Przyganiał kocioł garnkowi ...bartuss1 pisze:chyba cie troche nerwy wziely, chyba zaraz komuś powiem zeby cie zbanowali. nieladnie tak się wyrażac o innych
EOT.
Rozumiem że 20 letni Żuk na którego rolnik ładował 4x ładowność i jeździł po dziurawej polnej drodze będzie miał prostsze profile niż nowe kupione na składzie? Śmiem wątpić.tuxcnc pisze:Chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego jak krzywe profile wychodzą z huty ....
Kolego nie obraź się ale na razie to faktycznie jedziesz tylko pyskówką. Nie masz obowiązku nic udowadniać ani budować ale widać że za wszelką cenę chcesz udowodnić że jesteś fachowcem w dziedzinie budowy CNC. Dla mnie stwierdzenie że profil 100x60x3 w ostateczności z ledwością nada się na płot raczej nie świadczy o Tobie najlepiej.tuxcnc pisze:Mam jakiś obowiązek się nią chwalić ?
Nie mam.
Mam obowiązek zbudować następną ?
Nie mam.
Mam obowiązek komukolwiek cokolwiek udowadniać ?
Nie mam.
Johny_Bit pisze:Pracowałem 7 lat jako konstruktor w fabryce kotłów ale to całkiem inna dziedzina.
(...)
- rama profile zamknięte 100x60x6
Ciebie też emocje ponoszą tak bardzo, że własnych słów nie pamiętasz.Johny_Bit pisze:Dla mnie stwierdzenie że profil 100x60x3 w ostateczności z ledwością nada się na płot raczej nie świadczy o Tobie najlepiej.
Ja mam 7 letnie doświadczenie na stanowisku konstruktora w firmie liczącej 1500 pracowników
To przyznam szczerze , że słabo Ci kolego idzie.Johny_Bit pisze:Ja mam 7 letnie doświadczenie na stanowisku konstruktora w firmie liczącej 1500 pracowników
To się dowiesz, że było to dwa m-ce temu...Johny_Bit pisze:Jeśli zajrzysz na początek tematu wypowiada się tam taki mądrala o niku dudis69. Jest mądry do póki nie pytam go o zalety proponowanego przez niego rozwiązania w stosunku do mojego. Po tym pytaniu kamień w wodę.
Jeśli poczytasz uważnie temat to dowiesz się że mam problem z zakupem ścianki 6mm i dlatego chcę spróbować z 3mm bo mam ją na składzie 10km od domu z możliwością pocięcia na miejscu.tuxcnc pisze:Ciebie też emocje ponoszą tak bardzo, że własnych słów nie pamiętasz.
Po czym to wnosisz? Nie mam zamiaru udowadniać czy jestem dobrym czy złym konstruktorem. To że bardzo dobrze radze sobie z konstrukcjami kotłów nie znaczy że muszę sypać obrabiarkami z rękawa.dudis69 pisze:To przyznam szczerze , że słabo Ci kolego idzie.
Widocznie 2m-ce to dla Ciebie za mało żeby odpowiedzieć na pytanie o przewagę twojego rozwiązania. Jakoś to co napisałem post wcześniej szybko odczytałeś i napisałeś kolejną bezsensowną wypowiedź. Proponujesz pewne zmiany to chyba wiesz dlaczego są lepsze?dudis69 pisze:To się dowiesz, że było to dwa m-ce temu...
Jeśli poczytasz uważnie temat to dowiesz się że nie tylko to przeczytałem, ale nawet odpowiedziałem, że to kiepski pomysł.Johny_Bit pisze:Jeśli poczytasz uważnie temat to dowiesz się że mam problem z zakupem ścianki 6mm i dlatego chcę spróbować z 3mm bo mam ją na składzie 10km od domu z możliwością pocięcia na miejscu.
Zapomnij. Prowadnice są wiotkie i uzyskują sztywność dopiero po przykręceniu do profilu. Ścianka 3mm też nie jest problemem jeżeli chodzi o sztywność całej maszyny.Johny_Bit pisze:Całe szczęście prowadnice mam nadzieję będą proste i to one posłużą za bazę do wyprowadzenia całości na prostą.
- i tu racja ,masz zamiar obrabiac drewno (w sumie nie napisałeś co i jak ) ale z pewnoscia wystarczy.A jezeli chodzi o wibracje to zalej profil betonem i bedzie na 100% super.Ja jeden ploterek zrobiłem do obrobki drewna jeszcze z owiele cienszych profili i wszystko jest ok do dnia dzisiejszego.Predzej ugnę recznie walki fi 30 które sa w nim niz profile 40x40x3 pospawane w podwójną ramkę....fanti pisze:Zapomnij. Prowadnice są wiotkie i uzyskują sztywność dopiero po przykręceniu do profilu. Ścianka 3mm też nie jest problemem jeżeli chodzi o sztywność całej maszyny.Johny_Bit pisze:Całe szczęście prowadnice mam nadzieję będą proste i to one posłużą za bazę do wyprowadzenia całości na prostą.
Jedyny mankament to trochę mało mięsa do gwintowania.
piotr