi.
Na dodatek stół to była wylewana betonowa ława, którą na końcu splanowali.
Tyle, że taka maszyna była niesprzedawalna, no chyba, że z budynkiem.

Ten właściciel to musiał być twardy chłop...

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: pitsa » 02 gru 2012, 22:58

No oczywiście, że mogą być twardziele potrzebujący mobilności, ale to inne branże jak na przykład czy też logistycy broniący interesów swojego kraju na całym świecie:
[youtube][/youtube]
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Wodna / Water Jet”