budowa plotera do plazmy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Serwa mogą pracować na wiekszych prędkościach bez takej utraty momentu jak w krokówkach. Z kolei w precyzyjnych rozwiązaniach krokówki wygrywają ceną.
Jak dobrać silniki ?
Rok temu zacząłem budować plazmę ( https://www.cnc.info.pl/topics60/garazo ... t27219.htm ) z zamiarem zamontowania krokówek 1.9Nm, ale z czasem z plazmy zaczęła robić sie frezarka i rosły obawy już nie o 1.9Nm ale czy 3Nm nie beda za małe. Póki co jeszcze wszystkiego nie skończyłem, ale 3Nm jest tylko na X i uważam że niepotrzebnie - na pozostałych mam 1.9Nm. Brama o wadze ok. 80kg napędzana 2x1.9Nm (połączone szeregowo) i śmiga przejazdy powyżej 6m/min. Sterowniki na 70V i śruby kulowe. Do plazmy spokojnie zmieścisz się z brama w wadze 30-40kg do tego paski lub zębatki - gdybym dziś miał robić plazmę to nie wkładałbym więcej niż 1.9Nm. Im wiekszy krokowiec tym większy moment postojowy ale też i mniejsza prędkość maksymalna. Nawet jeśli będziesz w stanie zatrzymać bramę, to jakie to ma znaczenie przy plaźmie ? To nawet lepiej, bo przy jakiejś awarii i możliwym koszeniu bramy jest mniejsze prawdopodobieństwo trwałego zwichrowania bramy. A duże krokówki to do tokarek i lubiących stal frezarek 
Jak dobrać silniki ?

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 64
No właśnie panowie ja tu mówię o 4k na całość a tu pojawiają się propozycje napędu za 4000€
Jeżeli mógłbym prosić to zaproponujcie co kupić abym zmieścił się w budżecie 2k na napęd no max 2,5k. Delikatnie przypominam ze mówimy tu o ploterze do plazmy do własnego użytku
, a wymaganie mam niskie. Być może jak to zadziała to będę wraz z znajomym przerabiał tokarko-frezarkę i wówczas można już zaszaleć z serwo.
Co do samej wycinarki to zmieniłem troszkę koncepcje tzn chciałbym zrobić pole robocze 1000x2000 ale w układzie odwrotnym tzn brama poruszałaby się na krótszym boku. Takie rozwiązanie pozwoliło by w przyszłości na szybką rozbudowę pola roboczego (jeżeli zaszła by taka konieczność )

Co do samej wycinarki to zmieniłem troszkę koncepcje tzn chciałbym zrobić pole robocze 1000x2000 ale w układzie odwrotnym tzn brama poruszałaby się na krótszym boku. Takie rozwiązanie pozwoliło by w przyszłości na szybką rozbudowę pola roboczego (jeżeli zaszła by taka konieczność )
-
jacek-1210 - punkcik poszedł
Twój temat przeczytałem od deski do deski i ciekawą konstrukcje tam zbudowałeś, lecz ja potrzebuje NARAZIE tylko plazmę więc nie chcę ładować niepotrzebnie kasy, tym bardziej że będzie to budowa "na raty" czyli zaplanowana w czasie. Na alledrogo wyczaiłem zestaw silników wraz sterownikami i zasilaczem w cenie coś koło 1500zł i już miałem kupić ale po chwili zastanowienia uznałem że sam skompletuje całość tym bardziej ze wiele el składowych mam. Silniki mam zamiar zakupić 1x 4,5Nm, 1x3 Nm, 1x 1,89Nm i do tego sterowniki (jeszcze nie wiem jakie)
Stwierdziłem że zacznę budowę od zakupu elektroniki i silników co pozwoli mi wieczorami "obczaić" program sterujący. Tu moje pytanie: jak się sprawuje ten EmC2 na linuksie? Linuksa 10.04 LTS mam i kilka PC-tów, nawet nie takich starych więc na początek byłoby jak znalazł.

Twój temat przeczytałem od deski do deski i ciekawą konstrukcje tam zbudowałeś, lecz ja potrzebuje NARAZIE tylko plazmę więc nie chcę ładować niepotrzebnie kasy, tym bardziej że będzie to budowa "na raty" czyli zaplanowana w czasie. Na alledrogo wyczaiłem zestaw silników wraz sterownikami i zasilaczem w cenie coś koło 1500zł i już miałem kupić ale po chwili zastanowienia uznałem że sam skompletuje całość tym bardziej ze wiele el składowych mam. Silniki mam zamiar zakupić 1x 4,5Nm, 1x3 Nm, 1x 1,89Nm i do tego sterowniki (jeszcze nie wiem jakie)
Stwierdziłem że zacznę budowę od zakupu elektroniki i silników co pozwoli mi wieczorami "obczaić" program sterujący. Tu moje pytanie: jak się sprawuje ten EmC2 na linuksie? Linuksa 10.04 LTS mam i kilka PC-tów, nawet nie takich starych więc na początek byłoby jak znalazł.
-
Gotowe, kompletne sterowniki kupisz u Sponsora ( http://www.ebmia.pl/index.php ), lub na allegro z bardziej znanych dla mnie to markcomp77 lub zelrp. U mnie akurat wyszło tak, że w tamtym czasie tylko zelrp miał sterowniki na 70V a silniki brałem od Marka. Musisz po prostu posprawdzać oferty. Choć obecnie, gdybym budował niskobudżetową plazmę, to mocno kusiłoby mnie coś takiego http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=3236978 połączonego z lekką bramą, do tego silniki 1.9Nm.
Co do emc2 to póki co mogę stwierdzić że sprawuje się całkiem dobrze
ale też nie mam żadnych porównań z innymi
Co do emc2 to póki co mogę stwierdzić że sprawuje się całkiem dobrze

Ostatnio zmieniony 21 maja 2012, 09:16 przez jacek-1210, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
Wiem, wiem przecież post jest z przymrużeniem oka. Wasze rady jak i dyskusja jest dla mnie niezwykle cenna lecz w tym projekcie chcę wykorzystać w miarę proste i tanie rozwiązania.cnccad pisze:4000 euro to nie propozycja.
Za te pieniądze to jak kolega centro za proponował lepiej wyłożyć kasę i będziesz miał 3 napędy a nie jeden.
Tylko to porównałem do cen sanyo.
[ Dodano: 2012-05-21, 09:23 ]
Jak już operujemy linkami to ja pierwotnie skupiłem swoją uwagę na TEN ZESTAW ale chyba sam sobie złoże zestaw z założeniami z poprzedniego postu
-