Pierwsza frezarka CNC do aluminium
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
4 łożyska to już chyba przesada, najważniejsze są te dwa przy tulejce zaciskowej, po przeciwległej stronie jedno według mnie wystarczy. Poza tym to są elementy eksploatacyjne jak głowica w drukarce, więc jak się zużyją, to się je wymieniaElSor pisze:Teraz widze ze nie mam 4 lozysk tylko "niemieckie"Pewnie i tak to samo bo tanszych wrzecion nie widac a wg opisu niemieckie lozyska sa drozsze.

Ja robię póki co rozpoznanie programów. Patrzę głównie na darmowe, trochę tego jest.ElSor pisze:No robie zapis do DXFa i dalej obrabiam w PikoCNC. Mozna tez w DraftSight ale jakos jeszcze sie z nim nie oswoilem.
HeeksCNC wydaje się ciekawy, ale i tak trzeba bardziej skomplikowane wymiarowanie robić w CADach, bo tutaj tylko proste rysowanie jest. Nie ukrywam, że najbardziej mi pasuje dynamiczne wprowadzanie z AutoCad 2013, gdzie wymiar i kąt wpisuje się od razu przy kreśleniu:

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
Nie zdążyłem mu się przyjrzeć, bo dużo ludzi polecało NanoCAD jako najbardziej dopracowany klon AutoCAD 2012. Póki co jestem zadowolony z niego, bo ma bardzo podobne funkcje i wygląda identycznie jak AutoCAD z klasycznym interfejsem.Zienek pisze:W miarę spójny do AutoCADa jest DraftSight, z tym, że nie ma tony dodatkowych wypasów.
Za to darmowy.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 30
Co jakis czas psiknalem smarem ala WD40 (przy wierceniu dosyc czesto).
Jakies 10-15min programy mozna zrobic bez chlodzenia ale na dluzsza mete chlodzenie warto dac. Obieg cieczy chlodzacej sklada sie w moim przypadku z pompki akwariowej 18W o wydajnosci katalogowej 1200l/h a zmierzonej na wrzecionie ok 40l/h i kanistra z woda destylowana - na moje potrzeby starczy tyle (bez dod chlodnicy) bo po 3h pracy woda nie byla nawet ciepla a wrzeciono mialo temp zblizona do temp wody.
Programy na oslone sruby Y juz mam - bedzie to najzwyklejszy pasek plexi o szerokosci 60mm choc bardziej po glowie chodzi mi zamiar zrobienia czegos, co sprawi ze wiory nie beda lataly po calym pomieszczeniu.
Jakies 10-15min programy mozna zrobic bez chlodzenia ale na dluzsza mete chlodzenie warto dac. Obieg cieczy chlodzacej sklada sie w moim przypadku z pompki akwariowej 18W o wydajnosci katalogowej 1200l/h a zmierzonej na wrzecionie ok 40l/h i kanistra z woda destylowana - na moje potrzeby starczy tyle (bez dod chlodnicy) bo po 3h pracy woda nie byla nawet ciepla a wrzeciono mialo temp zblizona do temp wody.
Programy na oslone sruby Y juz mam - bedzie to najzwyklejszy pasek plexi o szerokosci 60mm choc bardziej po glowie chodzi mi zamiar zrobienia czegos, co sprawi ze wiory nie beda lataly po calym pomieszczeniu.