Ploter XY projekt Pick and Place

Dyskusje na temat elementów przeniesienia napędu oraz przekładni

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 35

Post napisał: jarekk » 01 lis 2012, 22:44

lu-dzik pisze:A zastanawiałeś się nad takim układem zmiany końcówki jak w obrazku na stronce:
http://robotsfuture.blogs...-that-make.html
Jasne :-)

Co do silnika:
http://allegro.pl/silnik-krokowy-bipola ... 22987.html

Tagi:

Autor tematu
lu-dzik
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 29

Post napisał: lu-dzik » 13 lis 2012, 18:10

Czekam teraz na silnik z przewierconą osią. Poza tym pojawiły się pilne zlecenia, Będę raczej zajęty do końca grudnia. Szkoda że nie zdążyłem złożyć maszyny.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 31 sty 2013, 13:15

I jak - miał kolega czas aby kontynuować ?

Autor tematu
lu-dzik

Post napisał: lu-dzik » 04 lut 2013, 11:11

Tak. Teraz czekam aż chłopaki będą mieli czas aby mi powycinać części. Dzisiaj udam się do tokarza z rysunkiem chwytaka, jak dobrze pójdzie to jutro będzie chwytak i końcówki do niego. Końcówki będą toczone na mój wymiar, bo w końcówce zamontuję oringi. Jeden oring będzie miał funkcję uszczelniającą a drugi będzie blokował końcówkę w chwytaku. Magazyn narzędzi też już wymyśliłem. Będą wymieniane końcówki.

Autor tematu
lu-dzik

Post napisał: lu-dzik » 16 lut 2013, 07:44

Obrazek
Jest to rysunek jaki dałem tokarzowi. Wyszło z tego coś w miarę dobrego. Jest uszczelnienie w postaci oringu, Chwytak z końcówką łączy się przy pomocy gwintu. Maszyna wkręca chwytak w końcówkę, a gwint ściska oring i mocuje końcówkę. Na czas wykręcania na chwilę zwiększam prąd silnika aby zwiększyć moment obrotowy. Jak już wykonam obrót to prąd wraca do normy. Materiał końcówki - mosiądz a chwytak ze stali.
W pierwszej wersji wymyśliłem że na końcówce będą dwa oringi, a w chwytaku będą wewnątrz odpowiednie wytoczenia. Tokarz mi tego nie wykonał, tak jak sobie wyobrażałem, bo zwyczajnie nie dało się tego zrobić dobrze w warunkach wiejskich ;-) Mocowanie oringami na wcisk wymaga od maszyny zbyt dużej siły. Gwint jest swego rodzaju przekładnią która zwiększa siłę z jaką ściskany jest oring. Dodatkowo gwint mocuje pewnie końcówkę w chwytaku. Dla mnie najlepsze rozwiązanie. A jak twój chwytak jarkuk?

Autor tematu
lu-dzik

Post napisał: lu-dzik » 01 gru 2013, 19:15

Dla zainteresowanych budową czegoś podobnego: znalazłem coś naprawdę fajnego.
Projekt z ukończoną mechaniką. Bardzo interesujące rozwiązanie podajnika.
http://www.vbesmens.de/en/pick-and-place.html

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 01 gru 2013, 20:33

Wiem, znam gościa.

Pogadałem z nim - podzielił sie częscią swojego oprogramowania ( dotyczącego rozpoznawania elementów).

Autor tematu
lu-dzik

Post napisał: lu-dzik » 07 lut 2014, 13:54

No i stało się:
http://www.vbesmens.de/en/pick-and-place.html
W dziale download do pobrania komplet rysunków. Jest to kawał dobrej roboty. Będę to rozwiązanie klonował.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 07 lut 2014, 14:08

Wiem, widziałem.

Niestety, konstrukcja jest bardzo skomplikowana - wymaga wiele pracy ( zresztą sam autor to napisał). Śmiem twierdzić że w cenie wykonania tej maszyny można by dostać używany sprzęt . Poza tym potrzebny jest komercyjny i drogi soft :-(

Ja wybrałem dla siebie QT + OpenCV, poza tym staram się większość pracy wykonać drukiem 3D, bo wtedy wychodzi dużo taniej niż zlecać skomplikowane kształty w aluminium.

Aha - i też podziwiam autora - wykonał kawał dobrej i bardzo przemyślnej pracy. Ciekawe czym zarabia na życie :-)

Autor tematu
lu-dzik

Post napisał: lu-dzik » 08 lut 2014, 08:50

Przychylam się do tej opinii. Jakkolwiek gość zarabia, to zarabia w euro. My zarabiamy złotówki a musimy płacić ceny w przeliczeniu na euro/dolary plus marża naszych krajowych dostawców często wysoka. Dla tego gościa zakup silnika za 200 euro to jak dla nas zakup za 200zł.
Przeglądałem rysunki części, nie ma tam jakiejś wyższej filozofii. Przy dużej dozie samozaparcia, szaleństwa i czasu można by większość kształtów wykonać podstawowymi narzędziami + zestaw pilników. Te kształty których nie da się tak wykonać, można bądź kupić gotowce do dalszej obróbki, albo w ogóle przerobić na coś łatwiejszego.
Autor zaleca również obróbkę elementów oraz wykorzystanie precyzyjnego aluminium. Aż boję się zadzwonić do jakiejś hurtowni i zapytać o "aluminium precyzyjne". Gdzie dostać płaskownik Alu 80x8 w wykonaniu precyzyjnym?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przeniesienie napędu, Przekładnie Pasowe, Przekładnie Zębate, Listwy zębate”