budowa plotera do plazmy

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
przemyslaw2ar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 64

Post napisał: przemyslaw2ar » 21 maja 2012, 09:43

Ja też chcę użyć do zasilania toroida(ów).
Dzięki za wszelkie rady zwłaszcza że ja to noga jestem z sprawach automatyki. Teraz jednak trzeba na to wszystko zarobić :grin:

Tagi:

zommet
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6

Post napisał: zommet » 21 maja 2012, 18:08

Teraz to już niewiele rozumiem z tym doborem silników. Kolega "przemyslaw2ar" buduje wypalarkę 1 x 2m i chce ją teraz zrobić tak:
Co do samej wycinarki to zmieniłem troszkę koncepcje tzn chciałbym zrobić pole robocze 1000x2000 ale w układzie odwrotnym tzn brama poruszałaby się na krótszym boku.
A więc sama brama miała by 2m zakresu roboczego, czyli jakieś 2,3 - 2,4m wymiaru całkowitego. Według projektu bramę poruszał by jeden silnik, z którego moment byłby przekazywany na drugą stronę za pomocą wału (osobiście też jestem za tym właśnie rozwiązaniem z uwagi na jego bezpieczeństwo i cenę - dwa silniki +dwa sterowniki wychodzą drożej niż jeden silnik i jeden sterownik nawet o 4krotnie większym momencie)

Pytanie tylko czy jeden silnik 4,5Nm (a nawet proponowany 1,9Nm) da sobie radę z taką bramą ? Kolega "kolanoreki" w temacie: https://www.cnc.info.pl/topics57/budowa ... 233,40.htm zakupił do napędu bramy o zakresie roboczym 1,5m silnik 28Nm i sterownik wysokonapięciowy MAC2278 !!!

Brama w mojej wypalarce będzie miała zakres roboczy 1,5m i wagę ok.60kg, napędzał ją będzie jeden silnik.
Ile Nm powinien mieć taki silnik żeby dysponował odpowiednim zapasem momentu (przy normalnej a nie ślimaczej pracy) ?

.

Autor tematu
przemyslaw2ar

Post napisał: przemyslaw2ar » 21 maja 2012, 18:38

zommet pisze:Brama w mojej wypalarce będzie miała zakres roboczy 1,5m i wagę ok.60kg, napędzał ją będzie jeden silnik.
Ile Nm powinien mieć taki silnik żeby dysponował odpowiednim zapasem momentu (przy normalnej a nie ślimaczej pracy) ?

No właśnie, ja dostałem informacje (nie wiem czy słuszne ) że im silnik ma więcej Nm tym jego praca bardziej ślimaczna właśnie z powodu momentu trzymającego. Nm są potrzebne przy ciężkiej pracy jak w frezarkach itp, lub gdy brama jest ciężka. Ja starał się będę zrobić bramę jak najlżejszą i najsztywniejszą. Wiem że to łatwe nie będzie ale wystarczy troszkę pokombinować, napewno nie może to być konstrukcja jak na poprzednich rysunkach a raczej musiałbym zrobić jakąś kratownice która będzie i lekka i sztywna zarazem (łatwo nie będzie).
Ja mam o tyle łatwiej że z góry zakładam budowę plotera a nie frezarki (chyba ze wyjdzie to mimowolnie)

Jeżeli moje założenia są niesłuszne i trudne do zrealizowania to lepiej od razu wylejcie mi kubeł zimnej wody na łeb żebym się ogarnął aniżeli mam władować kupę kasy na jakąś rzeźbę podwórkową :wink: :mrgreen: Koncepcje można szybko zmienić zanim się nie rozpoczęło pracy. Ja przyjąłem budżet 4k w ciągu 6 miesięcy i wiem że nie wydam więcej bo nie jestem w stanie. Dlatego rozpocznę od zakupu automatyki i zobaczę na co mnie wówczas będzie stać.

Awatar użytkownika

jarenio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: jarenio » 21 maja 2012, 18:59

przemyslaw2ar pisze:No właśnie, ja dostałem informacje (nie wiem czy słuszne ) że im silnik ma więcej Nm tym jego praca bardziej ślimaczna właśnie z powodu momentu trzymającego.
niesłuszne
moment trzymający - jak sama nazwa wskazuje - to moment ktory należy przyłożyć żeby obrócić silnik gdy jest on zasilony, ale nie obraca się.
Zasadniczo im wiekszy jest ten moment, tym silnik lepiej zachowuje sie pod obciążeniem. przy zbyt małym silniku nie uda Ci się rozpędzić maszyny w krótkim czasie.
Najlepiej jak masz dostępny wykres momentu do obrotów silnika, przy określonym napieciu zasilania, wtedy możesz przynajmniej oszacować , wiedząc co chcesz wycisnąć z maszyny, czy silnik da radę czy nie
Pozdrawiam; Jarek

centro
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: centro » 21 maja 2012, 19:15

Zrobiłem już kilka wypalarek z przenoszeniem przez wał i tak jak pisałem wcześniej mam podobną bramę tylko do spawania z jednym wspólnym silnikiem 1,9Nm. Wiem że ten silnik jest zbyt mały. Belka ma 1,5m a waga z 20kg.

Autor tematu
przemyslaw2ar

Post napisał: przemyslaw2ar » 21 maja 2012, 19:57

@centro to jak to jest z ta twoją maszyną? jest do spawania czy do oglądania, skoro do spawania to znaczy się ze działa pomimo słabego silnika ;)

Ja przyjąłem po wielu za i przeciw że dla osi X (czy też Y, bynajmniej do poruszania bramy) zastosuje silnik 4,5 Nm a napęd przeniosę na listwę(y) zębatą M1,5 (taki kompromis pomiędzy M1 a M2 :lol: ) podobnie zrobię z osią Y tyle że tu dam silnik 3Nm. Na osi Z pracował będzie silnik 1,9Nm który będzie napędzał śrubę trapez 16x4. Myślę że do moich potrzeb rozwiązanie będzie wystarczające i co na dziś ważne, będzie najtańszym wariantem co pozwoli mi ukończyć maszynkę a nie utknąć "w lesie". Popracuje trochę nabiorę troszkę doświadczenia i wiedzy to być może zmodernizuje konstrukcje.

Pytanie do doświadczonych w temacie ile mniej więcej kosztuje układ THC i na czym on polega? Dlaczego pytam? - wydaje mi się ze może okazać się tańszym rozwiązaniem niż planowanie bramy o długości 2,3m.
Chyba że źle odczytuję zasadę jego działania

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: jacek-1210 » 21 maja 2012, 21:50

THC służy do utrzymywania stałej odległości palnika od palonego materiału i z długością bramy raczej nie ma nic wspólnego. Warto zwrócić uwagę, że kol. Kolanoręki buduje plazmę przemysłową 24/7 a kol. Przemysław plazmę amatorską. Myślę że nawet przy bramie 2.3-2.5m i lekkim profilu alu mozna spokojnie zmieścić się w 20-30kg
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Autor tematu
przemyslaw2ar

Post napisał: przemyslaw2ar » 21 maja 2012, 22:06

jacek-1210 pisze:THC służy do utrzymywania stałej odległości palnika od palonego materiału
no właśnie tak myślałem, w związku z tym zaoszczędził bym na planowaniu bramy a tą kase mógłbym wydać właśnie na THC (ja nie potrzebuje super dokładności ale wolał bym aby dysze nie ryły po ciętym materiale ) taki układ pozwoliłby mi na zastosowanie tańszych rozwiązań w całej konstrukcji.

Obiecuję że jak już opanuje ideę działania to się poprawie i zbuduje jak "Pan Bóg nakazał" :grin:

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: jacek-1210 » 21 maja 2012, 23:06

przemyslaw2ar pisze:no właśnie tak myślałem, w związku z tym zaoszczędził bym na planowaniu bramy a tą kase mógłbym wydać właśnie na THC (ja nie potrzebuje super dokładności ale wolał bym aby dysze nie ryły po ciętym materiale ) taki układ pozwoliłby mi na zastosowanie tańszych rozwiązań w całej konstrukcji.
Szczerze ? Do amatorskiej plazmy to sugerowałbym raczej zakupienie kilograma szpachli a nie zastanawianie się komu by tu zlecić planowanie :smile: . Zafalowania profila nie przekraczaja zazwyczaj 1mm, mozesz jeszcze obejrzeć profil przed zakupem. A planowac cienkościenny profil to raczej nie ma jak bo sama bibuła zostanie :smile: . Szpachelka, liniał, kostka papieru ściernego i Kolega jedzie - musi być na tyle prosto żeby suport się nie zacierał :smile: . Przecież realna dokładność palnika amatorskiego to max z 0.5mm a tyle to spokojnie na bazach prowadnic można uzyskać za pomocą w/w narzędzi :smile:
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Autor tematu
przemyslaw2ar

Post napisał: przemyslaw2ar » 22 maja 2012, 09:16

Prostoliniowość bramy nie zmniejsza konieczności zastosowania THC albowiem blacha nigdy nie leży idealnie płasko więc stosować i tak taki układ powinienem. Z ciekawości sprawdziłem profil 80x40x3 stalowy i ugięcie nie przekraczało 1mm na 2m jednak troszkę się ugina po przyłożeniu 20kg (choć nie sądzę że oś Z będzie przekraczała wagę 10kg) W plamach mam zastosowanie profila alu 120x40 lub bardziej minimalistycznie 120x80x5 profil stalowy i układ jezdny na łożyskach :mrgreen: widziałem takie rozwiązanie na YouTube i jakoś to działało. Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze mógłbym przeznaczyć na mocniejsze silniki i elektronikę :smile:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”