Galeria 3D z "pseudoprojektem"frezarki CNC-proszę
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 8
Czesc
Najważniejsze to działać i zdobywać doświadczenie praktyczne na przyszłość.
Nieważne czy to będzie na szynach od szuflad czy na innych, czy będzie wykonana z plyt mdf.
Z tego co pisałeś to rozumiem ze zakupiłeś tuleje toczne fi12mm jeżeli nie dysponujesz dostępem do frezarki i wykonanie opraw będziesz musial zlecic firmie to może to bardzo dużo kosztować ,najpierw sprawdz ceny, jak pisalem wcześniej tez na początku chciałem zrobic na walkach iak sobie przeliczyłem ile będzie kosztowac wykonanie opraw plus tuleje toczne to się okazalo ze znacznie taniej wyjdzie zakup prowadnic szynowych , i w prosty sposób mozna uzyskać wieksza sztywność maszyny.
Na początek możesz spróbować zrobić ploter mini ploter na przykład ROLAND http://www.quedex.com/list.php?firm=29 . o malym polu pracy co zapewni większa sztywność do grawerowania powinno wystarczyć.
Posiadanie dobrych prowadnic to polowa sukcesu zrobienie sztywnego łoża to jest wyzwanie cena szlifowania na szlifierce magnetycznej kosztuje dużo kosztuje.
I jeszcze jedna sprawa nie da się zrobić frezarki do wszystkiego.
Pozdrawiam.
Najważniejsze to działać i zdobywać doświadczenie praktyczne na przyszłość.
Nieważne czy to będzie na szynach od szuflad czy na innych, czy będzie wykonana z plyt mdf.
Z tego co pisałeś to rozumiem ze zakupiłeś tuleje toczne fi12mm jeżeli nie dysponujesz dostępem do frezarki i wykonanie opraw będziesz musial zlecic firmie to może to bardzo dużo kosztować ,najpierw sprawdz ceny, jak pisalem wcześniej tez na początku chciałem zrobic na walkach iak sobie przeliczyłem ile będzie kosztowac wykonanie opraw plus tuleje toczne to się okazalo ze znacznie taniej wyjdzie zakup prowadnic szynowych , i w prosty sposób mozna uzyskać wieksza sztywność maszyny.
Na początek możesz spróbować zrobić ploter mini ploter na przykład ROLAND http://www.quedex.com/list.php?firm=29 . o malym polu pracy co zapewni większa sztywność do grawerowania powinno wystarczyć.
Posiadanie dobrych prowadnic to polowa sukcesu zrobienie sztywnego łoża to jest wyzwanie cena szlifowania na szlifierce magnetycznej kosztuje dużo kosztuje.
I jeszcze jedna sprawa nie da się zrobić frezarki do wszystkiego.
Pozdrawiam.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
I jak was nie kochać...
Dzięki za słowa otuchy.
Najpierw kubeł zimnej wody na głowę, a teraz to...
Ehhh...
Cudowni "składacze maszyn cnc"
Trudno - nie stac mnie na coś do aluminium to zrobię sobie grawerkę do plexi.
Najważniejjsze, że JA ja zrobię.
Raz jeszcze dziekuję - pewnie jeszcze się odezwę
Najpierw kubeł zimnej wody na głowę, a teraz to...
Ehhh...
Cudowni "składacze maszyn cnc"
Trudno - nie stac mnie na coś do aluminium to zrobię sobie grawerkę do plexi.
Najważniejjsze, że JA ja zrobię.
Raz jeszcze dziekuję - pewnie jeszcze się odezwę

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
no napewno taniej niz w sklpie THK gdzie jeden wozek kosztuje 80$. prowadnice sa nieuzywane. niektore troche maja rdzy ale nie na lozach i nie ma t wplywu na prace.
czy maja napiecie to nie wiem. luzów napewno nie maja.
HSR25 pojdzie na os X. 3 wozki na strone.
z prowadnic THK polecam te z systemem "caged balls" np SHS czyli pomiedzy kulkami sa takie poduszki z silikonu. chodzi jak po masle i sa bardziej trwale bo kulki sie nie dotykaja.
czy maja napiecie to nie wiem. luzów napewno nie maja.
HSR25 pojdzie na os X. 3 wozki na strone.
z prowadnic THK polecam te z systemem "caged balls" np SHS czyli pomiedzy kulkami sa takie poduszki z silikonu. chodzi jak po masle i sa bardziej trwale bo kulki sie nie dotykaja.
Czy teoria zgadza sie z praktyka? W teorii tak, w praktyce nie.