OUS-1 dla laików
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 16
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Stalka 5x5 mm jest dość filigranowa, jak na nóż. Ale taką oprawkę pod nią idzie zrobić z byle czego bardzo łatwo i szybko. Kawałek kwadratowego pręta, taki, żeby wchodził w imak, wiertarka z wiertłem fi 5 mm, i kwadratowy pilnik iglak - nic więcej nie potrzeba.
W kwardraciaku wiercisz otwór, rozpiłowujesz na kwadrat, żeby stalka wlazła, od wierzchu wiercisz i gwintujesz otwór na śrubę blokującą - i gotowe.
Ja wolę używać starych wierteł i frezów - łatwiej zrobić uchwyt, nie trzeba się bawić w rozpiłowywanie na kwadrat, tylko więcej zabawy z ustawianiem.

W kwardraciaku wiercisz otwór, rozpiłowujesz na kwadrat, żeby stalka wlazła, od wierzchu wiercisz i gwintujesz otwór na śrubę blokującą - i gotowe.
Ja wolę używać starych wierteł i frezów - łatwiej zrobić uchwyt, nie trzeba się bawić w rozpiłowywanie na kwadrat, tylko więcej zabawy z ustawianiem.

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 109
To ja ponowie swoje pytanie 
Jak obrobić stal nożem HSS, żeby powierzchnia wychodziła gładziutka na tyle, na ile to możliwe ? Posuw oczywiście tylko ręczny.... niestety
W pracy przy nożach płytkowych wystarczy wrzucić z 800obr/min i mały posuw i można sie w rurce przeglądać
. Mowa tutaj oczywiście o małych średniach, do ~100mm.

Jak obrobić stal nożem HSS, żeby powierzchnia wychodziła gładziutka na tyle, na ile to możliwe ? Posuw oczywiście tylko ręczny.... niestety

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 16
Mam pytanie czy warto ten czujnik kupić licytować http://allegro.pl/czujnik-zebaty-zegaro ... 67168.html pozdrawiam Łukasz
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Korzystam z identycznego (użytkowanie amatorskie), działa poprawnie już kilka lat. Myślę, że do 20 zeta warto. Pzdr.rzeznik2555 pisze:Mam pytanie czy warto ten czujnik kupić licytować http://allegro.pl/czujnik-zebaty-zegaro ... 67168.html pozdrawiam Łukasz