Frezarka Open Source - Mój projekt.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31

Post napisał: oprawcafotografii » 07 paź 2012, 22:16

Odnosze po prostu wrazenie, ze zmieniliscie plany i zabieracie sie za projekt reaktora ;)

q

Tagi:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23

Post napisał: pitsa » 07 paź 2012, 23:03

oprawcafotografii pisze:A kartka i olowek nie wystarczy???
Oczywiście, że kartki i coś do pisania są bardzo dobre do panowania nad własnym i jednoosobowym projektem (np. takim: https://www.cnc.info.pl/topics60/stalow ... t36663.htm ).
Tylko jak przeglądać zeszyty z wieloma kartkami pełnymi pomysłów różnych autorów i zapanować nad tym?
W tym wątku jest już sporo pomysłów tylko nie mają swojej wizualizacji chociaż na takiej kartce:
Obrazek
To jest tylko przykładowa możliwość wyboru między wygodnym a tanim sposobem mocowania płaskich elementów konstrukcji.

Myślę, że może czegoś przy okazji tego projektu się nauczymy. Dostrzegam wysokie promile szansy na realizację projektu z zastosowaniem rzeczowej wymiany informacji innej niż w typowych wątkach. Jest tu na forum sporo osób z którymi to się może udać. :)

Oprócz mocno zapisanego kalendarza na google mam parę zeszytów roboczych. Na przykład zeszyt do dydaktyki z pomysłami, celami do realizacji w ramach spotkań z młodzieżą i wnioskami z ich przebiegu. Notatki pisane pozwalają zapanować nad przemyśleniami o tym co zostało przekazane, a nad czym trzeba jeszcze popracować i jakie nowe cele się wyłaniają. Całe życie planujemy, zarządzamy własnymi projektami, niektóre przerastają możliwości naszej wyobraźni i pamięci i dlatego trzeba je wizualizować, zaczynając od najprostszych dopisków na kalendarzu po notatki na kartkach rozłożone wokół miejsca pracy.

Inny ciekawy projekt: https://www.cnc.info.pl/topics56/tokark ... t39981.htm
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 07 paź 2012, 23:44

z ciekawości jak wygląda soft do planowania, zainstalowałem na swoim hostingu dwa skryptu do potestowania:
-dot project "cnc kropka p9 kropka pl/dot"
-phprojekt "cnc kropka p9 kropka pl/pro/"

--
pomysł z nauką prowadzenia projektów - zaczyna mi się podobać...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jarekk » 08 paź 2012, 00:10

markcomp77 pisze:pomysł z nauką prowadzenia projektów - zaczyna mi się podobać...
Witamy w matce korporacji ;-)

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 08 paź 2012, 08:51

jarekk pisze:Witamy w matce korporacji
Niestety jednak nie wszyscy są tacy szczęśliwi, oczekując tej chwili, aby ich skronie udekorowano tym symbolem przyjaźni i pracy mozolnej. Są ludzie i tacy, którzy się tułają, przechodząc różne stadia przeobrażeń swej duszy, aż na końcu dotrą do tej drogi przyjaźni i szlachetności do tego wielkiego słowa "Korporacja".
z http://kujawja.w.interia.pl/czynnik.html
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

Autor tematu
Krako
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 57

Post napisał: Krako » 09 paź 2012, 13:07

pitsa pisze:
oprawcafotografii pisze:A kartka i olowek nie wystarczy???
Oczywiście, że kartki i coś do pisania są bardzo dobre do panowania nad własnym i jednoosobowym projektem (np. takim: https://www.cnc.info.pl/topics60/stalow ... t36663.htm ).
Tylko jak przeglądać zeszyty z wieloma kartkami pełnymi pomysłów różnych autorów i zapanować nad tym?
W tym wątku jest już sporo pomysłów tylko nie mają swojej wizualizacji chociaż na takiej kartce:

To jest tylko przykładowa możliwość wyboru między wygodnym a tanim sposobem mocowania płaskich elementów konstrukcji.

Myślę, że może czegoś przy okazji tego projektu się nauczymy. Dostrzegam wysokie promile szansy na realizację projektu z zastosowaniem rzeczowej wymiany informacji innej niż w typowych wątkach. Jest tu na forum sporo osób z którymi to się może udać. :)

Oprócz mocno zapisanego kalendarza na google mam parę zeszytów roboczych. Na przykład zeszyt do dydaktyki z pomysłami, celami do realizacji w ramach spotkań z młodzieżą i wnioskami z ich przebiegu. Notatki pisane pozwalają zapanować nad przemyśleniami o tym co zostało przekazane, a nad czym trzeba jeszcze popracować i jakie nowe cele się wyłaniają. Całe życie planujemy, zarządzamy własnymi projektami, niektóre przerastają możliwości naszej wyobraźni i pamięci i dlatego trzeba je wizualizować, zaczynając od najprostszych dopisków na kalendarzu po notatki na kartkach rozłożone wokół miejsca pracy.

