Frezarka Open Source - Mój projekt.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 23
- Kontakt:
IMPULS3 pisze:Problem jest taki ze po cięciu krawędz blachy nie jest równa a wielokrotnie nie ma kąta prostego, wiec ustawienie wzgledem siebie nie bedzie idealne.
Właśnie dokładnie tak jest zbieżystość lasera czy wody jest istotna i zmienia się w zależności
od grubości blachy.Więc ustawienie będzie problemem.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
przyłączając się do dyskusji stwierdzam .że to jest zły sen mechanika amatorakrako pisze:Zachęcam kolegów nad dyskują o takim łączeniu blach.

To już naprawdę lepiej skręcać na pręcie ciągnionym kwadratowym albo profilu zamkniętym jak proponowali koledzy wyżej (jeżeli faktycznie uprzemy się na blachę ).
Pozdrawiam , Michał. 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 2
hehehe tak to prawda ,mój ojciec też zawsze powtarza że "papier cierpliwy" ,a tym bardziej Cad-owski
A ja jednak skłaniał bym się ku mniej wrednym materiałom jak stal i kierował się ku konstrukcji puszkowej z formatek np z MDF-u. W końcu staramy się stworzyć projekt maszyny amatorskiej ,a nie wyczynowej do masówki.
Choć obróbka stali mnie nie jest dziwna ,to zastanawiam się czy następnej frezarki nie zrobię właśnie z MDF-u wspomagając się vikolem i kołeczkami
tym bardziej że dużą większość jak nie wszystkie detale sam bym wykroił na obecnej mazynce, no ale to inna nikszość

A ja jednak skłaniał bym się ku mniej wrednym materiałom jak stal i kierował się ku konstrukcji puszkowej z formatek np z MDF-u. W końcu staramy się stworzyć projekt maszyny amatorskiej ,a nie wyczynowej do masówki.
Choć obróbka stali mnie nie jest dziwna ,to zastanawiam się czy następnej frezarki nie zrobię właśnie z MDF-u wspomagając się vikolem i kołeczkami

tym bardziej że dużą większość jak nie wszystkie detale sam bym wykroił na obecnej mazynce, no ale to inna nikszość

Pozdrawiam , Michał. 

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 57
Panowie a ten wcześniejszy mój pomysł żeby palić laserem części do "statywu" z centrolewicą do wiercenia otworów w boku blachy? raczej duży koszt to by nie był a jako prowadnice to można wykorzystać wałki które później zostały by użyte w frezarce.
Ja i moje maszyniątka https://www.facebook.com/KKMachines
-
- Posty w temacie: 5
Da się tak złożyć ramę, jednak w tych wpustach nie można dawać kątów prostych a na kantach muszą być promienie np Er 2. Dopasowanie po laserze też nie jest łatwe, i troszkę pilnikowania jest. Ja zamiast wsadzać kostki, wierciłem i gwintowałem stal. Całość spajają wałki , które są głównym elementem nośnym ramy , otwory pod wałki wstepnie zrobione w minusie, potem rozwiercone na h6. Wałki są wbite ciasno i trzymane masywnymi obejmami do czoła blachy.

Ta ze Zdjęcia jest z 10mm stali, skosy po paleniu pomijalne. Darujcie sobie teksty o łukach i marnowaniu pieniędzy bo ta maszyna je dość dobrze zarabia i łuki mają się dobrze.

Ta ze Zdjęcia jest z 10mm stali, skosy po paleniu pomijalne. Darujcie sobie teksty o łukach i marnowaniu pieniędzy bo ta maszyna je dość dobrze zarabia i łuki mają się dobrze.

-
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
No i właśnie taki projekt powinien być forsowany.
Zlecone formatki z blachy do skręcenia ew usztywnienia formatką z alu 30x30mm do wzmocnienia rogów.
Wiszące wałki jakieś grubsze (25 o długości 500mm lub np 30mm x 750mm (z handlowego półtora metra na pół)).
Silniki do 3A.
Sterownik 3A.
Trapez 16x4
Padaczka z LPT + monitor + LinuxCNC
Czy możemy wstępnie ustalić takie założenia a nie myśleć o ramie do wyżarzania i planowania powierzchni pod wałki podparte? Ja w Szczecinie np nie mam gdzie wyżarzyć. Pozatym to są koszty. Open Source powininien być do złożenia na kolanie i początkowo możliwie tani do ogarnięcia.
Konstrukcji kolego mike217 wygląda na dobrą bazę do dalszych rozważań.
Zlecone formatki z blachy do skręcenia ew usztywnienia formatką z alu 30x30mm do wzmocnienia rogów.
Wiszące wałki jakieś grubsze (25 o długości 500mm lub np 30mm x 750mm (z handlowego półtora metra na pół)).
Silniki do 3A.
Sterownik 3A.
Trapez 16x4
Padaczka z LPT + monitor + LinuxCNC
Czy możemy wstępnie ustalić takie założenia a nie myśleć o ramie do wyżarzania i planowania powierzchni pod wałki podparte? Ja w Szczecinie np nie mam gdzie wyżarzyć. Pozatym to są koszty. Open Source powininien być do złożenia na kolanie i początkowo możliwie tani do ogarnięcia.
Konstrukcji kolego mike217 wygląda na dobrą bazę do dalszych rozważań.
-
- Posty w temacie: 5
Maszyna ma pole robocze 540x700x135. Wałki w bramie 40,pod stołem 30, w zecie 30. Śruby są akurat kulowe i napędzane serwami. Wrzeciono Elte, maszyna doskonale radzi sobie z aluminium, mosiądzem , wycinałem ostatnio na szybko kółka ze stali 4mm i też sobie doskonale poradziła. Sam wypał na rame waży 70kg. Kluczem jest poprawne wykonanie otworów pod wałki . Przejazdy w tej chwili 3700mm/min

-
- Posty w temacie: 50
- Kontakt:
przypinanie różnych napędów to jest szczegół, zwłaszcza jeśli przewidzimy przełożenie na paseczkach zębatych - wtedy można zamontować zarówno 3Nm... jak i servo 750W bez problemu (mam tak w maszynce testowej, zmiana silnika wymaga jedynie zmiany blaszki mocującej silnik)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm