Budowa tokarki z uchwytem 125mm.

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
Krauz
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2

Budowa tokarki z uchwytem 125mm.

Post napisał: Krauz » 16 wrz 2012, 16:26

Witam. Rozpoczynam budowę tokarki. Zawsze byłem przekonany iż najpierw potrzeba uchwytu. W końcu dzisiaj zakupiłem uchwycik fi125mm (polski). I zaczynam myśleć o budowie. Mam już troszkę materiałów do wyspawania głównej ramy nośnej. Jednakże, zastanawiam się nad gabarytami maszyny, silnikiem oraz napędem. Mam kilka pytań dla znawców :

1.Czy silnik dajmy na to 0,8kW będzie wystarczający?
2. Czy wykorzystać przekładnie pasową z pasem klinowym czy z synchronicznym?
3. Czy główny wałek z zabierakiem łożyskować w układzie dwóch łożysk stożkowych? (jak wałek wyosiować z uchwytem?

Pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 16 wrz 2012, 18:06

Witam kolegę,
na większość pytań znajdzie kolega odpowiedzi w postach tego forum, ale postaram się podpowiedzieć co nieco.
ad1. Mam tokarkę także z uchwytem 125mm i silnikiem 1kW (szczotkowy) z przełożeniem bezpośrednim (tylko różna średnica kół pasowych silnika i wrzeciona) i elektr. regulatorem obrotów
Obrazek
Muszę powiedzieć, że zwłaszcza przy wierceniu większymi wiertłami ≥13mm (na małych obrotach) moment obrotowy jest niewystarczający i potrafi się zatrzymać. Więc dobrze byłoby zastosować albo mocniejszy silnik (najlepiej 3f z falownikiem, zaletą 3f jest też większa od komutatorowego masa wirnika-czyli moment), albo przekładnię pośrednią.

ad2. Przekładnia pasowa klinowa jest wystarczająca, poza tym w sytuacji awaryjnej (np wjechania suportem w uchwyt) może być swoistym bezpiecznikiem(uślizg), poza tym tańsza w wykonaniu.
Jeśli w napędzie ma być zastosowana przekładnia pośrednia inna niż na paskach klinowych, to można klinową zastosować jako pierwszy stopień od silnika.

ad3. Łożyska stożkowe są chyba najpopularniejszym sposobem w łożyskowaniu wrzecion amatorskich tokarek, dość prostym w wykonaniu i dającym w nieskomplikowany sposób kontrolę nad luzami wrzeciona. Ja radziłbym koledze zastosować do tego smarowanie olejem .Wiele opisów takiego rozwiązania znajdzie kolega na forum. Jak wyosiować uchwyt do wrzeciona też było szeroko omawiane.
(Pardon, muszę lecieć)
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: clipper7 » 16 wrz 2012, 18:48

Mam tokarkę Nutool 550 z uchwytem 125 mm. Silnik 3f 0,75 kW z falownikiem, pierwsze przełożenie od silnika na pasku klinowym, dalej skrzynka przekładniowa. Długość toczenia ok. 0,5m. Takie parametry wydają się być optymalne dla tej wielkości tokarki.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 16 wrz 2012, 22:05

Jeszcze jedno co mógłbym koledze zasugerować, to zainstalowanie silnika z obrotami ~2x większymi od wymaganych i zastosowanie np pasowej przekładni zmniejszającej obroty, a przez to zwiększającej moment obrotowy (wg wzoru http://www.automatykaonline.pl/poradnik ... .php?id=37 ), co jest przydatne zwłaszcza przy wierceniu, gwintowaniu narzynką bądź gwintownikiem, itp.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 16 wrz 2012, 23:17

Miałem silnik 0,75 kW 2800 obrotów zasilany z falownika 0,75 kW - w stali dało się pracować dopiero przy przełożeniu jeden do sześciu, o przecinaniu, czy gwintowaniu gwintownikiem większych srednic mogłem pomysleć dopiero przy przełożeniu jeden do czternastu.

