Maxiem opinie użytkowników

Dyskusje dotyczące przecinarek wodnych

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: 251mz » 30 lis 2012, 19:43

www.kimla.pl_ pisze:A te różnice w opiniach dotyczą stopniowania ceny serwisu w porównaniu z pompami wzmacniaczowymi, w stylu: Koszt utrzymania pomp omax - maxiem jest:
1. droższy od pomp wzmacniaczowych
2. dużo droższy od pomp wzmacniaczowych
3. nieporównywalnie droższy od pomp wzmacniaczowych :)

Aha no i ten genialny napęd "tarciowy" :

Tak, to nie żart, napęd maszyn Maxiem (i Omax zresztą też) to ta mosiężna tulejka nabita na ośkę silnika, która tocząc się po pręcie ciągnie tarciowo suport.
Po prostu mnie to dobiło....
Ja bym czegoś takiego w suwnicy nie zastosował:D
a tu pewnie maszyna za kilka dobrych setek...

Tagi:

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: oprawcafotografii » 30 lis 2012, 19:47

Pozostaje wyjasnic jedna w zasadzie kwestie - czym sie truje konstruktor tego napedu ;)

q

HUD
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: HUD » 30 lis 2012, 20:03

Konstruktor robi to co mu szef zleci :)
Ale czym trują klienta który to kupi ??? :lol:
Pozdrawiam Krzysztof G.

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: numerek » 30 lis 2012, 21:00

ależ wy podatni na robienie wody z mózgu przez typa kimle ... :shock:
ehh a zdawałoby się że fachowcy ...

panowie naprawdę nie widzicie że kimla dyskredytuje wszystkich - już wiemy że triumf robi be lasery , ( tylko czemu kimla wycina swoje zabawki na triumfie ?) juz wiemy że wyłączność na wiedzę ma kimla .. itd itp

smutne że władze forum przymykają oczy na tak bezczelną reklamę

nie nie mam tej maszyny wisi mi cały ten omax ale oglądałem ją dogłębnie można by rzec od podszewki

2 moich znajomym posiada te maszynki i ... hm jakoś tną z dokładnością do 0,2 mm sądzicie że za pomocą tej tulejki co wam łaskawie wkleił kimla ?
prawdopodobnie zdjęcie zrobił pan który pracował w omaxie teraz służy u kimli - oczywiście jest to zagranie fair - prawda ? kupić pracownika i wywlec wszelkie brudy ...

jak dla mnie szok że dacie się tak manipulować ...
zostaliście zdominowani !

jestem w stanie zaakceptować wszelką krytykę każdej maszyny pod warunkiem że opinie pisze użytkownik /właściciel a nie konkurent

www.kimla.pl_
Posty w temacie: 21

Post napisał: www.kimla.pl_ » 01 gru 2012, 01:07

Szanowny Kolego Numerek.

Temat dotyczy maszyn Maxiem i jeśli będę miał jakąś wiedzę i będę miał ją ochotę opublikować to to zrobię.
Nie wiem czym się kolega kieruje atakując mnie i moje wypowiedzi, ale jak ma kolega wątpliwości to bardzo proszę o merytoryczną ripostę a nie garść personalnych ataków.
Jeśli ma szanowny kolega jakiś problem związany z moją osobą, serdecznie kolegę zapraszam do Częstochowy i mam nadzieję, że sobie wszystko przy dobrej kawie wyjaśnimy.
ależ wy podatni na robienie wody z mózgu przez typa kimle ...
ehh a zdawałoby się że fachowcy ...
Typ kimla pragnie zwrócić uwagę, że rzeczywiście na tym forum są fachowcy, którzy właściwie ocenili zastosowane rozwiązanie w przeciwieństwie do "fachowców" produkujących te maszyny.
Nawet w amatorskich maszynach nikt nie stosuje takich rozwiązań, a co dopiero w maszynie za setki tysięcy zlotych.
Myślę, że zaprezentowanie rozwiązań stosowanych przez tego producenta jest bardzo pożyteczne dla wielu osób, ponieważ może to uchronić ich przed nieświadomym zakupem urządzenia z technicznie wątpliwymi rozwiązaniami.
panowie naprawdę nie widzicie że kimla dyskredytuje wszystkich - już wiemy że triumf robi be lasery , ( tylko czemu kimla wycina swoje zabawki na triumfie ?) juz wiemy że wyłączność na wiedzę ma kimla .. itd itp
Szanowny kolego jest właśnie dokładnie odwrotnie. Po pierwsze uważam, że Trumpf produkuje bardzo dobre maszyny. Sami mamy dwie. Firma Kimla używała ich przez wiele lat do produkcji elementów produkowanych przez siebie maszyn.
Niestety czas starego typu laserów CO2 powoli się kończy ponieważ lasery nowej generacji typu fiber, które również produkuje firma Kimla, wycinają nawet do 10 x taniej.
W związku z tym już od ponad roku cała produkcja jest realizowana na własnych wycinarkach laserowych typu fiber.

Natomiast w sprawie wiedzy Kimla nie ma na nią wyłączności, a na dodatek w miarę możliwości czasowych może się nią podzielić np. na takim forum.
Jeśli ktokolwiek się z prezentowaną przeze mnie treścią nie zgadza, bardzo chętnie podejmę polemikę, jednak wyłącznie w sprawach technicznych.
2 moich znajomym posiada te maszynki i ... hm jakoś tną z dokładnością do 0,2 mm sądzicie że za pomocą tej tulejki co wam łaskawie wkleił kimla ?
prawdopodobnie zdjęcie zrobił pan który pracował w omaxie teraz służy u kimli - oczywiście jest to zagranie fair - prawda ? kupić pracownika i wywlec wszelkie brudy ...
Nie chodzi tutaj wcale o dokładność. Oni tam przykleili taśmy magnetyczne do sprzężenia zwrotnego, przecież inaczej by to w ogóle nie działało. Jednak maszyny te są z tego powodu bardziej zawodne niż z innymi napędami. Te mosiężne rolki po prostu się wycierają i co chwila trzeba je wymieniać bo maszyna przestaje ciągnąć. Oś silnika nie jest przystosowana do silnego obciążenia promieniowego, a poza tym punkt styku jest bardzo mały i nawet przy niewielkim nacisku w tej rolce szybko wywalcowuje sie rowek.
Natomiast w sprawie pracownika rozumiem, że wg szanownego kolegi zatrudnienie pracownika którego konkurencja sama zwolniła to jest nie fair. Czyli jak przyjdzie kandydat na pracownika i powie, że pracował w branży maszyn waterjet to mam go odprawić z kwitkiem i jeszcze mam mu powiedzieć, że to nie fair, że w ogóle o pracę pyta? To chyba jakiś żart.
A co do "wywlekania brudów", to akurat zamieszczone zdjęcie pochodzi z materiałów, które sam Omax - Maxiem rozsyłał swoim klientom jako materiały reklamowe.
Wszystko wskazuje na to, że Omax-Maxiem jest bardzo dumny z tego rozwiązania ponieważ chwali się tym na lewo i prawo jaki miał genialny pomysł.

Chciałbym jednak zauważyć, że może nawet nieświadomie określił kolega to rozwiązanie napędu jako "brudy" czyli coś co kojarzy się bardzo negatywnie, więc wygląda na to że i kolegę to rozwiązanie negatywnie poruszyło. Niestety (dla Omaxa oczywiście) jest to rzeczywiste zdjęcie napędu maszyny Maxiem, a jak ktoś by chciał więcej szczegółów to oczywiście mogę udostępnić -przecież to właśnie jest "na temat".
jestem w stanie zaakceptować wszelką krytykę każdej maszyny pod warunkiem że opinie pisze użytkownik /właściciel a nie konkurent
Nie rozumiem tylko dlaczego. Czy w sprawie oceny czegokolwiek czyjkolwiek konkurent ma być ubezwłasnowolniony?
Jeszcze raz zapraszam do dyskusji, byle merytorycznie.
Może ktoś mnie przekona, że to jest na tyle genialne rozwiązanie, że zacznę je sam stosować. :)

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: 251mz » 01 gru 2012, 08:14

www.kimla.pl_ pisze:a jak ktoś by chciał więcej szczegółów to oczywiście mogę udostępnić
a ja chętnie zobaczę i posłucham jak duże firmy robią kupkę;)

Awatar użytkownika

andryjan
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 01 gru 2012, 09:46

Ja też chętnie zobaczę i poczytam takie ciekawe rozwiązania.

Tak trochę poza tematem w związku z tym, że dawno tu nie zaglądałem nurtuje mnie jedno pytanie.. czyżby nastąpiły jakieś zmiany na forum, że do nicka trzeba było dodać "_"?.
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: pitsa » 01 gru 2012, 09:51

Takie wytykanie błędów może wyjść innym producentom na dobre.

Taki napęd może wskazywać, że oprogramowanie może być super-hiper profesjonalne - pojedzie po wszystkim. :mrgreen:
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: numerek » 01 gru 2012, 10:09

oo jaka zmiana ... brak wyzwisk na PW ze strony kimli ...
:mrgreen:

nie będę z tobą wchodził w polemikę - wystarczyła mi rozmowa na targach w poznaniu - tak zadufanego dupka nie spotkałem jeszcze na swej drodze
i tak zwyczajnie cie nie lubię ! a przede wszystkim nie cierpię reklamowania swoich produktów usług na forach

to wszystko co mam ci do powiedzenia

kolego @adryjan zobacz dlaczego kimla ma 37 postów .. a potem zobacz działania moderatorów - kimla został zablokowany
teraz czas na bana po IP - ale jak znam życie wejdzie z innego IP byle reklamować swoje zabawki nazywane dla niepoznaki maszynami profesjonalnymi

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: oprawcafotografii » 01 gru 2012, 10:12

Koles :) Nie dyskutujemy tu o tym czy lubisz Kimle bo nam to obwisa ;)

Smiejemy sie za zaskakujaco innowacyjnego rozwiazania napedu.
Producenta stosujacego takie rozwiazania powinno sie omijac z kilometra
patrzac w druga strone ;)

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Wodna / Water Jet”