Inny ciekawy projekt: https://www.cnc.info.pl/topics56/tokark ... t39981.htm
Dobry pomysł z tymi profilami.
A szczelinę można by wypełnić klejem do metalu albo żywicą epoksydową.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 09 paź 2012, 21:52

pitsa pisze:Oczywiście, że kartki i coś do pisania są bardzo dobre do panowania nad własnym i jednoosobowym projektem (np. takim: https://www.cnc.info.pl/to...ama-vt36663.htm ).
Po kilku godzinach mędrkowania, doszedłem to wniosków następujących. O ile w drewnie, to otwory na przelot są ok, to użycie profila 40x40 mija się z celem, gdyż będzie on trzymał wymiar tylko w jednej osi. Jeżeli takowa konstrukcja miałaby być trzymana przez takie "klocki", to niestety muszą to być otwory, a nie rowki.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23

Post napisał: pitsa » 09 paź 2012, 23:07

Można wiercić otwory w profilu i przy tym oszczędzić na specjalnych nakrętkach wpuszczanych do rowków. Przy wierceniu przez profil wystarczy użyć odpowiednio dużych zwykłych podkładek i nakrętek w układzie jak dla kawałka drewna.

Zwracam jednak uwagę że ścianki profili aluminiowych są nieco wklęsłe aby po dokręceniu uzyskać odpowiednie naprężenie dociskające krawędzie profilu. Szczegóły można zobaczyć w katalogi item po zalogowaniu się: http://media.item24.com/pdf/MB_System_m ... _01_PL.pdf - warto zapoznać się z całym katalogiem (dowiedziałem się na przykład z niego dlaczego aluminium czasem skrzypi)

Dla 40x40 wklęsłość ścianki profilu wynosi 0,15±0,1mm (strona 46 w katalogu)
Tolerancja kąta prostego między ściankami dla szerokości 40mm to ±0,4mm oznacza to, że ścianka wysokości 200mm dokręcona do profilu może być odchylona od pionu o 2mm.
Dopuszczalne obciążenie połączenia dla profilu lekkiego to 2500N, a dla profilu E (ekonomiczny) to 1750N.

Zamiast kostki z drewna czy aluminium może być jeszcze rura kwadratowa ale tam tolerancja kąta między ściankami jest dużo gorsza i ścianki są raczej wypukłe. Można jednak kształt elementu łączącego z rury kwadratowej korygować dokręcaniem śrub czyli znacznym naprężeniem zniekształcającym.

Na tym przykładzie chcę tylko pokazać, że można mieć gotowy element łączący mający określoną jakość wykonania niezależną od sposobu w jaki amator dotnie sobie użyty materiał. Cięcie jest prostopadłe, a do łączenia używa się ścianek w określonej tolerancji. Amator ma tutaj równe szanse z profesjonalistą posiadającym precyzyjne i szybkie piły.

Obrazek
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

Autor tematu
Krako
Posty w temacie: 57

Post napisał: Krako » 10 paź 2012, 12:04

Jako że jestem laikiem, czy koledzy mogą mi wytłumaczyć dlaczego zamontowanie wałków podpartych na polu roboczym jest złym pomysłem?
Obrazek

Przypuszczam że chodzi:
-Zabrudzenie resztkami przy frezowaniu.
-Złym rozłożeniem sił oddziałujących na wałki.
-Gięcie Pola roboczego przy frezowaniu.

Ale przecież można by to rozwiązać poprzez:
-Usztywnienie od spodu profilami (chociażby przykręcić)
- osłonką z pleksi która by odgradzała pole od wałków.

Podsumujmy
Palony stół-podpory do wałków np laserem.
profile stalowe usztywniające stół roboczy (dziury mocujące palone laserem)
osłonki z plexi.

Przy takim rozwiązaniu mamy super Klocki Lego.
Czyli taki zestaw techniks :mrgreen:
Wystarczy dobrze zaprojektować usztywnienia z profili.
A co najważniejsze łatwość konstrukcji idzie z niższym kosztem :wink:

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31

Post napisał: oprawcafotografii » 10 paź 2012, 12:14

Krako pisze:Jako że jestem laikiem, czy koledzy mogą mi wytłumaczyć dlaczego zamontowanie wałków podpartych na polu roboczym jest złym pomysłem?...
Ergonomia sie to nazywa chyba ;)

taka maszynka mozna frezowac jak chcesz raz na sto lat cos zrobic,
ale jak sie bedziesz ciegle obijal o te prowadnice to szybko Cie trafi...

No i oczywiscie prowadnice beda zasyfione wszystkim co frezujesz.

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”