Maszyna z syntetycznego granitu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
witam.
zacznij od zakupu żywicy i utwardzacza - piasek sobie znajdziesz gdzieś w okolicy
albo w firmie wax z krakowa kup wypełniacz i żywicę do zalewania posadzek.
jako utwardzacz polecam PAC - nie musisz dokładnie dozować jak przy innych.
no i dalej - próby . próby , próby.
pozdrawiam.
zacznij od zakupu żywicy i utwardzacza - piasek sobie znajdziesz gdzieś w okolicy

albo w firmie wax z krakowa kup wypełniacz i żywicę do zalewania posadzek.
jako utwardzacz polecam PAC - nie musisz dokładnie dozować jak przy innych.
no i dalej - próby . próby , próby.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
-
Wszystko mam na blogu, ale w j. angielskim także faktycznie wpiszę tutaj.
O epoksyd betonie zacząłem czytać już dawno, spodobały mi się blaty do kuchni i inne wyroby. Trafiłem też na wątki ~waltera tutaj na forum i na cnczone.com. Bardzo mnie zainteresowały i przewertowałem je całe. Jego pomysł żeby zrobić amatorsko ramę do maszyny CNC z wykorzystaniem epoksyd betonu bardzo mi się spodobał. Stwierdziłem, że trzeba sprawdzić, czy da się tego dokonać w realiach polskich.
Zebrałem materiały
- żywice EPOLAM 2002 z dedykowanym do niej utwardzaczem - miała w opisie zastosowań wykorzystanie do epoksyd betonu
- piasek akwariowy w dwóch sortach 0-2 mm i 1-5 mm - piasek wypłukany i wysuszony w piekarniku
- forma z MDF-u
- oddzielacz - wosk ze świeczki - bardzo źle się go nanosi i jak się okazało działa bardzo kiepsko
Niestety nie udało mi się dostać mikrosfer. W Polsce nie znalazłem dystrybutora detalicznego, a żadna firma produkcyjna nie chciała słyszeć o próbkach. Z Niemiec mogłem dostać worek gotowej mieszanki do epoksyd betonu, ale za worek 25 kg chcieli 50 EUR, dlatego zrezygnowałem.
Z tego co miałem zrobiłem pierwsze próbki.
1. mieszanka piasków 50/50 i 14,5% objętości to żywica. Próbka nie wibrowana
2 .mieszanka piasków 50/50 i 15.6% objętości to żywica. Próbka nie wibrowana
3. mieszanka piasków 50/50 i 18,2% objętości to żywica. Próbka nie wibrowana
4. mieszanka piasków 50/50 i 15.6% objętości to żywica. Próbka "wibrowana"
Próby rozwalenia próbek młotkiem 1 kg nie powiodła się, prędzej trzonek by pękł. Z 3 kg młotkiem już nie miały szans.
O epoksyd betonie zacząłem czytać już dawno, spodobały mi się blaty do kuchni i inne wyroby. Trafiłem też na wątki ~waltera tutaj na forum i na cnczone.com. Bardzo mnie zainteresowały i przewertowałem je całe. Jego pomysł żeby zrobić amatorsko ramę do maszyny CNC z wykorzystaniem epoksyd betonu bardzo mi się spodobał. Stwierdziłem, że trzeba sprawdzić, czy da się tego dokonać w realiach polskich.
Zebrałem materiały
- żywice EPOLAM 2002 z dedykowanym do niej utwardzaczem - miała w opisie zastosowań wykorzystanie do epoksyd betonu
- piasek akwariowy w dwóch sortach 0-2 mm i 1-5 mm - piasek wypłukany i wysuszony w piekarniku
- forma z MDF-u
- oddzielacz - wosk ze świeczki - bardzo źle się go nanosi i jak się okazało działa bardzo kiepsko
Niestety nie udało mi się dostać mikrosfer. W Polsce nie znalazłem dystrybutora detalicznego, a żadna firma produkcyjna nie chciała słyszeć o próbkach. Z Niemiec mogłem dostać worek gotowej mieszanki do epoksyd betonu, ale za worek 25 kg chcieli 50 EUR, dlatego zrezygnowałem.
Z tego co miałem zrobiłem pierwsze próbki.
