Lista społeczna na UHU
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
witam !! wszystko pięknie - przeprojektować można właściwie wszystko i oprócz ruszenia d...y potrzeba jeszcze na próby i badania ( spalenia nieuchronne ) trochę kasy - czyż nie ? ( o wolnym czasie nie wspomnę ). osobiście bardzo bym się cieszył gdybym zamiast chodzić do roboty mógł sobie siedzieć i projektować płytki . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 12
Ale opowiadasz historie jak ten kolega od lutowania drutów do płytek i kondensatorów na kable, jeszcze chwile i wygrasz 1 miejsc na największego na forum 
A wracając do tematu to zobacz o jąka przeróbkę płytki chodzi i Ty do tego potrzebujesz budżet na badania naukowe (??? - Do czego, zmiany rastru wtyczek, powiększenia miejsca na kondensator i rezystor )
Ja pracuje kilkanaście h na dobę i jakoś znajduje czas aby podzielić się doświadczeniami z kolegami, radząc im, jakie są niedogodności – może pogadamy o UHU jak złożysz sobie pierwsza płytkę, kupisz enkodery w odpowiednich kablach i spróbuj je wtedy podłączyć do wtyczek jakie założyli do UHU, albo jak inny kolega radzi potnij kabel nożyczkami za blisko 150euro i przylutuj do płytki, a może załóż kondensatory 200V pod miejsce przygotowane pod nie.
Powiem szczerze że całkowicie nie pojmuje Twoich aluzji.

A wracając do tematu to zobacz o jąka przeróbkę płytki chodzi i Ty do tego potrzebujesz budżet na badania naukowe (??? - Do czego, zmiany rastru wtyczek, powiększenia miejsca na kondensator i rezystor )
Ja pracuje kilkanaście h na dobę i jakoś znajduje czas aby podzielić się doświadczeniami z kolegami, radząc im, jakie są niedogodności – może pogadamy o UHU jak złożysz sobie pierwsza płytkę, kupisz enkodery w odpowiednich kablach i spróbuj je wtedy podłączyć do wtyczek jakie założyli do UHU, albo jak inny kolega radzi potnij kabel nożyczkami za blisko 150euro i przylutuj do płytki, a może załóż kondensatory 200V pod miejsce przygotowane pod nie.
Powiem szczerze że całkowicie nie pojmuje Twoich aluzji.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
witam !! to czy wygram konkurs na największego
osobiście mnie niewiele obchodzi ! . nie pisałem o " budżecie na badania " , tylko o tym że jednak potrzeba trochę kasy i tyle . jeżeli wydaje Ci się że przeprojektowanie płytki tego typu jest takie proste i sprowadza się do zmiany rastru przyłączeń to świetnie . tylko po takich zabiegach niekoniecznie wszystko będzie działać . rozprowadzenie mas / sprzężenia między ścieżkami / itp mają znaczenie . może dla Ciebie 200pln w tą lub tamtą nie ma znaczenia - dla mnie ma . a co do pomagania - staram się jak mogę . pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 16
no ciekawe , chcesz zalozyc takie sterowanie uhu do samolotu RC ?No fajne ale dalej do serwek modelarskich
czy naprawde uwazasz ze serwo o mocy mniejszej jak 500W nie nadaje sie do frezarki ?
w malych frezarkach komercyjnych w XY sa serwa mocy300W w Z 600W i sa polaczone bezposrednio na srube i daja sobie rade w kazdych warunkach , wiec nie rozumiem Twoich aluzji na temat sciezek, chcesz podkrecać i zobaczyc ile maksymalnie wycisniesz z tego sterownika , tak jak komputerowcy z procesorów ? moze tez zaczniesz uzywac cieklego azotu do chlodzenia mosfetów ?
PiteR
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
witam !! jeżeli sądziśż żę przepracowanie projektu płytki jest sprawą banalną to zrób to . najpierw musisz wpisać całość do programu edycji PCB i następnie poprowadzić ścieżki po nowemu . przesunięcie jednej powoduje konieczność przesunięcia dalszych itd . przyślij mi obraz tej płytki w formacie DFX to przerobię go na takie szerokie ścieżki że 50A wytrzymają . zrób następnie płytkę , polutuj i sprawdż czy działa . zgodnie z normami ścieżka o szerokości 2,5mm powinna wytrzymać - spokojnie - okołó 8A ( przy laminacie 35µm ) . więc ścieżki o tej szerokości co w projekcie powinny wytrzymać o wiele więcej . jeżeli ktoś coś pisze to nie znaczy że " wymądrza się " . więc po prostu zrób to co proponuję Kol. - rusz d..ę . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
- Posty w temacie: 2
Tak z moich doświadczeń ( przepuszczałem około 20A / 24V przez scieżki, robiłem z kolegą testy długotrwałe do naszego komercyjnego urządzenia):
- ścieżki wytrzymują prąd w/g norm, tyle że grzeją się
(należy sprawdzić jakie podwyższenie temperatury ścieżki jest zakładane dla konkretnej szerokości i prądu)
- pierwsze co ulega zniszczeniu to przelotki - ale tu nie mamy takiego problemu
- napięcia powyżej 48V mają normy jaka powinna być minimalna odległość pomiedzy ścieżkami ( aby nie doszło do przebicia / iskrzenia). nie pamiętam dokładnie, chyba to było coś pomiędzy 2.5 .. 4 mm
- ścieżki wytrzymują prąd w/g norm, tyle że grzeją się

- pierwsze co ulega zniszczeniu to przelotki - ale tu nie mamy takiego problemu
- napięcia powyżej 48V mają normy jaka powinna być minimalna odległość pomiedzy ścieżkami ( aby nie doszło do przebicia / iskrzenia). nie pamiętam dokładnie, chyba to było coś pomiędzy 2.5 .. 4 mm