co do sterowników i sprzedawcy to sie nie wypowiem ale 8000 obr/min na krokowcu to mżonka. Chyba że mu sie jedno zero pśneło
budowa plotera do plazmy
-
przemyslaw2ar
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 64
-
Dagome
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 2
Zapytaj Piotra Rakowskiego, on używa łódzkich sterów w swoich maszynach . Do ceny dolicz jeszcze watNawiązując do pytań przedmówcy co myślicie o tych sterownikach http://www.frezarkicnc.pl/sterownikiSilnika.html , szczególnie chodzi mi o MD08100 w porównaniu do popularnego M880
Sterowniki 8A własnej produkcji sprzedaje jeszcze Zelrp na Alledrogo.
Za pewnie też jakaś chińszczyzna czyli klon M542. Co do zestawu to silniki zostałyZ tymi sterownikami to bardziej pytam czy są lepsze od np M 542-545 (oraz jakie są w nich różnice)
dobrane. Z sterowników to zobacz jeszcze Zelprowe, z tego co pamiętam to jego sterownik 4A może być zasilany napięciem do 70V.
Benjamin Franklin pisze:Na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki.
Terry Pratchett pisze:Jest śmierć i podatki, ale podatki są gorsze, bo śmierć przynajmniej nie trafia się człowiekowi co roku.
-
przemyslaw2ar

przyglądałem się sterownikowi zerlep'a ale jeszcze jestem "młody" w temacie CNC i wydawały mi się jakieś podejrzanie tanie w porównaniu z tymi powyżej. co do zestawu to powiem że nie wiem co jest tam źle dobrane ale ja wolałbym u siebie 2Nm -Z , 3Nm - X (do przesuwania zetki na bramie) 4,5Nm - Y (do posuwu bramy) ale nie wiem jak w tej sytuacji sterować tym całym ustrojstwem. jedne sterowniki są do 2A inne 4,2A a nawet i więcej a ja nie wiem o co w tym wszystkim biega. Chciałbym zbudować sobie ten ploter ale jak nikt mną nie "posteruje" to wyjdzie z tego sterta złomu a ja dalej będę ciął ręcznie z użyciem archaicznych tekturowych szablonów

-
Dagome
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 2
Może tak, Y(brama) dwa 3Nm 4A połączone wałkiem z trzykrotną redukcją paskiem zębatym i dopiero zębatka. X jeden 3Nm 4A z redukcją na zębatkę. Z 1.9Nm 4A i śruba.
Potrzebujesz czterech sterowników 4A(można ustawić niższy prąd jakbyś dał jakiś słaby silnik na Z) do tego zasilacz tak 45V-55(70)V(zależności ile wytrzymują stery, stary M542 jest do 50V M545 wytrzymuje więcej a Zelpr to wytrzymuje ponoć 70V
). Zasilacz musi mieć minimum wydajność prądową 4Ax4*0,66= 10,65A. Zresztą poczytaj PDFy na stronie sklepu sponsora, są tam informacje jak dobrać np. zasilanie.
Co do ceny to koszt sterownika 4A jest porównywalny do M543/5.
Potrzebujesz czterech sterowników 4A(można ustawić niższy prąd jakbyś dał jakiś słaby silnik na Z) do tego zasilacz tak 45V-55(70)V(zależności ile wytrzymują stery, stary M542 jest do 50V M545 wytrzymuje więcej a Zelpr to wytrzymuje ponoć 70V
Co do ceny to koszt sterownika 4A jest porównywalny do M543/5.
Benjamin Franklin pisze:Na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki.
Terry Pratchett pisze:Jest śmierć i podatki, ale podatki są gorsze, bo śmierć przynajmniej nie trafia się człowiekowi co roku.
-
przemyslaw2ar

Krótko, rzeczowo i na temat. takich informacji właśnie potrzebuję aby to wszystko ruszyło z miejsca. trochę się boje tych 2x 3Nm na Y bo jak któryś zgubi kroki to nie będzie kłopotów? Niby połączone wałkiem ale...
Myślisz ze do poruszenia bramy 20-30kg potrzeba aż dwóch silników?
muszę poszperać trochę na alledrogo
za tymi sterami od zerlepa.
Myślisz ze do poruszenia bramy 20-30kg potrzeba aż dwóch silników?
muszę poszperać trochę na alledrogo
-
przemyslaw2ar

@ kamar skoro u ciebie silnik 4 Nm targał tą kupę stali to i u mnie z powodzeniem dałby radę tym 20-40kg. Co prawda u ciebie ciagnie śruba ale u siebie planuje jakieś przełożenie 2:1 lub 3:1.
Już miałem brać się za zakup silników i znowu napotkałem przeszkodę w postaci braku mojej wiedzy. Zakup planuję zrobić na allegro i operuje tam silnikami głównie CNC Profi i markomp77 jednak oferowane przez nich produkty są bardzo odmienne albowiem jeden sprzedaje silniki bipolarne jak ten a markomp77 sprzedaje unipolarne poza tym nawet u jednego sprzedawcy silniki z tym samym momentem mają inne prądy. Szukałem trochę informacji o różnicach i zastosowaniu obu typów silników jednak wniosków żadnych nie wysunąłem.
Osobiście bardziej skłaniałbym się na zakup silników unipolarnych od markomp77 ale nie potrafię tego uzasadnić
Dla osi Y (ciągnącej bramę) zdecydowałem się na ten silnik z momentem 6,9 Nm lub 4,5Nm niewiem tylko czy da się je podpiąć pod sterownik M 543/5 czy musiałbym już kupić MDC 860. Osobiście chciałbym używać jednakowych sterów dla wszystkich osi aby w razie co mieć możliwość podmiany i sprawdzenia silników.
Najprościej było by wystosować odpowiednie zapytania do samych sprzedających ale chciałbym w miarę możliwości poznać zdanie innych. Dobrze było by aby wypowiedzieli się też sami sprzedający
Już miałem brać się za zakup silników i znowu napotkałem przeszkodę w postaci braku mojej wiedzy. Zakup planuję zrobić na allegro i operuje tam silnikami głównie CNC Profi i markomp77 jednak oferowane przez nich produkty są bardzo odmienne albowiem jeden sprzedaje silniki bipolarne jak ten a markomp77 sprzedaje unipolarne poza tym nawet u jednego sprzedawcy silniki z tym samym momentem mają inne prądy. Szukałem trochę informacji o różnicach i zastosowaniu obu typów silników jednak wniosków żadnych nie wysunąłem.
Osobiście bardziej skłaniałbym się na zakup silników unipolarnych od markomp77 ale nie potrafię tego uzasadnić
Dla osi Y (ciągnącej bramę) zdecydowałem się na ten silnik z momentem 6,9 Nm lub 4,5Nm niewiem tylko czy da się je podpiąć pod sterownik M 543/5 czy musiałbym już kupić MDC 860. Osobiście chciałbym używać jednakowych sterów dla wszystkich osi aby w razie co mieć możliwość podmiany i sprawdzenia silników.
Najprościej było by wystosować odpowiednie zapytania do samych sprzedających ale chciałbym w miarę możliwości poznać zdanie innych. Dobrze było by aby wypowiedzieli się też sami sprzedający