Dzięki za wszelkie rady zwłaszcza że ja to noga jestem z sprawach automatyki. Teraz jednak trzeba na to wszystko zarobić

A więc sama brama miała by 2m zakresu roboczego, czyli jakieś 2,3 - 2,4m wymiaru całkowitego. Według projektu bramę poruszał by jeden silnik, z którego moment byłby przekazywany na drugą stronę za pomocą wału (osobiście też jestem za tym właśnie rozwiązaniem z uwagi na jego bezpieczeństwo i cenę - dwa silniki +dwa sterowniki wychodzą drożej niż jeden silnik i jeden sterownik nawet o 4krotnie większym momencie)Co do samej wycinarki to zmieniłem troszkę koncepcje tzn chciałbym zrobić pole robocze 1000x2000 ale w układzie odwrotnym tzn brama poruszałaby się na krótszym boku.
zommet pisze:Brama w mojej wypalarce będzie miała zakres roboczy 1,5m i wagę ok.60kg, napędzał ją będzie jeden silnik.
Ile Nm powinien mieć taki silnik żeby dysponował odpowiednim zapasem momentu (przy normalnej a nie ślimaczej pracy) ?
niesłuszneprzemyslaw2ar pisze:No właśnie, ja dostałem informacje (nie wiem czy słuszne ) że im silnik ma więcej Nm tym jego praca bardziej ślimaczna właśnie z powodu momentu trzymającego.
no właśnie tak myślałem, w związku z tym zaoszczędził bym na planowaniu bramy a tą kase mógłbym wydać właśnie na THC (ja nie potrzebuje super dokładności ale wolał bym aby dysze nie ryły po ciętym materiale ) taki układ pozwoliłby mi na zastosowanie tańszych rozwiązań w całej konstrukcji.jacek-1210 pisze:THC służy do utrzymywania stałej odległości palnika od palonego materiału
Szczerze ? Do amatorskiej plazmy to sugerowałbym raczej zakupienie kilograma szpachli a nie zastanawianie się komu by tu zlecić planowanieprzemyslaw2ar pisze:no właśnie tak myślałem, w związku z tym zaoszczędził bym na planowaniu bramy a tą kase mógłbym wydać właśnie na THC (ja nie potrzebuje super dokładności ale wolał bym aby dysze nie ryły po ciętym materiale ) taki układ pozwoliłby mi na zastosowanie tańszych rozwiązań w całej konstrukcji.