Użyłem silnika 1,1 kW 900 obrotów, spiętego w gwiazdę, i zasilonego tym samym falownikiem 0,75 kW - efekt nader zadowalający przy przełożeniu jeden do dwóch i pół.

Słowem - z mojego doświadczenia wynika, że jednak lepiej mieć zapas mocy, niż nadmiar obrotów.

Mateusz-M
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: Mateusz-M » 16 wrz 2012, 23:24

RomanJ4 pisze:Jeszcze jedno co mógłbym koledze zasugerować, to zainstalowanie silnika z obrotami ~2x większymi od wymaganych i zastosowanie np pasowej przekładni zmniejszającej obroty, a przez to zwiększającej moment obrotowy (wg wzoru http://www.automatykaonline.pl/poradnik ... .php?id=37 ), co jest przydatne zwłaszcza przy wierceniu, gwintowaniu narzynką bądź gwintownikiem, itp.
Witam.
Ja tam nie chce sie wychylać ale wg wzoru silnik 2800 obr ma 2x mniejszy moment od 1400 obr/min.
Pozdrawiam.

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: dziabi3 » 16 wrz 2012, 23:26

RomanJ4

kolego troszkę się mylisz , to nie tak się robi

wpierw zakładamy ile rpm chcemy uzyskać np 1500 to nie kupuje się silnika 1 kw z 3000rpm i robimy przekładnie przez 2

kupuje się wtedy silnik 1 kw 1500rpm bo to wychodzi na to samo, moment nie weźmie się z nieba

stosując silnik dobrze dobrany eliminujemy straty mocy na przełożeniach

dopiero wtedy możemy sobie zainstalować przekładnie pasowa redukującą obroty a podnoszącą moment

ja osobiście unikałbym pasów klinowych na rzecz pasów zębatych , zawsze mniejsze straty i nie trzeba tak naprężacz pasa

a tak poza tym silnik 1kv AC to minimum do małej tokarki , ja u siebie mam 500w DC i jest wystarczający z racji sprytnego sterownika który utrzymuje moment obrotowy na tak dużym poziomie że mogę o śmiało porównać do 1 kw AC i jest z 3 razy mniejszy gabarytowo

Autor tematu
Krauz
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: Krauz » 17 wrz 2012, 06:24

Hmm. W takim razie do założeń faktycznie przyjąłbym pasek zębaty. W kwestii silnika zacznę szukać czegoś mocnego, niskoobrotowego, więc pewnie i tak wyjdzie z tego AC. Prócz przekładni chciałem zastosować elektroniczny regulator obrotów.

W kwestii uchwytu oto co mam :

http://zapodaj.net/44607f04a9c28.jpg.html

http://zapodaj.net/4f6511024d4a6.jpg.html

Kolejna rzecz to sprawa prowadnic stołu narzędziowego. Ze względu na koszty chciałbym to zrobić na dwóch dokładnych rurach grubościennych i tulejach z brązu lub mosiądzu.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 17 wrz 2012, 10:37

Miałem taką tokarkę na wałkach fi 30 mm - i były za wiotkie do pracy w stali.

Obrazek

Tak to wyglądało.

Słowem - lite wałki fi przynajmniej 40 mm

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pabloid » 17 wrz 2012, 16:21

Nie chciałbym skrzydeł podcinać, bo rozumiem pasjonatów, którzy lubią zrobić coś samemu, ale od uchwytu (który masz) do tokarki (którą chcesz zrobić) droga długa i ciernista...Zawsze doradzam, żeby polowac i kupić za pół darmo jakąś starą, ale fabryczną tokarkę niż robić samemu...
Tematów na forum typu chce zrobić tokarkę było wiele i albo nie starczało zapału, albo po poodliczeniu kosztów wychodziły koszmarne ceny takiej robionej tokarki. Wyjątkiem jest tu Kolega Miki, którego cechuje wyjątkowe samozaparcie i upór i tokarkę zrobił :mrgreen: Własnoręcznie w sensie dosłownym :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”