Frezarka FXB 12 - remont
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 30
Mi też za bardzo się nie podoba, ale mam obawy co do silnika. Ma zaledwie 250W. Jest to silnik szybkoobrotowy, ale moment obrotowy na wrzecionie będzie o tyle większy o ile zmniejszymy na nim obroty. Jednak wraz to może być mało. Też na początek przyjąłem wersję z jednym paskiem czyli jednym przełożeniem i na razie przy tej wersji pozostanę a w razie co w życie wejdzie wariant drugi.Zbych07 pisze: dodatkowe koło pośrednie - możliwe, że bardzo funkcjonalne - średnio mi się podoba
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
O moja pierwsza z frezarek, na niej uczyłem się frezowaćBYDGOST pisze:Teraz odbudowuję FU1A bo muszę się jej pozbyć.

Chyba nawet coś pisałeś w moim temacie o

Duża zaleta tej frezarki to stożek 50 we wrzecionie poziomym, choć ogólnie to już dość wiekowa konstrukcja i technologicznie troszkę do tyłu (ale parę rozwiązań miała nie najgorszych, np dźwignia przy wrzecionie).
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski