Frezarka CNC 1000x700x150 prośba o sugestie.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 12 maja 2012, 07:58

krokowce przy nominalnym prądzie zawsze wyciskają z siebie poty, zeby silnik sie nie scinał na sterowniku musi byc obciążony i dopiero na obciążeniu osiaga jakąs tam wartość momentu siły.
ogolnie na sterownikach nie ma co oszczędzać, próbowałem tez na sterownikach z mixpolu alfa3g, ale prąd max 2,8A i do malych maszyn sie nada, tylko ze jak pierdyknie jedna oś to cała płytka do wymiany, bo niby fajnie ze wszystko zintegrowane na jednej plycie, podlączamy tylko trafo 230/24V 150VA i maszyna jakoś tam smiga z predkościami max 1000mm/min, na poczatek może to i dobre, potem kojarzy się z żółwiem.
wadą tanich sterów jest to ze nie zawsze "trzymają wymiary" czyli albo sobie dodaja albo odejmują wartości ilości impulsów na jednostkę - w zalezności od ustawionych kHz i wydajności portu komputera - w biosie ustawia sie max prąd dla portu.
ale to juz inna historia, bo to wychodzi podczas prania a nie podczas budowy pralki :D

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: tuxcnc » 12 maja 2012, 09:08

bartuss1 pisze:wadą tanich sterów jest to ze nie zawsze "trzymają wymiary" czyli albo sobie dodaja albo odejmują wartości ilości impulsów na jednostkę - w zalezności od ustawionych kHz i wydajności portu komputera - w biosie ustawia sie max prąd dla portu.
Piszesz w miejscu publicznym, ktoś może w te debilizmy uwierzyć.

.

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: KAJOS » 12 maja 2012, 09:56

Hmm... a ja niewdawno miałem rozkminke z maszynka.Stery m880 silniki 4,5Nm 6A ten sam mach na lapku i na stacjonarnym.Stacjonarny i lapek praktycznie te same parametry sprzetowe jak i napiecia na wyjsciu LPT .Na lapku max predkosc jaka mogłem uzyskac to 3m/min a na stacjonarnym 12m/min ? i gdzie diabeł tkwi ?

A wracajac do tematu to szkoda sie bawic w tanie stery bo chwila moment i zas wyladuja w dziale GIEŁDA albo na Allegro.Od zelrp mozna kupic za niewielkie pieniazki i na napiecie rzedu 70V.A jak nie to na Aliexpress za jeszcze mniejsza kwote i góra miesiac a zazwyczaj dwa tygodnie i mamy w domu to co na all.. kosztyje prawie X2 .
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

Obrazek

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: tuxcnc » 12 maja 2012, 10:25

KAJOS pisze:Hmm... a ja niewdawno miałem rozkminke z maszynka.Stery m880 silniki 4,5Nm 6A ten sam mach na lapku i na stacjonarnym.Stacjonarny i lapek praktycznie te same parametry sprzetowe jak i napiecia na wyjsciu LPT .Na lapku max predkosc jaka mogłem uzyskac to 3m/min a na stacjonarnym 12m/min ? i gdzie diabeł tkwi ?
Wszystko to samo, tylko komputer inny i gdzie jest przyczyna ?

Ja Ci powiem, że jeżeli chodzi o oprogramowanie Mach pracujące pod Windows, to potrafi być jeszcze weselej.
Otóż Windows nie jest systemem czasu rzeczywistego i to jak pracuje Mach zależy od tego jak jest Windows zainstalowany, jak skonfigurowany i jak ustawiony, a nawet od tego w jakiej kolejności i liczbie były inne programy instalowane.
Nie jest niczym nadzwyczajnym gdy na dwóch identycznych komputerach osiąga się różne parametry.

Natomiast komputery przenośne mają zwykle zaawansowane systemy oszczędzania energii, których nie można wyłączyć i nawet pod systemem czasu rzeczywistego wiele się z nich wycisnąć nie da.

.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 12 maja 2012, 10:31

tuxcnc pisze:Piszesz w miejscu publicznym, ktoś może w te debilizmy uwierzyć.
tux zacznij lepiej od nauki kultury osobistej, nie wspomne już, ze nie podałes argumentów dlaczego się mylę, więc mowiąc po twojemu spadaj na drzewo.
zapomniałem dodać
NIE KARMIĆ TROLLA

Autor tematu
Johny_Bit
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 23

Post napisał: Johny_Bit » 12 maja 2012, 12:59

I tu jest właśnie lipa z tymi moimi sterami ze nawet na postoju ładują w silnik 2A. Podoba mi się że te M542 zmniejszają prąd na postoju. Oglądałem na YT jak działają silniki na tym sterowniku i powiem że różnica jest ogromna. Te same silniki co u mnie i gwizdają sobie aż miło. Normalnie muzyka dla uszu. U mnie jak uruchomię silnik na moim sterowniku to dźwięk przypomina zabawę grzechotką przez dziecko z parkinsonem. Jak maszyna ruszy i będzie w stanie cokolwiek wyskrobać to na pewno je zmienię.

Co do kroków to jak wspomniałem jestem inż. informatyki a na co dzień zajmuję się również elektroniką i mam całkiem fajny pomysł na enkoder który będzie pilnował żeby urządzenie nie gubiło kroków. Pomysł jest tak w zapasie na razie nie planuję tego składać ani instalować w mojej maszynie. Wykombinowałem sobie to na wypadek gdyby pojawiły się problemy z krokami.

Wyglądało by to tak:
- na silniku mam tarczkę średnicy 134mm (wiem trochę spora ale nie przeszkadza mi to) w której na obwodzie wykonuję 100 otw. fi 2mm co 3,6 stopnia.
- tarczka przesłania fotobramkę (fototranzystor+nadajnik IR)
- fotobramka podłączona jest do jakiegoś AVR powiedzmy ATMega8
Całość działa tak:
- sygnały STEP, DIR, ENA są podawane na AVR gdzie trafiają na stos poleceń do wykonania
- AVR podaje sygnały na sterownik i bazując się na wskazaniach fotobramki jeśli krok nastąpił pobiera kolejne rozkazy ze stosu
- jeśli sygnał ENA staje się niski a na stosie są nadal niewykonane rozkazy AVR je wykonuje i podaje na sterownik niski stan sygnału ENA

Wiem że wprowadza to minimalne opóźnienie w działaniu maszyny ale przy częstotliwości procesora AVR na poziomie 16MHz są one pomijalne.

Konstrukcja prosta jak cep. Nie wymaga jakichś interfejsów do podłączenia do komputera. Wszystko jest korygowane sprzętowo w czasie rzeczywistym.

Koszty minimalne. ATMega8+forobramka jakieś 15zł może nawet mniej tarczkę można wykonać we własnym zakresie.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: qqaz » 12 maja 2012, 15:56

To powyżei to jak teoria jednonogiego o uprawianiu trójskoku. "Trochę wolniej" oznacza kompletny rozjazd trzech osi szarpanych dynamiką pracującego frezu. Obróbka to nie czysta matematyka w trzech licznikach tylko dynamiczny ruch przesuwający wrzeciono z zanurzonym w materiale frezem. Czkawka w prędkości może kończyć się nawet złamaniem narzędzia. A z pewnością jego nikłą trwałością.
Lepiej zwyczajnie, większy silnik.

[ Dodano: 2012-05-12, 15:58 ]
Panie Bartuss, tu nie o kulturę tylko o technikę idzie. A dlaczego Ty się ciągle mylisz to chyba nikt tego nie wie.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 12 maja 2012, 17:10

qqaz pisze:Panie Bartuss, tu nie o kulturę tylko o technikę idzie. A dlaczego Ty się ciągle mylisz to chyba nikt tego nie wie.
a gdzie się pomyliłem ?
napisąłem coś co wynikło z własnych doświadczeń, dlatego nie rozumiem o co kaman

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pitsa » 12 maja 2012, 19:32

bartuss1 pisze:do 4 amperów to najlepiej sprawdzają sie sterowniki m542 z racji swej niezawodności, niebuczenia
M545 też jest niesłyszalny. M543 jednak trochę piszczy.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Autor tematu
Johny_Bit
Posty w temacie: 23

Post napisał: Johny_Bit » 13 maja 2012, 19:57

qqaz pisze:"Trochę wolniej" oznacza kompletny rozjazd trzech osi szarpanych dynamiką pracującego frezu.
To trochę wolniej to przy 16MHz ułamki mikrosekund. Sama bezwładność silnika wprowadza kilkuset razy większe opóźnienie więc nie wiem dlaczego miało by to stanowić jakiś problem.

Obróbka metali nie jest mi obca. Ukończyłem ZSZ tokarz oraz pracowałem w zawodzie tokarz/frezer kilka lat dlatego zagadnienia obróbki skrawaniem są mi dobrze znane. Miałem też sporo szczęścia pracować z osobą która całe życie toczy oraz frezuje i co najważniejsze chętnie dzieli się swoja wiedzą.

Uwierz mi że te 300 czy 500 nanosekund (=0,5us=0,0000005s) nie przyprawi freza o ból głowy. Dodatkowo wspomnę że podane czasy są mocno zawyżone w rzeczywistości będą o wiele mniejsze.
pitsa pisze:M545 też jest niesłyszalny
I chyba nawet tańszy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”