1. mieszanka piasków 50/50 i 14,5% objętości to żywica. Próbka nie wibrowana
2 .mieszanka piasków 50/50 i 15.6% objętości to żywica. Próbka nie wibrowana
3. mieszanka piasków 50/50 i 18,2% objętości to żywica. Próbka nie wibrowana
4. mieszanka piasków 50/50 i 15.6% objętości to żywica. Próbka "wibrowana"
Próby rozwalenia próbek młotkiem 1 kg nie powiodła się, prędzej trzonek by pękł. Z 3 kg młotkiem już nie miały szans.
-
Temat nie ucichł, właśnie go odgrzebałem i dopiero zaczynam przygodę z epoksydem. Co do porównania, dobra stalowa konstrukcja dla osoby bez parku maszynowego lub znajomości w jakimś poważnym warsztacie, jest ciężka do osiągnięcia. Spawanie, wyżarzanie, szlifowanie, nawiercanie - to procesy bez których się nie obejdziesz przy stalowej konstrukcji.
Ja wiem, że można kupować elementy na złomie i składać z tego (przykład tokarki z forum), ale ograniczeni jesteśmy do tego co znajdziemy.
Kupując szlifowane płaskowniki, robiąc formę z mdf-u być może będę w stanie osiągnąć to co sobie zaplanuje. Wszystko okaże się w trakcie kolejnych prób.
@251mz miło mi
Ja wiem, że można kupować elementy na złomie i składać z tego (przykład tokarki z forum), ale ograniczeni jesteśmy do tego co znajdziemy.
Kupując szlifowane płaskowniki, robiąc formę z mdf-u być może będę w stanie osiągnąć to co sobie zaplanuje. Wszystko okaże się w trakcie kolejnych prób.
@251mz miło mi
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
witam.
po pierwsze primo (
) musisz zrobić sobie jakąś płaszczyzną równą i gładką .
jako bazę do sklejania konstrukcji .
przy okazji można zapoznać się " organoleptycznie " z właściwościami materiału.
chodzi o chociażby temperaturę w jakiej zalewamy - czas otwarty żywicy , itp.
konstrukcja ze stali / alu ma przewagę taką - można dospawać , zaspawać , itp - tu nie.
jak zrobisz to koniec.
więc trzeba tak przewidzieć konstrukcję żeby dało się to i owo po odlaniu obrobić - lub od razu zrobić tak równo że nie trzeba ( wątpię ) .
pozdrawiam.
po pierwsze primo (

jako bazę do sklejania konstrukcji .
przy okazji można zapoznać się " organoleptycznie " z właściwościami materiału.
chodzi o chociażby temperaturę w jakiej zalewamy - czas otwarty żywicy , itp.
konstrukcja ze stali / alu ma przewagę taką - można dospawać , zaspawać , itp - tu nie.
jak zrobisz to koniec.
więc trzeba tak przewidzieć konstrukcję żeby dało się to i owo po odlaniu obrobić - lub od razu zrobić tak równo że nie trzeba ( wątpię ) .
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
No właśnie tu jest jedna ze spraw, które mnie dręczą. Co jeśli zrobię jedną warstwę epoksyd granitu. Pozwolę jej zastygnąć, a na nią potem wyleje kolejną. Żelkoty bodajże taj się nakłada. Czy połączenie będzie silne, czy raczej słabe? Planuje taką próbę zrobić, ale może już ktoś coś takiego robił.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2012, 13:15 przez Kazik_Wichura, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Kazik_Wichura,
Kiedyś też tak myślałem ,że wyjdzie taniej .
Ale po podliczeniu testów i opracowania technologi i wzorników do odciskania płaszczyzn i formy to wychodzi to samo albo drożej co w przypadku stali...
Jest to oczywiście metoda warta uwagi jeśli robisz np kilkanaście lub dziesiąt sztuk takich samych maszynek...
Wtedy forma wzorniki itp te same , tylko mieszasz lejesz i czekasz:)
Kiedyś też tak myślałem ,że wyjdzie taniej .
Ale po podliczeniu testów i opracowania technologi i wzorników do odciskania płaszczyzn i formy to wychodzi to samo albo drożej co w przypadku stali...
Jest to oczywiście metoda warta uwagi jeśli robisz np kilkanaście lub dziesiąt sztuk takich samych maszynek...
Wtedy forma wzorniki itp te same , tylko mieszasz lejesz i czekasz:)