Po zakupie - TUE 35
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam.Mat3ys pisze:No ale to miało być radełko a o tym nawet nie wiedziałem. Pewnie zaszła pomyłka. W następnym tygodniu w niedzielę może pojadę w te nie dam rady.
Ale zamiast łożyska możesz założyć moletke: http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... ng=moletka
http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... de%C5%82ko
Pozdrawiam.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 49
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/forum ... 5&start=15 zobacz przedostatni post na tej stronie kolegi MarekSco. Tam masz dokładnie na zdjęciu pokazane jak się obrabia takie szpeje jak Twój nóż na tokarce. Tylko uważaj, bo to jest niebezpieczna robota: Porządnie zamocuj w uchwycie to po pierwsze, po drugie nie stój na linii strzału.
Zamocuj równolegle do przesuwu poprzecznego, żebyś zachował równoległość obrabianej powierzchnii do płaszczyzny podstawy noża. Na dodatek powinieneś nóż wypuścić trochę więcej w tą stonę gdzie jest mocowana płytka i toczyć od środka w kierunku do siebie, żeby własnie tego miejsca nie stoczyć i zachować tam stary wymiar noża. Pokazuję na rysunku dla jasności:

Zamocuj równolegle do przesuwu poprzecznego, żebyś zachował równoległość obrabianej powierzchnii do płaszczyzny podstawy noża. Na dodatek powinieneś nóż wypuścić trochę więcej w tą stonę gdzie jest mocowana płytka i toczyć od środka w kierunku do siebie, żeby własnie tego miejsca nie stoczyć i zachować tam stary wymiar noża. Pokazuję na rysunku dla jasności:

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 297
Dzięki za porady ale noże już przeszlifowane. Rano zostawiłem popołudniu odebrałem
[ Dodano: 2012-07-13, 22:22 ]
Panowie pytanko
Toczę sobie składakiem wałek i niby ładnie pięknie wiór jak się należy idzie ok tylko materiał się tak zagrzewa, że podczas skrawania już nawet robił się fioletowy no i od temperatury nie wychodzi gładki.
O co tutaj chodzi ? W czym błąd ? Kupić jakieś chłodziwo i smarować pędzelkiem czy to nie ma sensu ? Dodam, że leciałem nożem z trójkątna płytką nie kwadratową.
Jeszcze jedno na ile wjeżdża się w materiał do gwintu ?

Postaram się to wyjaśnić bo naprawdę nie jest mi to na rękęBYDGOST pisze:Zawsze można, tylko trzeba się dużo rozglądać. Czasem jest tak, że ktoś coś ma do sprzedania a nie wie nawet co to i do czego służy. Warto orientować się w cenach, żeby okazja nie przemieniła się w .... "moletkę z łożyskiem"

[ Dodano: 2012-07-13, 22:22 ]
Panowie pytanko

Toczę sobie składakiem wałek i niby ładnie pięknie wiór jak się należy idzie ok tylko materiał się tak zagrzewa, że podczas skrawania już nawet robił się fioletowy no i od temperatury nie wychodzi gładki.
O co tutaj chodzi ? W czym błąd ? Kupić jakieś chłodziwo i smarować pędzelkiem czy to nie ma sensu ? Dodam, że leciałem nożem z trójkątna płytką nie kwadratową.
Jeszcze jedno na ile wjeżdża się w materiał do gwintu ?
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 297
Dziś sobie toczę zmieniłem nóż i nawet to szło bez przypalenia materiału. Już prawie kończyłem potrzebny mi element i chciałem tylko obtoczyć pozostałe 5cm wałka o 8mm. Odwróciłem, złapałem za obtoczoną część 12mm i zaczynałem obtaczać resztę na początek o jakieś 2mm no ale niestety wjechałem ok 3mm w materiał i wygiął się.
PS: Może ktoś pomóc w pytaniach powyżej ?
PS: Może ktoś pomóc w pytaniach powyżej ?